Όνειρο ζωής για την Πρόεδρο η επίσκεψη στην Όλυμπο Καρπάθου

Όνειρο ζωής για την Πρόεδρο η επίσκεψη στην Όλυμπο Καρπάθου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

κ. ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΟ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο χωριό Όλυμπος, ιστορική έδρα του ενιαίου Δήμου Καρπάθου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020. Η Όλυμπος αποτελεί τον πρώτο σταθμό της περιοδείας της στα χωριά του νησιού που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών της 76ης επετείου της κήρυξης της Επανάστασης της Καρπάθου (5η Οκτωβρίου 1944).

Υποδοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας με παραδοσιακά όργανα στην πλατεία της Μακρυμύττας

Την Πρόεδρο υποδέχτηκαν στην είσοδο του εμβληματικού χωριού οι τοπικές αρχές, ενώ αντιπροσωπεία μαθητών με τοπικές ενδυμασίες και επικεφαλής την ελληνική σημαία πρόσφερε διά της μαθήτριας Άννας Ν. Κανάκη μιαν ανθοδέσμη με εντυπωσιακά λουλούδια στην επίσημη επισκέπτρια. Ολυμπίτικα παραδοσιακά μουσικά όργανα και τραγουδιστές καλωσόρισαν την κ. Σακελλαροπούλου και ακούστηκαν αυτοσχέδιες μαντινάδες σχετικές με την περίσταση, όπως:

“Προέδρε της πατρίδας μας και του Ελληνισμού μας

τιμή ειν’ αυτός ο ερχομός κι εμάς και του χωριού μας”

(Γιάννης Μιχ. Αντιμησιάρης)

“Τιμάτε τη, την Όλυμπο, κι εμάς τους Ολυμπίτες,

το πιο ψηλό αξίωμα, της χώρας μας, κρατείτε.”

(Βασίλης Ιωάν. Μιχαλής)

Η είσοδος της Προέδρου της Δημοκρατίας και της ακολουθίας της στην Όλυμπο

Στο φορτισμένο με ιστορικές μνήμες Πλατύ, προσφώνησε την κ. Πρόεδρο ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου κ. Ηλίας Βασ. Παπαηλίας ο οποίος της χάρισε εκ μέρους της Κοινότητας Ολύμπου (με την οικονομική αρωγή του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου – Π.ΟΡ.Ο.Κ.) πίνακα του Ολυμπίτη καλλιτέχνη Γιάννη Β. Χατζηβασίλη με θέμα το “Ολυμπίτικο γλέντι”, τοποθετημένο σε χειροποίητη κορνίζα του παραδοσιακού τοπικού ξυλουργού Βασίλη Ε. Παπαβασίλη, που αποτελούσε αναφορά στην εγγραφή του “Ολυμπίτικου γλεντιού” στον Ελληνικό Εθνικό Κατάλογο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου Ηλίας Παπαηλίας προσφωνεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η κ. Σακελλαροπούλου αντιφώνησε ενώπιον των συγκεντρωμένων κατοίκων της Ολύμπου και του Διαφανιού με βαρυσήμαντα λεγόμενα για την Όλυμπο και τους Ολυμπίτες, τονίζοντας ότι αποτελούσε “όνειρο ζωής” για την ίδια να επισκεφτεί τον ξεχωριστό αυτό τόπο. Ακολούθως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισήλθε στον παλαιότατο καθεδρικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου της Ολύμπου όπου αναπέμφθηκε δέηση από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη παν. Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Μαναρουλλά και τον εφημέριο του ιερού ναού αιδ. παπά-Γιάννη Διακογεωργίου.

Η κ. Σακελλαροπούλου στην καθεδρική εκκλησία της Ολύμπου

 

Οι επίσημοι παρακολουθούν με προσοχή την προσφώνηση του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου

Στη συνέχεια η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε το Μουσείο Χατζηβασίλη όπου της δωρήθηκε πίνακας με το πορτρέτο της ζωγραφισμένο από τον Γιάννη Χατζηβασίλη το οποίο δέχτηκε με πολλή συγκίνηση.

Το πορτραίτο της Προέδρου της Δημοκρατίας ζωγραφισμένο από τον Γιάννη Χατζηβασίλη
Η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράφει στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου Χατζηβασίλη

Νωρίτερα η κ. Πρόεδρος είχε επισκεφτεί, καθοδόν για το κέντρο του χωριού, το παραδοσιακό Ολυμπίτικο σπίτι της Φούλας Βασιλαράκη – Χατζηπαπά και το παραδοσιακό υποδηματοποιείο του Γιάννη Γ. Πρεάρη, όπου της χαρίστηκε ένα ζευγάρι παραδοσιακά στιβάνια εκ μέρους του Δημάρχου Καρπάθου κ. Γιάννη Θ. Νισύριου.

Κλείνοντας την επίσκεψή της η κ. Πρόεδρος συνάντησε στην πανοραμική πλατεία της Αγίας Τριάδας, στη δυτική πλευρά του χωριού, τους μαθητές του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Διαφανίου καθώς και του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Ολύμπου, παρόντων των δασκάλων και των καθηγητών τους, και αφού συνομίλησε μαζί τους, τους χάρισε ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό υπολογιστή και ιδιαίτερα δώρα σε κάθε μαθητή. Ως αντιχάρισμα οι μικροί μαθητές έδωσαν στην πρώτη πολίτη της χώρας ένα ζωγραφικό πίνακα που απεικονίζει τους μύλους της Γιτσιλλέας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Διαφανίου

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδεψαν στην επίσκεψή της, ο εκπρόσωπος του σεβ. Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Μαναρουλλάς, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μ. Κόνσολας, η Έπαρχος Καρπάθου – Η.Ν. Κάσου κ. Π. Νικολαΐδου, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ι. Νισύριος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μανωλάκης, Λυριστής και Τσέρκης, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας κ.α.

Ο πίνακας “ΟΛΥΜΠΙΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ” του Γιάννη Χατζηβασίλη

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία της παρουσίας των Υπουργών κ.κ. Γεραπετρίτη και Κόνσολα στην Όλυμπο, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου κ. Παπαηλίας τους παρέδωσε ιδιοχείρως υπόμνημα με τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και τους κατοίκους του.

Ο Πρόεδρος της Ολύμπου δίνει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον ζωγραφικό πίνακα “Ολυμπίτικο γλέντι” του Γιάννη Χατζηβασίλη

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της επίσκεψής της η κ. Σακελλαροπούλου αναχώρησε με την συνοδεία της για το γειτονικό Μεσοχώρι, όπου επρόκειτο να παρατεθεί γεύμα προς τιμήν της εκ μέρους του Δήμου Καρπάθου.

Η κ. Σακελλαροπούλου με τους μαθητές του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων της Ολύμπου

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν δημόσια:

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το laptop το οποίο δώρησε στο Γυμνάσιο Ολύμπου καθώς και για τα δώρα τα οποία πρόσφερε σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Τον Δήμαρχο Καρπάθου κ. Ιωάννη Νισύριο για το δώρο ενός ζευγαριού παραδοσιακών Ολυμπίτικων στιβανιών το οποίο πρόσφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τον Πρόεδρο του Π.ΟΡ.Ο.Κ. κ. Αντώνη Κωστάκη.

Τους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες κ.κ. Ιωάννη Μιχ. Αντιμισιάρη, Νίκο Κων. Νταή και Βασίλειο Ιωάν. Μιχαλή.

Την κα Σοφία Μ. Χατζηπαπά , την κα Ειρήνη Χατζηπαπά – Τσαμπανάκη, την διδα Σοφία Β. Τσαμπανάκη, την διδα Άννα Γ. Χατζηπαπά, την κα Μαρία Ι. Αντιμησιάρη, την κα Μαρία Β. Χαλκιά, την κα Φούλα Γ. Χατζηπαπά, την κα. Μαρίνα Λεντάκη, την κα Μαρία Λεντάκη, την κα Καλλιόπη Σακέλλη- Χατζηπαπά,την κα Μαριά Διαμαντή – Χατζηπαπά τον κ. Γιάννη Χατζηβασίλη, το Γυμνάσιο Ολύμπου για τις προσφορές και για τα δώρα τους.

Επίσης θερμές ευχαριστίες ανήκουν στους κ.κ. Βασίλη Τσαμπανάκη, Γιάννη Λεντάκη, Μανώλη Κελεπέση, Νίκο Χατζηπαπά και Μανώλη Παπαηλία.