Επίκαιρη συνέντευξη του ΜΑΝΩΛΗ ΗΛ. ΛΙΟΡΕΪΣΗ προέδρου του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΛΥΜΠΟΥ - ΔΙΑΦΑΝΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ «ΠΟΡΘΜΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ"

Επίκαιρη συνέντευξη του ΜΑΝΩΛΗ ΗΛ. ΛΙΟΡΕΪΣΗ προέδρου του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΛΥΜΠΟΥ - ΔΙΑΦΑΝΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ «ΠΟΡΘΜΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ"

Εν όψει της εκκίνησης της νέας τουριστικής σεζόν στην Κάρπαθο θεωρήσαμε σκόπιμο να απευθυνθούμε στον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Ολύμπου – Διαφανίου Καρπάθου (Σ.Τ.Ε.Ο.-Δ.Κ.) «ΠΟΡΘΜΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ» και πιο συγκεκριμένα στον Πρόεδρο του Διοικητικού του Συμβουλίου Μανώλη Ηλ. Λιορεΐση,  ώστε να μας ενημερώσει λεπτομερειακά σχετικά με τις φετινές προοπτικές του πιο ενδιαφέροντος από τουριστικής απόψεως αλλά και πιο ταλαιπωρημένου από πλευράς υποδομών, και όχι μόνο, τμήματος του νησιού μας.

Ερώτηση 1η: Κύριε Λιορεΐση, καταρχάς πόσες είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη ζώνη ευθύνης σας, στην Όλυμπο δηλαδή, στο Διαφάνι και στις γύρω περιοχές;

Απάντηση 1η: Κύριε Δημελλά, ευχαριστώ πριν απ’ όλα για το ενδιαφέρον που δείχνετε διαχρονικά για τα ζητήματα του Βορρά της Καρπάθου και περισσότερο εξειδικευμένα για το ζήτημα του τουρισμού στα χωριά μας.

Έρχομαι όμως ευθύς αμέσως στο ερώτημα σας και σας ενημερώνω ότι στα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου δραστηριοποιούνται σήμερα περί τις 90 επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος. Αναφέρομαι σε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και μεμονωμένες ενοικιαζόμενες κατοικίες, σε εστιατόρια, σε καφετέριες, σε καταστήματα τουριστικών ειδών, σε ημερόπλοια κ.λπ. Απ’ αυτές τις επιχειρήσεις περί τις 60 είναι εγγεγραμμένα μέλη του Συνδέσμου μας. Η προσπάθεια μας στρέφεται, ανάμεσα στ΄ άλλα, στο να γίνουν μέλη μας και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του τόπου μας.

Ερώτηση 2η: Μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα για τον επαγγελματικό φορέα που εκπροσωπείτε;

Απάντηση 2η: Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ολύμπου – Διαφανίου Καρπάθου «ΠΟΡΘΜΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ» ιδρύθηκε, με όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο προδιαγραφές, το έτος 2019 με πρωτοβουλία πενταμελούς ομάδας παραγόντων της ιδιαίτερης πατρίδας μας που αποτελέστηκε από τους: α. Γιώργο Ηλ. Ζωγραφίδη, πρ. Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, β. Νίκο Κων. Νταή, Δημοτικό Σύμβουλο Καρπάθου στη Δημοτική Ενότητα Ολύμπου, γ. Κομνηνό Γεωρ. Σακέλλη, Δημοτικό Σύμβουλο Καρπάθου στη Δημοτική Ενότητα Ολύμπου, δ. Ηλία Βασ. Παπαηλία, Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου και  ε. Γιώργο Νικ. Τσαμπανάκη, πρ. Πρόεδρο του Π.ΟΡ.Ο.Κ. με σκοπό να καλύψει ένα μεγάλο κενό, που υφίστατο στη Βόρεια Κάρπαθο επί 60 χρόνια, αφ’ ότου δηλαδή ξεκίνησε δειλά-δειλά ο τουρισμός στα μέρη μας στις αρχές του 1960. Τις σχετικές νομικές διαδικασίες επιμελήθηκε αφιλοκερδώς ο συμπατριώτης μας δικηγόρος Ρόδου Ηλίας Γεωρ. Ζωγραφίδης.

Σήμερα διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που ανέλαβε τις τύχες του Συνδέσμου μας τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και πραγματοποιήθηκαν κατά τα προβλεπόμενα οι τελευταίες αρχαιρεσίες. Καθόσον με αφορά έχω την τιμή να κατέχω τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. πλαισιωμένος από τέσσερεις άξιους συνεργάτες. Τη Μαρία Ιωάν. Αντιμησιάρη, ως Αντιπρόεδρο, τη Μαρία Ιωάν. Χατζηπαπά ως Γραμματέα, την Ευγενία Αντ. Φουρτίνα ως Ταμία και το Βαγγέλη Βασ. Παπαηλία ως Έφορο. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη τύχη —και δεν είναι σχήμα λόγου— να έχω δίπλα μου τέτοιους συμπαραστάτες. Είμαστε όλοι μια σφιχτοδεμένη ομάδα, που συνεργάζεται με θέληση και αποφασιστικότητα για την προώθηση των αιτημάτων του επαγγελματικού μας κλάδου.

Ερώτηση 3η: Ποιά ήταν τα πρώτα θέματα που χρειάστηκε να αντιμετωπίσετε μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Απάντηση 3η: Ήδη με το ξεκίνημα της θητείας μας ασχοληθήκαμε με τη ρύθμιση των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων μας στη Δ.Ο.Υ. Ρόδου, οι οποίες τακτοποιήθηκαν πλήρως με την ανιδιοτελή βοήθεια του συμπατριώτη μας Οικονομολόγου Γιώργου Νικ. Μανιού, αποκτώντας εν τέλει το απαραίτητο Α.Φ.Μ., όπως ορίζει ο νόμος. Προχωρήσαμε επίσης στη δημιουργία του ενδεδειγμένου τραπεζικού λογαριασμού, ξεπερνώντας όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια, έχοντας τώρα τη δυνατότητα ηλεκτρονικής διευθέτησης των οικονομικών μας, η διαχείριση των οποίων βρίσκεται εις χείρας της Ταμία μας. Καθιερώσαμε επί πλέον την ηλεκτρονική διεύθυνση: porthmiosposeidon@gmail.com για την ευχερέστερη επικοινωνία τόσο με τα Μέλη μας, όσο και με τις αρχές. Σύντομα μάλιστα θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια είσπραξης των καθυστερούμενων συνδρομών των Μελών μας.

Πέραν αυτών βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας σύγχρονης πολύγλωσσης πληροφοριακής ιστοσελίδας του φορέα μας με αναφορά στην Όλυμπο, στο Διαφάνι και στην εν γένει περιοχή μας, που αποτελεί χορηγία του συμπατριώτη μας νέου Οικονομολόγου, στελέχους του Σ.Δ.Ο.Ε. Ηλία Εμμ. Λιορεΐση.

Έχουμε επί πλέον ζητήσει την παραχώρηση της χρήσης της αίθουσας του ισογείου του Κοινοτικού Μεγάρου Ολύμπου στον Σύνδεσμο μας με σκοπό να στεγαστούν σ΄αυτήν τα γραφεία του. Ήδη εξασφαλίσαμε την έγκριση τόσο του απελθόντος όσο και νεοεκλεγμένου Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου μετά από εισηγήσεις αφενός του πρώην Προέδρου Ηλία Βασ. Παπαηλία και αφετέρου του νυν Προέδρου Γιώργου Κων. Χατζηπαπά. Αισιοδοξούμε πολύ σύντομα να πάρουμε και τη σχετική έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου με τη στήριξη και των Ολυμπιτών Δημοτικών Συμβούλων, ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα τη σωστή διοργάνωση του χώρου, που θα αποτελέσει εις το εξής την έδρα μας.

Ερώτηση 4η: Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τις Αυτοδιοικητικές Αρχές του τόπου και με τα αδελφά επαγγελματικά σχήματα του νησιού μας;                                                                                              Απάντηση 4η: Οι σχέσεις μας με τις Αυτοδιοικητικές μας Αρχές είναι σχέσεις αλληλοβοήθειας και αλληλοσυμπλήρωσης, αφού ούτε κι εμείς μπορούμε να φέρουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα μόνοι μας, ούτε και η Αυτοδιοίκηση μπορεί να δράσει αποτελεσματικά στον τουριστικό τομέα χωρίς τη συμμετοχή και τη συνεννόηση με τους θεσμοθετημένους φορείς του κλάδου. Στο νησί μας υπάρχουν και δρουν άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο δραστήρια εννέα επαγγελματικοί κλάδοι του τουριστικού τομέα. 3 (τρεις) στα Πηγάδια, 3 (τρεις) στην ευρύτερη περιοχή Μενετών, 1 (ένας) στην Αρκάσα, 1 (ένας) στο Λευκό Μεσοχωρίου και 1 (ένας) στην Όλυμπο και στο Διαφάνι. Είμαστε σε επαφή με όλους για τον καλύτερο συντονισμό μας και την επιδίωξη των πάγιων στοχεύσεων μας.

Είναι απαραίτητη κατά τη γνώμη μας η σύγκλιση, αμέσως μετά τη δρομολόγηση των βασικών ζητημάτων του Δήμου από τη νέα Δημοτική Αρχή, σύσκεψης των εννέα τουριστικών επαγγελματικών σχημάτων του τόπου υπό την προεδρία του Δημάρχου Καρπάθου Μιχάλη Κων. Φελλουζή, παρουσία και του αρμοδίου Αντιδημάρχου Τάσου Μηλιού για μια σφαιρική εξέταση των προβλημάτων και των στοχεύσεων του τουριστικού κλάδου του νησιού μας.

Καθόσον μας αφορά καταθέσαμε ήδη από τις 11 Ιανουαρίου 2024 στο πρωτόκολλο του Δήμου Καρπάθου έγγραφο αίτημα καθορισμού συνάντησης αντιπροσωπίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ολύμπου – Διαφανίου Καρπάθου «ΠΟΡΘΜΙΟΣ ΠΟΔΕΙΔΩΝ» με τον νεοεκλεγμένο Δήμαρχο Καρπάθου Μιχάλη Κων. Φελλουζή.

Είναι πιστεύουμε άμεση ανάγκη η συγκρότηση της Δημοτικής Τουριστικής Επιτροπής της Καρπάθου στην οποία πρέπει να εκπροσωπηθούν με δίκαιο τρόπο όλες οι περιοχές του νησιού. Δεν μπορεί να επαναληφθεί για μιαν ακόμη φορά η μειωμένη εκπροσώπηση στο συγκεκριμένο όργανο της Ολύμπου, του πλέον επισκέψιμου προορισμού της Καρπάθου, μια διαχρονική αδικία που είμαστε αποφασισμένοι να αντιπαλέψουμε. Πολύ περισσότερο εφόσον το προαναφερθέν όργανο έχει την ευθύνη της υλοποίησης της πολιτικής του Δήμου στον τομέα του τουρισμού.

Μύλος στην Όλυμπο Καρπάθου, φωτογραφία Γιάννης Νταής

 

Ερώτηση 5η: Έχετε προετοιμάσει κάποια συγκεκριμένα αιτήματα που σκοπεύετε να υποβάλετε στο Δήμο;                                                                                             

Απάντηση 5η: Φυσικά και είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε με τα κατάλληλα μάλιστα επιχειρήματα για συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν χρονίζοντα ζητήματα στον Δήμο Καρπάθου.

  • Και πριν απ’ όλα την τοποθέτηση στις παραλίες του Διαφανιού και των Παλατιών της Σαρίας εκπαιδευμένου ναυαγοσώστη, τουλάχιστον για το διάστημα από 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου, αφού είναι γνωστό ότι οι δυο αυτές παραλίες αποτελούν πολυσύχναστες περιοχές κολύμβησης με δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες λουόμενους, να βρίσκονται σ΄ αυτές καθημερινά. Είναι ανάγκη να διευθετηθεί με το σωστό τρόπο η περσινή άδικη εξαίρεση των συγκεκριμένων παραλιών από το σχετικό πρόγραμμα του Δήμου. Για το σχετικό θέμα βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου Γιώργο Κων. Χατζηπαπά.
  • Απολύτως αναγκαία εξ άλλου είναι η άμεση υπογραφή της σύμβασης στρωσίματος των χωματόδρομων του νησιού και ιδίως αυτών που οδηγούν στις παραλίες μας πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
  • Ειδικά στη Βόρεια Κάρπαθο, όπου σε αντίθεση με τη Νότια, όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στις παραλίες είναι χωμάτινοι, υπάρχει η ανάγκη της άμεσης παρέμβασης των τεχνικών συνεργείων του Δήμου αν θέλουμε να στηρίξουμε αληθινά την τουριστική ανάδειξη του τόπου.
  • Απαραίτητη επίσης είναι η υπογραφή σύμβασης με σοβαρό συνεργείο καθαριότητος και ευπρεπισμού των χωριών, που θα καλύψει έγκαιρα τις ανάγκες των οικισμών εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου και για το σύνηθες διάστημα απραξίας μέχρι την καθιερωμένη υπογραφή των συμβάσεων του εποχικού προσωπικού των Δήμων της χώρας που έρχεται πάντοτε υπερβολικά καθυστερημένα. Στην εποπτεία της εργασίας των συγκεκριμένων συνεργείων έχουμε όλη τη διάθεση να συνεργαστούμε και εμείς με το Δήμο Καρπάθου.
  • Άμεση επίσης είναι η ανάγκη της κατασκευής βιολογικού καθαρισμού στα αποχετευτικά δίκτυα Διαφανίου και Ολύμπου και της διευθέτησης του χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων του Διαφανιού που σήμερα βρίσκεται αμέσως μετά την έξοδο του λιμανιού!

Έχουμε επιπλέον μακρά σειρά επιμέρους αιτημάτων που επιφυλασσόμαστε να αναπτύξουμε κατά την αναμενόμενη συνάντηση μας με τους αρμοδίους.

Ερώτηση 6η: Ποιες είναι οι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης στην Όλυμπο και στο Διαφάνι;                                                                                             

Απάντηση 6η: Σε ολόκληρη την περιοχή μας λειτουργούν περί τις 550 κλίνες όταν σε όλη την Κάρπαθο υπάρχουν περί τις 12.000 κλίνες! Είναι προφανές ότι η Βόρεια Κάρπαθος είναι απολύτως ακόρεστη τουριστικά. Η μόνη περιοχή που μπορεί να θεωρηθεί σχετικά κορεσμένη είναι το Διαφάνι που όμως έχει αναπτυχθεί άναρχα από τουριστικής αλλά και οικιστικής απόψεως.

Για να υπάρξουν προοπτικές ανάπτυξης, απαραίτητες είναι οι νέες επενδύσεις στις παρθένες παραλίες μας και για να γίνουν αυτές αναγκαία είναι τα σοβαρά έργα υποδομής, δηλ. διαπλατύνσεις και ασφαλτοστρώσεις δρόμων, ηλεκτροδότηση των παραλιακών περιοχών, κατασκευή δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης κ.λπ. Στον τομέα αυτό καθοριστική πρέπει να είναι η παρέμβαση του Ελληνικού κράτους, το οποίο όμως δεν έχει συνέλθει ακόμη από την οικονομική κρίση.

Διαφάνι Καρπάθου

 

Ερώτηση 7η: Αναφερθήκατε στο κορεσμένο τουριστικά Διαφάνι. Παρά ταύτα δεν φαίνεται να πηγαίνουν τα πράγματα καλά αναφορικά με τις τουριστικές επιχειρήσεις του οικισμού αυτού. Γιατί;                                                                                              

Απάντηση 7η: Κύριε Δημελλά, ισχυρή συμβολή στην τουριστική κίνηση του Διαφανιού αποτέλεσε το γεγονός ότι για χρόνια ήταν η κύρια πύλη εισόδου για τους επισκέπτες της παγκόσμια ξακουστής Ολύμπου. Αφότου όμως ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση του δρόμου Σπόων-Ολύμπου και επεκτάθηκε η χρήση των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων αλλά και των πούλμαν για τις επισκέψεις στην Όλυμπο, η τουριστική κίνηση στο Διαφάνι αντιμετώπισε μια κάθετη πτώση. Ακόμη περισσότερο που τα ημερόπλοια τα οποία ξεκινούν από τα Πηγάδια κατευθύνονται πλέον μόνο στη Σαρία, μη προσεγγίζοντας πολλές φορές ούτε καν στο Διαφάνι. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης σ’ αυτό έχουν και τα τουριστικά πρακτορεία, τα οποία μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στην Όλυμπο στρέφουν τους πελάτες τους σε προορισμούς της Νότιας Καρπάθου στερώντας από το Διαφάνι χιλιάδες επισκεπτών ετησίως. Είναι ένα από τα θέματα που θα επιδιώξουμε να συζητήσουμε στο προσεχές διάστημα με τους ιδιοκτήτες των πρακτορείων, ώστε να δοθεί μια λογική διέξοδος στο χρονίζον πλέον αυτό πρόβλημα.

Ερώτηση 8η: Πιστεύετε ότι η λειτουργία του Υδατοδρομίου Διαφανίου που εξήγγειλε στο προεκλογικό της Πρόγραμμα η Δημοτική Παράταξη ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ θα δώσει μιαν ανάσα ζωής στο εμπερίστατο Διαφάνι;                                                                                             

Απάντηση 8η: Βεβαίως και το πιστεύω και όχι μόνο εγώ αλλά όλοι οι Ολυμπίτες, επιχειρηματίες και μη. Είναι απολύτως αναγκαίο να δρομολογηθεί αύριο κιόλας η μελέτη θεσμοθέτησης του Υδατοδρομίου Διαφανίου, που θα αποτελέσει αναμφίβολα σοβαρό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για τον τόπο μας.

Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε, κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη, απευθυνόμενος στους συναδέλφους σας;                                                                                             

Απάντηση 9η: Θέλω να διαβεβαιώσω τόσο τους συναδέλφους μου, όσο και όλους τους συμπατριώτες μας, πως είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα του κλάδου και να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την άνοδο του Καρπαθιακού τουρισμού, που αποτελεί τη σοβαρότερη ελπίδα επιβίωσης του τόπου μας.

27.1.2024

Καρπαθιακά Νέα