Το άρθρο που αναρτήθηκε στα Καρπαθιακά Νέα, στις 10.07.2023, αφορά προσωπικές μου απόψεις ως πολίτης, και ουδεμία σχέση έχει με την Υπηρεσία που υπηρετώ.
Αναφέρθηκα στους θεσμούς, σε καμιά περίπτωση, δεν ήθελα να δημιουργήσω προσωπικές αντιπαραθέσεις, αντιθέτως σκοπός μου ήταν η ενημέρωση των συμπολιτών μας.
Εμμανουήλ Κρητσιώτης
Ως υπηρεσία, Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας στο Επαρχείο Καρπάθου- ΗΝ Κάσου , πολλάκις , είμαστε αποδέκτες δεκάδων καταγγελιών όσον αφορά την.
Όμως ας μελετήσουμε το παρελθόν, όπου είναι δάσκαλος του παρόντος και ελπίδα του μέλλοντος, έτσι θα έπρεπε τουλάχιστον να ήταν…
Στην Κάρπαθο από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με το ελληνικό κράτος , λειτουργούσε Υπηρεσία Αγροφυλακής βάσει της οργάνωσης και των αρμοδιοτήτων που έδιδε το Ν.Δ. 3030/1954 “Περί Αγροφυλακής” και το Β.Δ.171/1966 “Περί κυρώσεως του κανονισμού Υπηρεσιών Αγροφυλακής. , όπου υπηρετούσαν ένας Αγρονόμος , ένας Αρχιφύλακας και έντεκα Αγροφύλακες, ένας σε κάθε χωριό, στις Μενετές και Όλυμπο δύο, λόγω της μεγάλης εκτάσεως. Άνηκε διοικητικά, στη Διοίκηση Αγροφυλακής Δωδ/σου και υπαγόταν στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.
Οι Αγροφύλακες είχαν ως έργο τους την περιπολία , εντός της περιφέρειας που ήταν αρμόδιοι, όπου καθημερινώς διέσχιζαν με τα πόδια, γνωρίζοντας τις γεωργικές και ποιμενικές ζώνες (βάσει αποφάσεων του Νομάρχη), και τους κτηνοτρόφους της περιοχής τους, ακόμη και τα ζώα του κάθε κτηνοτρόφου χωρίς να είναι αυτός παρών. Αν γινόταν κάποια καταγγελία παραφύλλαγε ώστε να τα συλλάβει , εκτιμούσε την αγροζημία, υπέβαλε μηνύσεις.
Ο αγροφύλακας τηρούσε βιβλίο συμβάντων, όπου κατέγραφε ότι συνέβαινε κάθε μέρα και εβδομαδιαία έδινε αναφορά στον Προϊστάμενο του. Το αγρονομείο τηρούσε ετήσιο βιβλίο καταγραφής συμβάντων , μηνύσεων και χρηματικών προστίμων αναλυτικά κατά μήνα. Τα αγροτικά δικαστήριο εδικάζοντο από τον Αγρονόμο ως Δημόσιο Κατήγορο, εντός τριμήνου.
Σήμερα υπηρετεί ένας αγροφύλακας-δασοφύλακας και υπάγεται στο Δασονομείο. Όταν κάποιος παθών κάνει καταγγελία στο Δασονομείο, ο αρμόδιος υπάλληλος θα κάνει αυτοψία εκτίμηση αγροζημίας, αλλά θα υποβάλει μήνυση μόνο όταν ταυτοποιηθούν τα ζώα, δηλαδή να τα βρει εκεί και να έχουν ενώτια για να διαπιστώσει τίνος κτηνοτρόφου είναι.
Το πολύ, το 5% των καταγγελιών. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, είτε είναι εκεί τα ζώα είτε δεν είναι είτε δεν υποβάλλεται μήνυση είτε υποβάλλεται μήνυση κατά αγνώστου. Μετά η μήνυση πάει στα πολιτικά δικαστήρια ,όπου θα εκδικαστεί το λιγότερο σε τέσσερα χρόνια, ως τότε ο κτηνοτρόφος θα έχει προξενήσει άλλες εκατό ζημίες.
Υποβάθμιση της Υπηρεσίας από την μία και κωλυσιεργία απονομής δικαιοσύνης από την άλλη εις βάρος των παθόντων.
Τώρα για την περισυλλογή και σύλληψη ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων είναι αρμόδιος ο Δήμος, βάσει του 4056/2012, όπου εκεί αναφέρεται, ότι συλλαμβάνονται τα ζώα , οδηγούνται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, ταυτοποιούνται , ειδοποιούνται οι κάτοχοι των για να τους επιστραφούν πληρώνοντας πρόστιμο ή εκποιούνται εντός 10 ημερών.
Ας μας απαντήσει η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου , αν υπάρχει , και όχι οι αιρετοί, γιατί όταν έχεις την αρμοδιότητα πρέπει να έχεις ορίσει και την κατάλληλη υπηρεσία και προσωπικό, πόσα ζώα έπιασαν , ποσά ταυτοποίησαν , πόσα πρόστιμα επέβαλλαν, πόσα ζώα εκποίησαν κλπ, από το 2012 έως σήμερα.
Επίσης βάσει του νόμου 4670/2020, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο στους κτηνοτρόφους που προξενούν ζημίες από την Αστυνομία την 1η φορά 50 την 2η 200 την τρίτη 500 την 4η 1000 και διπλασιάζεται μετά.
Αλλά πως λειτουργεί αυτό;
Όταν καταδικαστεί κάποιος κτηνοτρόφος , τότε του επιβάλλεται. Δηλαδή αφού γίνει η ζημία, και γίνει καταγγελία και έρθει ο αγροφύλακας και να βρει τα ζώα να έχουν ενώτια και υποβάλει την μήνυση και γίνει το δικαστήριο μετά από 5 χρόνια και καταδικασθεί , τότε του επιβάλλεται το πρόστιμο.
Η κατανομή των βοσκότοπων απ την άλλη πήγε στην Περιφέρεια ,από το 2016 για να εκπονήσει τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης , τα όποια θα τα δώσουν ως εργολαβία σε μελετητική εταιρία , όπου στην ουσία ακόμα δεν έχουν εκπονηθεί . Άρα επί του παρόντος , ο βοσκότοπος του κάθε κτηνοτρόφου είναι εντελώς θεωρητικός , και όχι οριοθετημένος όπως θα έπρεπε να ήταν .
Άλλη σκέψη που τίθεται είναι, γιατί οι αγρότες δεν είμαστε οργανωμένοι σε πρωτοβάθμια συλλογικά όργανα , με τα οποία προασπιζόμενοι τα συμφέροντα των μελών μας , με το δίκιο μας, θα ασκούσαμε την ανάλογη πίεση ή ακόμα θα μπορούσαμε να στραφούμε δικαστικά εναντίον του Δήμου, με στοιχειά, αφού αποδεδειγμένα δεν εξασκεί την αρμοδιότητα του. Εδώ υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών ελιάς τουλάχιστον ,και λοιπών καλλιεργειών, κατεστραμμένα από τα ζώα, ας διενεργήσει επιτόπια αυτοψία , όποια υπηρεσία από τις παραπάνω εμπλέκεται , να τα δει.
Το ότι λοιπόν ο Δήμος και η απραξία του , είναι ο υπαίτιος κατά μεγάλο ποσοστό είναι πασιφανές αλλά και το υπόλοιπο περιβάλλον συμβάλει στην κατάσταση αυτή. Δεδομένου του γεγονότος, ότι οι καλλιέργειες της ελιάς και όχι μόνον , σε όλη την Κάρπαθο, από Μενετές ως Όλυμπο και Σαρία ακόμη , είναι γνωστό, ότι έγιναν λόγω της προφύλαξης που είχαν από την Αγροφυλακή και αν επικρατούσαν συνθήκες σαν αυτές που επικρατούν σήμερα δε θα γίνοντο ουδέποτε.
Δεν θα έπρεπε αυτός ο Δήμος λοιπόν, σεβόμενος του κόπους των ζώντων αλλά και των τεθνεώτων προγόνων μας , που φύτεψαν αυτά τα δένδρα τα οποία κι αυτά έχουν ψυχή ,(την ψυχή αυτού που το φύτεψε και το φρόντισε να μεγαλώσει και να καρποφορήσει ) , να βρει κάποια λύση ;
Δεν θα έπρεπε να προφυλάξει το ελάχιστο εναπομείναν πράσινο σε αυτό το νησί, γιατί σε λίγο θα ερημοποιηθεί, και ο τουρισμός που μας επισκέπτεται δεν το θέλει αυτό αλλά ούτε και εμείς οι ίδιοι αλλά και η κλιματική αλλαγή όπου επέρχεται με τα επακόλουθα της και κρούει το κώδωνα του κινδύνου ;
Εμμανουήλ Κρητσιώτης
ΠΕ Γεωπόνος
10.7.2023
Καρπαθιακά Νέα