ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, ο Καρπάθιος γιατρός πρότυπο - Συνιδρυτής του ΥΓΕΙΑ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, ο Καρπάθιος γιατρός πρότυπο - Συνιδρυτής του ΥΓΕΙΑ

Σε όλη του τη ζωή υπήρξε ανιδιοτελής πατριώτης κι ήταν τόσο μεγάλη η αγάπη του για την Κάρπαθο που σε κάθε έργο, σε κάθε βήμα του, έβρισκε τρόπο να συμπεριλάβει και το νησί του! Πρόκειται για τον  Εμμανουήλ Οικονομίδη, τον άνθρωπο και γιατρό που θα έπρεπε να αποτελεί πρότυπο για τις σημερινές γενιές.  

Στις 25 Δεκεμβρίου του 1910, στις Πυλές Καρπάθου, γεννήθηκε ο Εμμανουήλ Οικονομίδης, πατέρας του ήταν ο  Ιωάννη Οικονομίδη και μητέρα του η Ζωγραφιά Μουλάκη. Αδελφή του ήταν η Μαριγούλα Αλεξιάδη.

Τα πρώτα μαθητικά χρόνια τα πέρασε στο χωριό του και στη συνέχεια βρέθηκε να φοιτά εσωτερικός στην Ιόνιο Σχολή, αφού η μητέρα του πέθανε όταν εκείνος ήταν 7 ετών. Η αδελφή του μεγάλωσε με την αδελφή της μητέρας του, την Φωτεινή, την οποία και ο ίδιος λάτρευε. Ο πατέρας του διατηρούσε μαρμαράδικο στη Πεντέλη, όμως ο θάνατος της συζύγου του τον διέλυσε με αποτέλεσμα να αρρωστήσει.

 

Ο  Εμμανουήλ Οικονομίδης φοίτησε στην Ιατρική σχολή των Αθηνών όπου και αποφοίτησε το 1936 αριστούχος. Την ειδικότητα του την έλαβε όντας εσωτερικός ιατρός στον Ευαγγελισμό, όπου διακρίθηκε για την επιμέλειά του και την αφοσίωσή του στην ιατρική επιστήμη. Εκεί συνδέθηκε επαγγελματικά με τον ιατρό Αλέξανδρο Μάνο πατέρα του Στέφανου Μάνου, με τον Κωνσταντίνο Σαμαρά, πατέρα του Αντώνη Σαμαρά και άλλους επιφανείς ιατρούς. Το 1945 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής αφού ακόμη μια φορά είχε αριστεύσει στις σχετικές δοκιμασίες.

Διακρίθηκε για την ευσυνειδησία του και πιστός στον όρκο του Ιπποκράτη ανοίγει ιατρείο στην οδό Ηροδότου στο Κολωνάκι. Εκείνο τον καιρό είχε αποκτήσει την εμπιστοσύνη του τότε δημάρχου  Μερκούρη, τον οποίο είχε και ασθενή. Ο δήμαρχος αναγνώρισε την ιατρική του δεινότητα, τον διόρισε φροντιστή των δύο του παιδιών, της Μελίνας και του Σπύρου.

Εκείνη την περίοδο επελέγη ως ιατρός εξέχοντων προσωπικοτήτων της εποχής, Σοφοκλή Βενιζέλου, Καφαντάρη και πολλών ακόμη.

Συνεργάτης του καθηγητή Τσαμπούλα αναλαμβάνει την διεύθυνση του σημερινού Λαϊκού Νοσοκομείου, τότε Βασιλέως Παύλου.  Συγκεκριμένα την διεύθυνση της εργοσπιρομετριας. Ήταν εκείνος που έφερε στην Ελλάδα το πρώτο μηχάνημα για το θυροειδή στο ιδιωτικό του ιατρείο.

Το 1951 παντρεύεται την Ελένη Τριανταφύλλη κόρη του υπουργού Τριανταφύλλη και αναχωρούν για το Λονδίνο. Εκεί μετεκπεδεύεται στο νοσοκομείο Hammersmith στη γενική παθολογία και την εργοσπιρομετρία. Ένας πρωτοπόρος, όπως ήταν σε όλο του το βίο, ιατρός.

Επιστρέφουν στην Ελλάδα έχοντας αποκτήσει τον πρώτο του υιό, τον Ιωάννη Οικονομίδη και ο διορίζεται διευθυντής στο Νοσοκομείο Βασιλέας Παύλος. Το 1955 εξελέγει παμψηφεί υφηγητής της παθολογίας. Λίγο αργότερα διορίζεται και ως ιατρός παθολόγος στη τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και στην αεροπορική εταιρίας TWA τo 1969.

Υποβάλλει υποψηφιότητα για την έδρα της παθολογίας, όπου και εκλέγεται στην οδοντιατρική σχολή Αθηνών το 1969.

Στο μεταξύ έχει αποκτήσει μεγάλη πελατεία υψηλού κύρους, γνωστές προσωπικότητες της Ελλάδος, όπως οικογένεια Στράτου, Κατσάμπα, Μαραγκόπουλου, Μεταξά. Ωστόσο δεν υπήρξε στιγμή που να λησμόνησε το νησί του! Εκλέγεται και πρόεδρος των απανταχού Καρπαθίων, της ιδιαίτερης πατρίδος του που λάτρευε και τιμούσε κάθε καλοκαίρι για τουλάχιστον 2 μήνες στο πατρικό του σπίτι, ιδιοκτησίας της αδελφής του.

Ιδρύει το ίδρυμα Κουσουρελάκη, όπου του το ανέθεσε η ίδια, η Ουρανία Κουσουρελάκη και τον όρισε διαχειριστή της περιουσίας της. Η ίδια δεν είχε τέκνα και επειδή είχε μεγάλη περιουσία ήθελε να βοηθήσει τα άπορα  κορίτσια και οι οικογένειες της Καρπάθου και δη των Πυλών, από όπου καταγόταν.

Όταν επικράτησε η χούντα απολύθηκε από την τράπεζα της Ελλάδος και με το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούτο ( σε χρυσές λίρες), οραματίστηκε την δημιουργία ενός  θεραπευτικού κέντρου που έλειπε έως τότε από την Ελλάδα και για αυτό το λόγο αναγκάζονταν οι περισσότεροι Έλληνες να μεταβαίνουν στο εξωτερικό προκειμένω να λαμβάνουν σωστές θεραπείες και χειρουργεία επιτυχή.

Συνέλαβε την ιδέα και αφού μετέβη στη Γερμανία στο Mind όπου υπήρχε ένα μεγάλο προληπτικό κέντρο του καθηγητή Krutof . Με αρχιτέκτονα τον Ρένο Κουτσούρη και επιφανείς ιατρούς και καθηγητές της ιατρικής συστήνει την ανώνυμη εταιρία και κατορθώνει με πολλούς αγώνες και κόπους να ανεγείρει το σημερινό νοσοκομείο γνωστό σε όλους Υγεία. Μοναδικό για τότε που από προληπτικό κέντρο, έγινε το πρώτο μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο της Ελλάδος.

 

Διαγνωστικό και θεραπευτικό κέντρο Υγεία. Έτος ιδρύσεως 1973. Όροφοι 17, κλίνες 350, χειρουργεία 14.

Στην αρχική ομάδα οι πρώτοι συνεργάτες ήταν Νικόλαος Χρηστέας, Βασίλης Αγγελόπουλος, Δημήτριος Λυραντζάκης, Απόσολος Καββαδίας , Παντελής Καραγιώργης , Βασίλης Κουτήφαρης , Σοφοκλής Μαυραντώνης . Διευθύνων Σύμβουλος ήταν ο ίδιος. Διεθυντής προσωπικού του Υγεία ήταν ο Γιώργος Αποστολόπουλος, σημερινός πρόεδρος και ιδρυτής του Ιατρικού Κέντρου. Δημιούργησε το Ιατρικό Κέντρο παίρνοντας τους νεότερους ιατρούς από το Υγεία. Αυτό το γεγονός στεναχώρησε και κλόνισε την υγεία του Εμμανουήλ Οικονομίδη, όπου νόσησε με ζάχαρο και διαβήτη κάνοντας ινσουλίνη καθημερινώς μέχρι το τέλος της ζωής του.

Το 1970 κάνει δεύτερο γάμο με την Μάνια Στεφανάκη, δικηγόρο της επιφανούς οικογενείας του Εμμανουήλ Στεφανάκη, ξαδέλφου του Ελευθερίου Βενιζέλου και αποκτούν μια κόρη, την Ζωγραφιά Οικονομίδη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι διετέλεσε και ιατρός του Παναθηναϊκού, όπου μέχρι τα 84 έτη παρακολουθούσε αγώνες στο γήπεδο.

Ο Εμμανουήλ Οικονομίδης ήταν από τους πρώτους Δωδεκανήσιους που έτρεξαν και υπηρέτησαν εθελοντικά στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων. Εκεί από τη θέση του έφεδρου υπίατρου πολέμησε στα ελληνοαλβανικά βουνά και είχε λάβει εύφημο μνεία από τη διοίκηση του Συντάγματος καθώς και Μετάλλιο εξαίρετων πράξεων. Επίσης έχει τιμηθεί για την προσφορά του από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Ως γιατρός ο Εμμ. Οικονομίδης έβρισκε χρόνο να ασχοληθεί και με την έρευνα. Είχε γράψει και εκδώσει πολλές επιστημονικές εργασίες που κυρίως  αφορούσαν την ειδικότητα του, τα πνευμονολογικά θέματα. Είχε τιμηθεί δε με βραβείο από από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών Λογοτεχνών. Αξίζει να αναφέρουμε το έργο του, “Αθλητισμός και Παιδεία” βιβλίο που εδόθηκε το 1968 στην Αθήνα και το αφιερώνει στον γιό του Γιάγκο Οικονομίδη καθώς και “σε αυτούς που μοχθούν και κοπιάζουν για την πρόοδο του Ελληνικού αθλητισμού. Για να ξεπηδήση αύριο μια καινούρια Ελληνική γενιά όμορφη και δυνατή.”

Υπήρξε ένας εξαιρετικός πατέρας όπου εμφύσησε στα παιδία του την απλότητα, τον σεβασμό και την ταπεινοφροσύνη.

Ενίσχυε όποιον του ζητούσε την βοήθεια του, είχε δώσει εντολή όταν ήταν διευθυντής του check upστο Υγεία να εξετάζεται δωρεάν όποιος καταγόταν από την Κάρπαθο.

Οφείλω να καταθέσω ως κόρη του την απουσία προσωπικοτήτων σαν του Εμμανουήλ Οικονομίδη σήμερα.

Δεν λειτουργούσε για ιδίον όφελος παρά μόνο για το κοινό καλό. Θυμάμαι ότι γνώριζε όλο το ευαγγέλιο απέξω και οδηγούσε ένα Fiat Ritmo υποστηρίζοντας ότι η επίδειξη του πλούτου είναι ένα από τα χειρότερα αμαρτήματα.

Τυχερός όποιος τον γνώριζε .Νομίζω ότι πολλοί του οφείλουν ένα μεγάλο ευχαριστώ και ας τον πίκραναν. Αλλωστε οι καταξιωμένοι και οι πραγματικά σπουδαίοι μιλούν με τα έργα τους και όχι με τα λόγια τους.

Αρχείο φωτογραφιών Ζωγραφία (Φαίη) Οικονομίδη

10.8.2020

Μανώλης Δημελλάς

πηγή Καρπαθιακά Νέα