Χαιρετισμός της Επάρχου Καρπάθου - Η.Ν. Κάσου, Πόπης Νικολαΐδου, στην εκδήλωση Ονοματοδοσίας της οδού ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣ. ΧΑΛΚΙΑ

Χαιρετισμός της Επάρχου Καρπάθου - Η.Ν. Κάσου, Πόπης Νικολαΐδου,  στην εκδήλωση Ονοματοδοσίας της οδού ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣ. ΧΑΛΚΙΑ

Χαιρετισμός της Επάρχου Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου, κ. Πόπης Νικολαΐδου,  στην εκδήλωση Ονοματοδοσίας της οδού ΔΑΣΚΑΛΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣ. ΧΑΛΚΙΑ του οικισμού Σπόα της Κοινότητας Σπόων του Δήμου Καρπάθου

(Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2023) 

Άνθρωποι που άφησαν αξεθώριαστο το αποτύπωμα τους, έχουν χρέος οι μεταγενέστεροι να τους τιμούν, όπως πρέπει.

Αυτή η σκέψη έρχεται στο νου μου κατά την σεμνή τελετή απονομής τιμής στον πατριώτη αγωνιστή και δάσκαλο Γεώργιο  Βασ. Χαλκιά εδώ στη γενέτειρά του, τα Σπόα !

Η οδός που εφεξής θα φέρει το όνομα του θα αποτελεί φάρο μνήμης και θα μας θυμίζει και εδώ στα Σποά την ιστορία των προγόνων μας, την ιστορία ανθρώπων που δεν υποδουλώθηκαν, δεν έδωσαν γη και ύδωρ στους κατακτητές, δεν άλλαξαν την πίστη τους, δεν ξέχασαν την γλώσσα τους, αντίθετα παρά τις όποιες απαγορεύσεις, δυσκολίες, και μαρτύρια εκείνοι παρέμειναν ΕΛΛΗΝΕΣ.

Τέτοιο παράδειγμα πατριωτισμού και κοινωνικής προσφοράς ήταν το άξιο τέκνο του χωριού σας !!!!

Το κάθε κλωνάρι του δέντρου της οικογένειας του αειμνήστου, συνεχίζει να ανθοφορεί με ηθική, αξιοπρέπεια, σεμνότητα, ταπεινότητα, φιλοπατρία αρετές και αξίες που διδάχτηκαν και συνεχίζουν να υπηρετούν ως άξιοι απόγονοι άξιου πατέρα!!!

Νιώθω την συγκίνηση και την υπερηφάνεια σας και σας συγχαίρω για την σεμνότητα την ταπεινότητα και την αξιοπρέπεια που σας χαρακτηρίζει!!!

Αποτίουμε λοιπόν τον ελάχιστο φόρο τιμής στην γενέτειρα του για να ξυπνάει την μνήμη των νεότερων να θυμούνται και να παραδειγματίζονται.

Σήμερα η κοινωνία έχει ανάγκη από φωτεινούς φάρους πατριωτισμού και κοινωνικής αξιοπρέπειας οι οποίοι θα εμπνέουν με τις πράξεις και την κοσμοθεωρία τους.

Για να γίνουν όμως τα παραπάνω πρέπει η νέα γενιά να γίνει μέτοχος, να καταλάβει, να περάσει στο είναι της.

Γιατί ποια θα είναι η αξία να τοποθετηθεί μια πλάκα με το όνομα του αείμνηστου αν οι νέοι μας δεν μάθουν δεν βιώσουν δεν αντιληφθούν το παράδειγμα το μεγαλείο του ανθρώπου που σήμερα τιμάται;;;

Είμαι σίγουρη μέσα από την γνωριμία μου με ανθρώπους της   Kοινότητάς σας, αυτά τα τέσσερα χρόνια της θητείας μου ως  Έπαρχος, ότι και ο Πρόεδρος της Κοινότητας και οι δραστήριοι  Σύλλογοι σας, όπως ο Σύλλογος Γυναικών Σπόων, το πολύτιμο μέλος, φίλος και συνεργάτης Ηλίας Βασιλαράς … θα έχετε ήδη μελετήσει τα επόμενα βήματα σας με δράσεις που θα αναδεικνύουν την προσφορά του αείμνηστου.

Κλείνοντας θα ήθελα δημόσια να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Κοινότητας Σπόων   για την πρωτοβουλία του, το Δ.Σ. του Δήμου Καρπάθου  καθώς και όλους τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την πρωτοβουλία τους γνωρίζοντας πως επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο.

Οι πρόγονοι μας ανάμεσα σ’ αυτούς και ο αείμνηστος Γεωρ. Βασ. Χαλκιάς σφυρηλάτησαν μια πατρίδα ελεύθερη.

Δεν υπολόγισαν τον εχθρό που τόλμησε να θίξει την τιμή της.

Υπήρξαν αυτοί που φύτεψαν και πότισαν το πολύτιμο δέντρο της αξιοπρέπειας, της ενότητας και μας δίδαξαν πόσο αξίζει και πόσο στοιχίζει η ΛΕΥΤΕΡΙΑ !!!

19.8.2023

Καρπαθιακά Νέα