Ο Αιμίλιος Γεώργιος Έδεν επαναλαμβάνει στα "Καρπαθιακά Νέα" την πρόταση του για Ακαδημία Αιγαίου

Ο Αιμίλιος Γεώργιος Έδεν επαναλαμβάνει στα "Καρπαθιακά Νέα" την πρόταση του για Ακαδημία Αιγαίου

Μια από τις σπουδαιότερες απόψεις-ώριμες προτάσεις για το Αιγαίο ακούστηκε από τον Αιμίλιο Γεώργιο Έδεν πριν από 45 χρόνια. Η ίδρυση μιας Ακαδημίας Αιγαίου στα Δωδεκάνησα, στην Κάρπαθο και το Καστελλόριζο. Σήμερα από εδώ, τα Καρπαθιακά Νέα, ο κ. Έδεν επανέρχεται και επαναλαμβάνει τον πρόταση του:

“Από το 1975 είχα την αγωνία για το Αιγαίο. Γεννημένος στα Πριγκηποννήσια της Κωνσταντινούπολις, στην Αντιγόνη, με μια λατρεία για την Ελλάδα, ως νεαρός Ιατρός ήθελα να κατοχυρώσω την Ιατρική Πνευματική και πολιτιστική ταυτότητα των Ελληνικών νησιών του Αιγαίου με την παρουσία μιας Ακαδημίας. Γι αυτό και παρουσίασα στην εφημερίδα «Βραδυνή» το Όραμα αυτό αλλά, δυστυχώς, παρ όλο που το παρουσίασα στου Δελφούς Λόγο οικονομικών δυσχερειών, αυτό το υπέροχο Όραμα δεν προχώρησε. Αλλά αν και τώρα συντονίσουμε μια ομάδα, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, αυτό το Όραμα είναι το μοναδικό που θα μπορούσε να δώσει την Αληθινή ταυτότητά στο βασανισμένο Λαό μου..

Πιστεύω ότι τώρα είναι επιβεβλημένη υποχρέωση κάθε αληθινής Ελληνικής ψυχής να σκύψει με την πρέπουσα σοβαρότητα στον Ιερό τούτο σκοπό. Και αν με μια ομάδα καθαρών Ελλήνων αφεθώ, όχι ως γραφειοκρατούμενος, όχι ως μεταπράτης τρίτων αλλά ως ένας Έλληνας που είναι έτοιμος να πάρω ακέραια την ευθύνη με μια ομάδα Ελλήνων να οδηγήσω το Όραμα αυτό σε πλήρη δημιουργικό προορισμό”

Ευχαριστώ Αιμίλιος Γεώργιος Έδεν

Λίγα λόγια για τον Ιατρό-ποιητή

Γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 1941, στην Αντιγόνη (Πριγκιπονήσια). Είναι γόνος ιατρικής οικογένειας, καθώς ο παππούς κι ο πατέρας του ήταν γιατροί. Από το 1950 – 1953 φοιτά στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, αλλά λόγω των γεγονότων της Κύπρου, που είχαν ήδη ξεσπάσει, αποφασίζει να συνεχίσει τις λυκειακές σπουδές του στο Ζωγράφειο  Λύκειο, από το οποίο κι αποφοίτησε το 1961. Το 1958 αρχίζει να γράφει τα πρώτα του ποιήματα και να ζωγραφίζει, κοντά σε έναν Ιταλό δάσκαλο και τον Πίνδαρο Πλατωνίδη.

Ξεκίνησε τις σπουδές του σαν πρωτοετής φοιτητής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά μετά τον επαναπατρισμό της οικογένειάς του εγκαθίσταται κι ο ίδιος στην Αθήνα και συνεχίζει τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Είχε την τύχη να γνωρίσει μεγάλες προσωπικότητες του πνεύματος όπως ο Ηλίας Βενέζης, ο Νίκος Καρούζος, ο Οδυσσέας Ελύτης, η Κοραλία Θεοτοκά κι ο Γεώργιος Θεοτοκάς.

Το 2007 εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ ποίησης, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Στο Φεστιβάλ αυτό βραβεύτηκε με το βραβείο της παγκόσμιας ποίησης «Ναζίμ Χικμέτ». Έχει κυκλοφορήσει 5 ποιητικές συλλογές: «Ελπίδες» (1969), «Ταξιδεύοντας» (1979), «Ηρωικά Επτάλοφα» (1980), «Τα μη λεγόμενα» (1990) και τέλος το «Ορφέας. Αναφορά στον ισορροπιστή του ονείρου». Ζωγραφικά έργα του έχουν εκτεθεί στην γκαλερί «Newman Rooms» της Οξφόρδης, στη «Villiers» του Λονδίνου, καθώς και στη «Nell Yperifanos Gallery Inc.» της Νέας Υόρκης.