Επισκέψιμη από τις κατσίκες η ιστορική γαλαρία στη Ζαζόπετρα

Επισκέψιμη από τις κατσίκες η ιστορική γαλαρία στη Ζαζόπετρα

 

του Μανώλη Δημελλά

Όπως σε δεκάδες μέρη της Ελλάδας, έτσι και στην  περιοχή των Μενετών οι Γερμανοί κατακτητές κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατασκεύασαν δυο γαλαρίες. Η τοποθεσία που επιλέχτηκε για τη μια αυτές είναι η περιοχή της Ζαζόπετρας.

Πρόκειται για θέση πολύ κοντά στην περιοχή Σταυρί, στους κάμποι της Παναγίας, εκεί οι Γερμανοί είχαν στήσει το στρατόπεδο τους. Από αυτό το σημείο υπάρχει δυνατότητα οπτικού ελέγχου μέχρι το λιμάνι των Πηγαδίων ενώ από πάνω, βρίσκεται το βουνό Προφήτης Ηλίας στον οποίο ήταν αναπτυγμένη ιταλική ναυτική βάση και ραντάρ που επιτηρούσε όλη την περιοχή.

Όπως επιβεβαίωσαν ηλικιωμένοι κάτοικοι των Μενετών οι Ιταλοί δεν είχαν μηχανήματα για να σπάσουν τις πέτρες και να ανοίξουν τη σπηλιά μέσα στο βουνό κάτι που έγινε μετά το Σεπτέμβρη του 1943, δηλαδή αφού έφτασαν οι Γερμανοί στο νησί.

Η γαλαρία της Ζαζόπετρας δεν είναι μεγάλη, μετά την είσοδο και έναν μικρό διάδρομο ανοίγει μπροστά μας μια σάλα περίπου 20 τετραγωνικών.

Η γαλαρία από  κάθε άποψη αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη και μνήμη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο όπως και πολλές άλλες οχυρωματικές θέσεις, που άφησαν πίσω τους οι κατακτητές, ρημάζει και καταστρέφεται από τον χρόνο. Δεν έχει ρευματοδοτηθεί και το εσωτερικό της δεν είναι προσβάσιμο, κάτι που θα μπορούσε να γίνει σχετικά εύκολα ακόμη και με ηλιακά φωτιστικά. Το κυριότερο, τόσο η είσοδος όσο και η έξοδος από τη γαλαρία απαιτούν μεγάλη προσοχή διότι το χώμα δεν είναι στέρεο και υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων. Να επισημάνουμε ότι το 2020 η γαλαρία είχε κλειδαριά και δεν υπήρχε πρόσβαση στο εσωτερικό της όμως φέτος παραμένει σταθερά ανοιχτή και μέχρι σήμερα είναι επισκέψιμη από κατσικούλες οι οποίες έχουν φροντίσει να αφήσουν το…αποτύπωμα τους!

Έχουμε ξαναγράψει ότι σε άλλους τόπους όχι μόνο σέβονται αλλά αναδεικνύουν και την παραμικρή λεπτομέρεια από την ιστορία τους και φροντίζουν να την παραδόσουν ακέραιη στις επόμενες γενιές. Εμείς άραγε θα έχουμε κάτι να δείχνουμε στους νεώτερους;