Η Ελληνοαμερικανίδα, με καταγωγή από την Κάρπαθο, Ζωή Κουτσουπάκη μιλά στον Εθνικό Κήρυκα

Η Ελληνοαμερικανίδα, με καταγωγή από την Κάρπαθο, Ζωή Κουτσουπάκη μιλά στον Εθνικό Κήρυκα

Από τις  Ελληνοαμερικανίδες που μιλούν στο «Περιοδικό»  για τη στάση ζωής τους ως γυναίκες είναι και η ζωή Κουτσουπάκη με καταγωγή από την Κάρπαθο!

της Γιάννας Κατσαγεώργη

Ζωή Κουτσουπάκη: Η ειλικρίνεια και η σκληρή δουλειά είναι το θεμέλιο για μια επιτυχημένη κοινωνία

Μια χαρισματική τραπεζίτης, ανθρωπίστρια και ηγετική μορφή στην ελληνική κοινότητα

Η Ζωή Κουτσουπάκη

Η Ημέρα της Γυναίκας έχει μακρά ιστορία, η οποία είναι συνδεδεμένη με τους αγώνες των γυναικών για τη μόρφωση και την ψήφο τους. Επιπρόσθετα αναδεικνύει τους περιορισμούς, τους εξευτελισμούς και τις δημόσιες απειλές, που υφίσταντο το γυναικείο φύλο στη διάρκεια των χρόνων. H 8η του Μάρτη είναι η συνέχεια των διαρκών αγώνων των γυναικών για ισότητα, για έξοδο από την εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Γυναίκες δυνατές ή αδύναμες, γυναίκες που έχουν υποστεί όλων των ειδών κακοποιήσεις, γυναίκες του μόχθου, μάνες, αδερφές, σύζυγοι, κόρες, γυναίκες που πάλεψαν και παλεύουν με ασθένειες, γυναίκες που έχουν επιβιώσει από πολέμους, γυναίκες επαναστάτριες, γυναίκες που κατάφεραν να «βγουν» από το σπίτι τους, που μας εμπνέουν με κάθε τους βήμα, στάση και πορεία ζωής. Αυτές τις γυναίκες γιορτάζουμε σήμερα και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα ισότητας των δυο φύλων.

Η δική μου ζωή είναι ένα παράδειγμα μιας γυναίκας που αντιστάθηκε στις δυσκολίες, αγωνίστηκε να στήσει τον «θηλυκό εαυτό της» σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο επαγγελματικό χώρο και τα κατάφερε. Η ιστορία μου με λίγα λόγια είναι πως γεννήθηκα στο Χαρτούμ του Σουδάν της Αφρικής. Οταν ήμουν ενός έτους, η οικογένειά μου πήγε στην Κάρπαθο από την οποία κατάγονται και οι δύο γονείς μου.

Οι συνθήκες στην Αφρική ήταν δύσκολες εκείνη την εποχή. Ο πατέρας μου δούλευε, ως μηχανικός, αλλά δεν ήταν εύκολο να βγάλει από το Σουδάν χρήματα και έτσι θεώρησε καλύτερο να επιστρέψει με την οικογένειά του στην Κάρπαθο. Λίγο καιρό αργότερα ήλθε μόνος του στην Αμερική, όπου άρχισε να εργάζεται και να στέλνει χρήματα στην Ελλάδα για να συντηρήσει την οικογένειά του. Εγώ πήγα μέχρι τη Β’ Γυμνασίου στην Κάρπαθο και όταν έγινα 14 χρονών, ο πατέρας μου έφερε όλη την οικογένεια στην Αμερική, «για μια καλύτερη μοίρα», όπως έλεγε. Μας έλεγε ότι θα ερχόμασταν εδώ μόνο για πέντε χρόνια, αλλά τελικά ριζώσαμε. Ούτε εγώ, ούτε τα αδέλφια μου θέλαμε να φύγουμε από το νησί μας. Ηταν πολλές οι δυσκολίες, όταν φτάσαμε εδώ, χωρίς να ξέρουμε τη γλώσσα. Υπήρχαν βραδιές που έκλαιγα και ήθελα να γυρίσω στο νησί μου. Αλλά, οι καταστάσεις ήταν τέτοιες, που έπρεπε να παραμείνουμε στη Νέα Υόρκη. Αφού τέλειωσα το Γυμνάσιο στο Μπρούκλιν, συνέχισα τις σπουδές μου στο Brooklyn College, όπου πήρα το πτυχίο δασκάλας. Ενώ σπούδαζα, είχα αρχίσει και δούλευα κι εγώ παρτ-τάιμ στην Ατλάντικ Μπανκ, όπου εργαζόταν η αδελφή μου. Οταν πήρα το δίπλωμα της δασκάλας, με είχε κερδίσει ο τραπεζικός χώρος. Με την εργατικότητα, την επιμονή και την αγάπη μου για τα τραπεζικά, άρχισα να ανεβαίνω επαγγελματικά. Με την πάροδο του καιρού έγινα υποδιευθύντρια του υποκαταστήματος, στη συνέχεια διευθύντρια και κατόπιν, περιφερειακή διευθύντρια και σήμερα μετά από αρκετές αλλαγές είμαι Ανώτερη Αντιπρόεδρος και Διευθύντρια Ομίλου στην Signature Bank. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και ειλικρίνεια, για να ανέβει μια γυναίκα επαγγελματικά και για μένα αυτά τα δύο είναι το θεμέλιο και ο ακρογωνιαίος λίθος για μια επιτυχημένη στάση στη ζωή.

Πέρασα πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά αυτό που έκανα, το έκανα με πολλή αγάπη. Νομίζω ότι έδωσα ένα μεγάλο κομμάτι από μένα και λατρεύω αυτό που κάνω. Με κέρδισε ο κόσμος που υπηρετώ. Σ’ αυτό τον κόσμο οφείλω αυτό που είμαι σήμερα. Ο ομογενειακός χώρος είναι απαιτητικός και προκλητικός και θεωρώ αναγκαίο οι Ελληνοαμερικανίδες να συμμετέχουν στα κοινά. Από τα πρώτα μου χρόνια στην Αμερική, ανέπτυξα σχέσεις με τους ομογενειακούς συλλόγους και αφιέρωσα τον εαυτό μου στην Ομογένεια.. Εχουμε την ιστορία, τον πολιτισμό, την γλώσσα και την θρησκεία μας να προστατέψουμε. Θέλω να είμαι αισιόδοξη για την Ελληνοαμερικανίδα του σήμερα και να λέω, ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και ότι θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη θέση μας ακόμα περισσότερο. Εμεις οι μάνες είμαστε αυτές που θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μη χάσουν τις ρίζες τους. Οταν κατεβαίνω κάθε καλοκαίρι στο νησί μου, στην Κάρπαθο, συγκινούμαι πάρα πολύ. Περιμένω πώς και πώς να φθάσω, να δω τις γιαγιούλες και το μέρος που γεννήθηκα και να μιλήσω Καρπάθικα. Είμαι υπερήφανη για την καταγωγή μου, είμαι περήφανη γιατί σαν γυναίκα και σαν μάνα έχω προσφέρει στην κοινότητά μου, αλλά και την πατρίδα μου μέσα από τους αγώνες μου να διαφυλάξω τον ελληνικό πολιτισμό μας, με όποιο τρόπο μπορούσα. Είμαι ευγνώμων σε όλους, είτε άνδρες, είτε γυναίκες, με αναγνώρισαν ως Γυναίκα, ως Επαγγελματία, ως Ανθρωπο που πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει.

Βιογραφικό: Η Ζωή Κουτσουπάκη έχει εξελιχθεί στον τομέα του τραπεζικού εμπορίου ως District Manager της Atlantic Bank και της Marathon Bank, αξιοποιώντας τις αξιοθαύμαστες τραπεζικές της ικανότητες για τριάντα τρία χρόνια στην αμερικανική και ελληνική κοινότητα. Σήμερα είναι Senior Vice President & Group Director στην Signature Bank. Είναι γνωστή για την αφοσίωση και το έργο της προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Υπήρξε μέλος πολλών οργανώσεων όπου έχει προσφέρει όχι μόνο τη μεγάλη εμπειρία της, την αγάπη και την αφοσίωσή της, αλλά έχει επίσης συγκεντρώσει πολλά κεφάλαια για τη λειτουργία και την προώθηση της ιδέας και του έργου που κάθε μία από αυτές τις οργανώσεις έχει ως στόχο. Εχει τιμηθεί από πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτελεί ένα κεφάλαιο για την αμερικανική κοινότητα του Μπρούκλιν και για ολόκληρο τον ελληνοαμερικανικό πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών προάγοντας αξίες που είναι τόσο απαραίτητες στην κοινωνία μας.

Στοιχεία επικοινωνίας: Ζωή Κουτσουπάκη| Group Director – Senior VP 9003 3rd Avenue Brooklyn NY 11209

T: (646) 981-2467 | F: (646) 560-4245 ZKoutsoupakis@Signatureny.com

4.3.2023

πηγή: https://www.ekirikas.com/