1922 – 2022
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ
ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – Η. Ν. ΚΑΣΟΥ
Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
του Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη
Συμβούλου Πολιτισμού
της Περιφ. Ενοτ. Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου
Τη φετινή χρονιά κλείνει ένας αιώνας αφ’ ότου η ζωογόνος γη του Ελληνισμού, η Μικρά Ασία, έμεινε -για πρώτη φορά εδώ και τρεις χιλιετίες- χωρίς Έλληνες, ως αποτέλεσμα της γενοκτονικής εκστρατείας του Οθωμανικού Σουλτανάτου αρχικά (1914-1918) και της Κεμαλικής Τουρκίας εν συνεχεία (1919-1923).
Εκατοντάδες χιλιάδες ατόφιων αθώων Ελλήνων ξεριζώθηκαν, εκτοπίστηκαν, βασανίστηκαν, εξανδραποδίστηκαν και σφαγιάστηκαν στα βάθη της Ανατολής για να νοιώσουν επιτέλους νοικοκύρηδες της αρπαγμένης Ελληνικής γης οι βάρβαροι επήλυδες της Κεντρικής Ασίας και οι επίγονοί τους.
Αμύθητοι ιστορικοί θησαυροί αρπάχτηκαν ή καταστράφηκαν και χιλιάδες ιεροί χώροι λεηλατήθηκαν και μαγαρίστηκαν.
Το Ελληνικό κράτος με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών αναγνώρισε[1] επιτέλους με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το έτος 1998 τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ως αδιαμφισβητήτως συντελεσθέν ιστορικό γεγονός.
Ανάμεσα στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα περιλαμβάνονται και περί τους είκοσι ονομαστικά γνωστοί Καρπάθιοι, μέλη κυρίως των λαμπρών Καρπαθιακών παροικιών της Σμύρνης και του Αϊδινίου.
Ως συνέπεια του ξεριζωμού του Μικρασιατικού Ελληνισμού περί τις δέκα Μικρασιατικές προσφυγικές οικογένειες, προερχόμενες κυρίως από τις Νότιες και Νοτιοδυτικές περιφέρειες της χερσονήσου ενσωματώθηκαν συν τω χρόνω στις τοπικές κοινωνικές δομές της Καρπάθου, πλουτίζοντας με τους απογόνους τους τα περισσότερα χωριά του νησιού μας.
Στη μνήμη όλων αυτών των προσώπων το Επαρχείο μας προγραμματίζει για τον προσεχή Σεπτέμβριο -καλώς εχόντων των πραγμάτων- την πραγματοποίηση Εκδήλωσης Τιμής και Μνήμης αφιερωμένης σε όλους όσους συνέδεσαν την Κάρπαθο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με το φοβερό αυτό ιστορικό γεγονός.
Ακριβώς επειδή η συμμετοχή στις εκδηλώσεις θα πρέπει να είναι καθολική, βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με τον Δήμο Καρπάθου και με τα Καρπαθιακά παροικιακά σωματεία της διασποράς, ώστε η διοργάνωση να γίνει από κοινού.
Αισιοδοξούμε ότι η Κάρπαθος θα αξιωθεί να τιμήσει σύσσωμη την ιστορική αυτή επέτειο με τον τρόπο που της αξίζει.
[1] ΦΕΚ τ. Α, αρ.φ. 234/1998, Ν. 2645/1998 «Καθιέρωση της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος».