Επιστολή διαμαρτυρίας από την Έπαρχο Καλλιόπη Νικολαϊδου για τους δασικούς χάρτες Καρπάθου-Η.Ν. Κάσου

Επιστολή διαμαρτυρίας από την Έπαρχο Καλλιόπη Νικολαϊδου για τους δασικούς χάρτες Καρπάθου-Η.Ν. Κάσου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: « Επιστολή διαμαρτυρίας για τους δασικούς χάρτες Καρπάθου-Η.Ν. Κάσου »
Με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών για τη Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου –Η.Ν. Κάσου και έπειτα από σειρά επαφών με φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες η Έπαρχος απέστειλε την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα :
«Με την ανάρτηση των «Δασικών Χαρτών» 12/02/2021 για τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα για την Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου – Η.Ν.Κάσου διαπιστώθηκε μια βιαστική και απόλυτα πρόχειρη εργασία, με την οποία είναι φανερή η μετακύληση του προβλήματος στον κάθε πολίτη-ιδιοκτήτη έκτασης, ο οποίος (λόγω της προχειρότητας αυτής και των απίστευτων λαθών και παραλήψεων) καλείται εναγωνίως να αντιδράσει , να ξοδευτεί κλπ, για να αποδείξει ισχυρισμούς, που είναι γνωστοί στην ίδια την Δση Δασών Δωδεκανήσου, όπως πράξεις χαρακτηρισμού, τελεσιδικίες κλπ.
Ωστόσο την υποχρέωση της όσο το δυνατόν σαφέστερης και ακριβέστερης αποτύπωσης της κατάστασης , χωρίς σφάλματα, ανακρίβειες και αδικίες, έχει αποκλειστικά η διοίκηση προ της αναρτήσεως.
Ετσι ενάντια στους κανόνες της χρηστής διοίκησης και του αισθήματος κράτους δικαίου, στην κοινωνία μας επικρατεί η άποψη της πρόχειρης δουλειάς , που σκοπό έχει να στερήσει άδικα και χωρίς λόγο γνωστές και αδιαμφισβήτητες ιδιοκτησίες, μεταφέροντας όλο το βάρος και την αγωνία στους πολίτες.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ
1) Όπως πληροφορηθήκαμε για την κατάρτιση και ανάρτηση του Δασικού Χάρτη της Καρπάθου και Κάσου ελήφθησαν υπόψη αεροφωτογραφίες των ετών 1960 χωρίς να λαμβάνεται υπόψη οποιοδήποτε άλλο στοιχείο προ υπάρχον του χρόνου αυτού. Έτσι κατά προκλητικά απαράδεκτο τρόπο εμφανίζονται τα ακίνητα των συμπατριωτών μας , ως να εδημιουργήθηκαν εξ αρχής το έτος 1960, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προηγούμενη κατάσταση τους. Πρωτίστως δεν λαμβάνεται υπόψη το γνωστό τοις πάσι γεγονός, ότι δηλ. τουλάχιστον καθ όλη την διάρκεια του α ΄ και β ΄ παγκοσμίου πολέμου, αλλά και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950 τα περισσότερα των ακινήτων, που σήμερα χαρακτηρίζονται Δάση ή Δασικές Εκτάσεις αποτελούσαν καλλιεργημένα αγροκτήματα, με αδιαμφισβήτητα στοιχεία καλλιέργειας (τοίχους , αλώνια, αγροικίας κλπ), από την καλλιέργεια των οποίων επί δεκαετίες επιβίωσαν οικογένειες και των οποίων βέβαια η καλλιέργεια σταμάτησε λόγω της μαζικής μετανάστευσης των κατοίκων και συνακόλουθα εγκατάλειψης της γεωργίας.
Έτσι από τους σήμερα αναρτηθέντες χάρτες αποδεικνύεται , ότι τα γεγονότα και στοιχεία αυτά ουδόλως λαμβάνονται υπόψη , είτε διότι δεν φαίνονται σ αυτές τις αεροφωτογραφίες , είτε φαίνονται, αλλά αγνοούνται. Λαμβάνονται υπόψη στοιχεία συγκεκριμένων χρόνων και δη χρονικών περιόδων, που οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού μας βρίσκονταν στο εξωτερικό, χωρίς βέβαια να μπορούσαν να διανοηθούν , ότι αργότερα η ίδια η πατρίδα τους θα εκμεταλλευόταν την αδυναμία τους για καλλιέργεια και θα τους αποσπούσε την ιδιοκτησία τους .
2) Από το όλο περιεχόμενο του Δασικού Χάρτη της Καρπάθου και της Η.Ν Κάσου είναι οφθαλμοφανέστατη και ανεξήγητη η αντίφαση στον χαρακτηρισμό εκτάσεων, η οποία δημιουργεί στην κοινωνία μας διάχυτη την αίσθηση κατάφορης ΑΔΙΚΙΑΣ , αφού εκτάσεις με την ίδια ή μεγαλύτερη δασική βλάστηση χαρακτηρίζονται αγροί , ενώ ακίνητα με την ίδια ή λιγότερη βλάστηση χαρακτηρίζονται δάση ή δασικές εκτάσεις.
Χαρακτηρίζονται ως Δάση ή Δασικές εκτάσεις ακίνητα για τα οποία έχουν εκδοθεί πράξεις χαρακτηρισμού και πολλές φορές τελεσίδικες, με τις οποίες οι εκτάσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν αγροκτήματα, χωρίς δασική δέσμευση ή χαρακτηρισμό. Υπάρχουν ακόμη πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες πράξεις χαρακτηρισμού εφαρμόζονται εσφαλμένα. Και βέβαια νόμιμη και βασική υποχρέωση του συντάκτη του Δασικού Χάρτη ήταν (εκτός των άλλων) προ της αναρτήσεως να λάβει υπόψη του τις πράξεις αυτές, εκδότης των οποίων είναι η ίδια η Δση Δασών Δωδεκανήσου και όχι, λόγω των παραλείψεων της αυτών, να μεταφέρεται στον πολίτη-ιδιοκτήτη η αγωνία και η όλη προσπάθεια απόκρουσης αυτών των προφανέστατα απαράδεκτων σφαλμάτων.
3. Προσδιορίζονται εντελώς εσφαλμένα τα όρια οικισμών με αποτέλεσμα μεγάλες εκτάσεις να μένουν εκτός του Δασικού Χάρτη, αν και κυρίως αυτές είναι οι εκτάσεις που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον αξιοποίησης , με αποτέλεσμα αυτό που επιδιώκεται με τους χάρτες , δηλ. το ξεκάθαρο πλαίσιο ανάπτυξης δραστηριοτήτων, να μην επιτυγχάνεται.
4) Λόγω της πανδημίας θεσμοθετήθηκε και ισχύει η αναστολή νομίμων προθεσμιών για ευνόητους λόγους. Στην προκειμένη περίπτωση γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Δηλ. θεσμοθετούνται νέες προθεσμίες, οι οποίες τρέχουν και μάλιστα σε μια περίοδο που η Κάρπαθος βρίσκεται στο κόκκινο !!!. Και βέβαια δεν αξιολογείται το γεγονός, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών , που θα επιθυμούσαν να προβάλλουν αντιρρήσεις, όχι μόνο βρίσκεται εκτός Καρπάθου και Κάσου και δη σε ξένες χώρες, αλλά κυρίως βρίσκονται σε περιορισμό μετακινήσεων κλπ, ευρισκόμενοι σε αδυναμία αξιόπιστης προετοιμασίας αντιρρήσεων .
Συμπερασματικά
με ευκολία αποτυπώνονται στον χάρτη τεράστιες εκτάσεις ως δασικές χωρίς στοιχειώδη προσπάθεια εξαίρεσης των εντός αυτών αγροκτημάτων, στα οποία βεβαίως υπάρχουν έντονα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία καλλιέργειας (τοίχοι , βαθμίδες, αλώνια κλπ).
Όμως την ίδια ώρα που , με ιδιαίτερη άνεση τεράστιες εκτάσεις με την χάραξη μιας μόνο γραμμής χαρακτηρίζονται δασικές, την ίδια ώρα με ιδιαίτερη επιμέλεια και φειδώ εν μέσω αγροκτημάτων, στις άκρες αγροκτημάτων , εντός πέτρινων παλαιών περιφράξεων κλπ αποτυπώνονται ….. λωρίδες δήθεν δάσους ή δασικής έκτασης, και έτσι νομίζουμε και υποκρινόμαστε, ότι προστατεύσαμε
το …. Δάσος !!!.
Και όλα αυτά τα τμήματα αποκομμένα εντελώς από δάσος ή δασική έκταση, χωρίς να υπάρχει δηλ. στοιχειώδης οργανική ή λειτουργική ενότητα με τέτοιες εκτάσεις, ούτε να υφίσταται βιοποικιλότητα αξία προστασίας. Στο χαρακτηρισμό δηλ. δασικών εκτάσεων χουβαρδάδες, αλλά τσιγγούνηδες στους ιδιοκτήτες για να του στερήσουν ακόμη και το πιο μικρό κομμάτι της ιδιοκτησίας τους, επειδή φύτρωσαν φρύγανα και θυμάρια !!!, που φυτρώνουν αν το ακίνητο μείνει ακαλλιέργητο 2-3 χρόνια.
Βασική αξίωση και αίτημα των κατοίκων της Ακριτικής περιοχής μας είναι να ανασταλούν οι ήδη αναρτημένοι δασικοί χάρτες και να αναμορφωθούν κατόπιν ενσωματώσεως των προτάσεων μας . Σε περίπτωση που δεν επιλυθεί άμεσα το καθοριστικής σημασίας αυτό θέμα επισημαίνουμε με απόλυτο τρόπο ότι τίθεται σε ορατό και άμεσο κίνδυνο η αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας και η θεμελιώδης εμπιστοσύνη που πρέπει το κράτος να παρέχει στους πολίτες του .
Με εκτίμηση,
Καλλιόπη Νικολαΐδου
Έπαρχος Καρπάθου- Ηρωικής Νήσου Κάσου»