Επιστολή προς τον Μητροπολίτη Καρπάθου-Κάσου κ. Αμβρόσιο από μόνιμο κάτοικο του νησιού

Επιστολή προς τον Μητροπολίτη Καρπάθου-Κάσου κ. Αμβρόσιο από μόνιμο κάτοικο του νησιού

Γράφει ο Ιωάννης Καρελλάς

Ο μόνιμος κάτοικος Καρπάθου, Ιωάννης Καρελλάς,  όπου διαβιώνει την καθημερινότητα της Καρπάθου,  καθώς και τις βιώσιμες ανάγκες της εποχής μας δια της επιστολής του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κύριον Αμβρόσιο. Ζητώντας τη συμπαράσταση αυτών γύρω από τη ζωή της Καρπάθου.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: «Με το αίσθημα ευθύνης σεβασμού και ειλικρίνειας, απευθύνομαι προς υμάς ζητώντας τη συμπαράσταση υμών γύρω από τη βιωσιμώτητα της Καρπάθου. Σεβασμιώτατε, είναι γνωστό το σήμερον όπου ζούμε και διαβιώνουμε αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή και τις βιώσιμες ανάγκες της σύγχρονης εποχής μας, όμως νομίζω ότι είμεθα εγκαταλελειμμένοι από τους αρμοδίους.

Η Κάρπαθος είναι το πλέον αδικημένο νησί της ελληνικής επικράτειας, θέλουμε, Σεβασμιώτατε τη συμπαράσταση υμών επάνω σε τρία θέματα:

1) Πρώτο θέμα της ακτοπλοΐας της Καρπάθου. Το δρομολόγιο εκάστης Τετάρτης του ΕΓ/ΟΓ πλοίου BlueStarFeries Κάρπαθο,  Ρόδο διανύει 6.10’ ώρες, ενώ από Ρόδο,  Κάρπαθο διανύει 3,5 ώρες. Δύο πλοία επιδοτούμενα να έρχονται την ίδια ημέρα και ώρα αυτό είναι απαράδεκτο. Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει πάρει πολλές διαμαρτυρίες όμως καμία αλλαγή δεν έχει γίνει.

2) Δεύτερο θέμα Σεβασμιώτατε,  είναι το θέμα με το οδικό δίκτυο του δρόμου Απέρειον Μερτών Απέλλα Σπόα. 1947-2022=75 χρόνια  από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου και ακόμα η Κάρπαθος δεν κατασκεύασε, δεν απέκτησε έναν δρόμο με τεχνικές προδιαγραφές το πλάτος του δρόμου είναι 2,8 μέτρα και τα πεύκα έχουν γεμίσει τα κουνέτα και τα πρανές περνώντας τους καθρέφτες των οχημάτων και εμποδίζοντας την ορατότητα των οδηγών.

Όλοι τα βλέπουν, όμως δεν υπάρχει αρμόδια υπηρεσία να καθαρίσει τα πεύκα. Ούτε Δήμος, ούτε Επαρχείο, ούτε δασονομείο, ούτε πυροσβεστική.  Μετά μιλάμε για ανάπτυξη στα νησιά του Αιγαίου.

Το τρίτο θέμα Σεβασμιώτατε είναι το κοιμητήριο της Ολύμπου, όπου είναι περιουσία της εκκλησίας της Ολύμπου – Κοίμησις της Θεοτόκου – καθώς ήταν και θρησκευτική ενορία ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος το κοιμητήριο δεν ήταν της κοινότητας, αλλά της εκκλησίας. Ο δήμος πρέπει να το παραχωρήσει στην εκκλησία να γίνει όπως ήταν.

Όταν η Όλυμπος αριθμούσε 2.500 κατοίκους η εκκλησία δεν τους χωρούσε και το μισό χωριό εκκλησιαζόταν εκεί. Δεν μπορεί έκαστος να παίρνει αποφάσεις χωρίς να το εξετάζει, είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας. Η θέληση είναι ανώτερη δύναμη.
Με τον σεβασμόν μου στο πρόσωπό σας, εύχομαι υγεία και πρόοδο».

πηγή www.rodiaki.gr