Έπαρχος Καρπάθου-H.N. Κάσου: Η Μικρασιατική Καταστροφή τολμώ να πω ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζεται με «πολιτική ορθότητα»

Έπαρχος Καρπάθου-H.N. Κάσου: Η Μικρασιατική Καταστροφή τολμώ να πω ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζεται με «πολιτική ορθότητα»

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ  

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ ΠΟΠΗΣ ΙΩΑΝ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

ΚΑΡΠΑΘΟΣ 15/09/2022

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι ,

Κυρίες και Κύριοι

Το Επαρχείο Καρπάθου  – Η. Ν. Κάσου με ιδιαίτερη συγκίνηση διοργανώνει την αποψινή εκδήλωση ως ελάχιστο φόρο τιμής στα 100 χρόνια από  τον ξεριζωμό  του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού από τη Μικρά Ασία.

 Είμαστε εδώ για:

-να αναμοχλεύσουμε,

-να συντηρήσουμε

-και να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη,

αξιοποιώντας την ως πολύτιμο εργαλείο βελτίωσης της εθνικής μας σκέψης.

Προσωπικά πιστεύω ότι μια αλησμόνητη πατρίδα,  ζει πάντοτε στα απαραβίαστα πνευματικά σύνορα της εθνικής μας συνείδησης.

Χρέος δικό μας είναι να  αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους τους απλούς ανθρώπους που αν και τα ονόματά τους δεν αναφέρονται σε κάποιο βιβλίο ιστορίας, εν τούτοις είναι εκείνοι που δημιούργησαν την ιστορία.

Είναι εκείνοι που αποτελούν τους πρωταγωνιστές της Μικρασιατικής Καταστροφής και εκείνοι τους οποίους καλούμαστε να γνωρίσουμε στις νεότερες γενιές των Ελλήνων,  στις νεότερες γενιές των Καρπαθίων, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η μνήμη τους:

-δεν θα λησμονηθεί,

-δεν θα χαθεί.

Να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες της Μικράς Ασίας:

-εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους,

-σφαγιάστηκαν,

-εξοντώθηκαν μαζικά

-και δεν συνωστίστηκαν στο λιμάνι της Σμύρνης, περιμένοντας κάποιο καράβι για να φύγουν προς την Ελλάδα.

Όλοι μας, ανεξαρτήτως αν έχουμε  Μικρασιατικές ρίζες ή όχι, πρέπει να μεταφέρουμε μεταφέρουμε από στόμα σε στόμα τη μια και μοναδική αλήθεια:

Και  ποια είναι αυτή η αλήθεια;

 Ότι 2,5 εκατομμύρια Έλληνες απομακρύνθηκαν βίαια από την πατρογονική γη ενός ακμαίου Ελληνισμού και περίπου το ένα εκατομμύριο από αυτούς εξοντώθηκε με τραγικό τρόπο.

 Η Σμύρνη, το Αϊβαλί, και άλλες πόλεις χάθηκαν.

 Ο Μητροπολίτης Σμύρνης, εθνομάρτυρας Χρυσόστομος που έκτιζε ελληνικές ψυχές, σφαγιάστηκε όπως και πλήθος ιερέων.

 Εκκλησίες και σπίτια κάηκαν, σχολεία ερήμωσαν.

 Εκατομμύρια Έλληνες κοιμήθηκαν νοικοκυραίοι και ξύπνησαν πρόσφυγες, χωρίς πατρίδα.

 Όπως πολύ σωστά ανέφερε χαρακτηριστικά και η σπουδαία συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου, αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων του 1922: « Στην άλωση της Πόλης το ελληνικό στοιχείο παρέμεινε στα πατρογονικά εδάφη. Το ’22 ξεκληρίστηκε ο ελληνικός πολιτισμός και το ελληνικό πνεύμα απ’ ολόκληρη την Ανατολία……..¨

  100  χρόνια μετά, οι πληγές που άφησε στο κορμί του νεότερου ελληνισμού η Μικρασιατική τραγωδία παραμένουν ανοικτές, γιατί  η βίαιη αποκοπή από τον ομφάλιο λώρο της πατρογονικής γης είναι εμπειρία:

-οδυνηρή

-και δυσβάσταχτη.

 Για αυτό και οι Έλληνες, κυρίες και κύριοι, οφείλουμε να θυμόμαστε.

Η Μικρασιατική Καταστροφή τολμώ να πω ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζεται με «πολιτική ορθότητα».

 Είναι ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός.

 Η ιστορική μνήμη ούτε ξεριζώνεται, ούτε… συνωστίζεται στις σελίδες ενός βιβλίου, αλλά παραμένει ζωντανή από γενιά σε γενιά.

 Και το λέω αυτό γιατί, κατά την ταπεινή μου άποψη, η γνώση της πραγματικής ιστορίας είναι το μόνο αντίδοτο στη λήθη.

 Όλοι θέλουμε την ειρήνη ανάμεσα σε γειτονικά κράτη και πρέπει να καλλιεργούμε τη φιλία μεταξύ των λαών.

 Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραχαράσσουμε την ιστορία μας και να αρνούμαστε ότι υπήρξε:

-καταστροφή,

-θρήνος

-και καραβάνια προσφύγων που ήρθαν στη «μητέρα» πατρίδα και αντιμετωπίστηκαν ως ξένοι.

 Καραβάνια εκδιωγμένων Μικρασιατών οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες, μπολιάστηκαν με τις εδώ κοινωνίες και από τις στάχτες της Σμύρνης έφεραν στην Ελλάδα έναν αέρα:

-πιο ανατολίτικο,

-πιο κοσμοπολίτικο.

 Χάρη στην τεχνογνωσία και στην έφεση του προσφυγικού ελληνισμού για δημιουργία, που μετέφεραν ως προίκα στην Ελλάδα, προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες ώστε η τότε μικρή πατρίδα μας να ανοίξει τα φτερά της, αναπτύσσοντας εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες με τη Δύση.

 Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός , έδωσε στην ελληνική οικονομία την ώθηση που της έλειπε, διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Κυρίες και κύριοι,

το έχω πει πολλές φορές, θα το επαναλάβω και σήμερα.

 Οι μνήμες ενός λαού:

-δεν θάβονται,

-δεν σβήνουν,

-δεν διαγράφονται.

 Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση 100 χρόνων από εκείνη την αποφράδα μέρα για τον Ελληνισμό, ας παραδειγματιστούμε:

-από τις παραλείψεις

-και τα λάθη

που οδήγησαν στη μεγαλύτερη, ίσως, καταστροφή του ελληνικού έθνους, ευχόμενοι ο Ελληνισμός να μην ξαναζήσει παρόμοια εθνική συμφορά.

 Και επειδή κατά έναν περίεργο τρόπο η ιστορία επαναλαμβάνεται, η μνήμη μπορεί και πρέπει να μας διδάξει πώς να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο, για αυτό θα κλείσω την ομιλία μου με ένα μεγάλο ευχαριστώ στον συνεργάτη μου Γ. Ν. Τσαμπανάκη , χωρίς τη βοήθεια του οποίου δεν θα ήταν εφικτή η αποψινή εκδήλωση. Μέσα από την ερευνά του θα μας παρουσιάσει απόψε τους Καρπάθιους εκείνους που είτε βρέθηκαν στην Μικρασιατική Καταστροφή , πολέμησαν , έχασαν τη ζωή τους είτε  εγκαταστάθηκαν εδώ , ζητώντας μια νέα πατρίδα , ρίζωσαν και οι απόγονοι τους βρίσκονται απόψε ανάμεσα μας …….

 Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας

πηγή Καρπαθιακά Νέα