Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε, η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού αρχίζει την 1η Μαρτίου 2022. Η παράλειψη της μίας ή της άλλης πράξης επιφέρει πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2022, ενώ αρχικά η έναρξη εφαρμογής αυτών των διατάξεων προβλεπόταν ένα χρόνο αργότερα από αυτές τις ημερομηνίες. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των φιλοζωικών σωματείων της χώρας έχει ταχθεί υπέρ της υποχρεωτικής στείρωσης.
Εξάλλου, προβλέπεται η τήρηση στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), που θα αποτελέσει την επίσημη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής σκύλων και γάτων και των ιδιοκτητών τους, καθώς και καταχώρισης αδέσποτων και ζώων προς υιοθεσία, φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, κτηνιάτρων, εκτροφέων και καταφυγίων. Για τον σκοπό της διενέργειας υιοθεσιών δημιουργείται και λειτουργεί στο ΕΜΖΣ Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
Επιπλέον, διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, ενώ αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις. Περιστατικά κακοποίησης ζώων και κάθε παράβαση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς θα υπάρχει η δυνατότητα να καταγγέλλονται σε ψηφιακή εφαρμογή και ιστοσελίδα καταγγελιών που προβλέπεται να δημιουργηθούν.
Επίσης, μέσω του «Αργος» προγραμματίζεται η χρηματοδότηση των δήμων με 40 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την κτηνιατρική φροντίδα των ζώων συντροφιάς, τη σήμανση και τη στείρωση των αδέσποτων.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου, ζήτησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου, εκτιμώντας ότι «αν ψηφιστεί χωρίς διορθώσεις σε κρίσιμα άρθρα του, δεν θα εφαρμοστεί ποτέ,γιατί δεν αντιμετωπίζει την έλλειψη ανθρώπινων και υλικών
πόρων στους Δήμους».
«Για νομοθετικό μόρφωμα»,έκανε λόγο η Ευαγγελία Λιακούλη εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, αναφέροντας ότι « ο κεντρικός συντονιστικός ρόλος που με τις προωθούμενες διατάξεις,καλείται να διαδραματίσει το υπουργείο Εσωτερικών,θα οδηγήσει στην πλήρη διάσπαση του ελεγκτικού μηχανισμού».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης,εστίασε την κριτική του στην έλλειψη χρηματοδότησης των Δήμων αλλά και υποδομών για τη διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων,λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτό το πεδίο σε επιχειρηματική δράση».
Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης ο Κώστας Χήτας, διατύπωσε την άποψη ότι θα αποτύχει το μέτρο της λήψης DNA από μη στειρωμένα ζώα.
«Το νομοσχέδιο έχει δομικά λάθη, δεν προάγει την ευζωία των ζώων, ενώ αναθέτει τη διαχείριση των αδέσποτων σε ΜΚΟ και ιδιώτες», υποστήριξε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, αφού ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν ενός γόνιμου διαλόγου,τόνισε ότι βασικός στόχος των νέων διατάξεων είναι η διασφάλιση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς, με την καλλιέργεια παράλληλα,μιας κουλτούρας ιδιοκτητών και ο περιορισμός του πληθυσμού των αδέσποτων,μέσω ενός πλαισίου υιοθεσίας και αναπαραγωγής με κανόνες.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για ελλιπή χρηματοδότηση των Δήμων, κ.Πέτσας ανέφερε ότι με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων υπάρχει και μεταφορά πόρων,καθώς με το πρόγραμμα «Άργος» προβλέπεται η χρηματοδότησή τους με 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων και άλλα 15 εκατ.ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
πηγές: www.efsyn.gr, Δημήτρης Ράντος www.athina984.gr