Ευπρεπίστηκε επιτέλους η σκάλα ΑΗ ΝΟΥΦΡΗ στην ΟΛΥΜΠΟ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ!!!…

Ευπρεπίστηκε επιτέλους η σκάλα ΑΗ ΝΟΥΦΡΗ στην ΟΛΥΜΠΟ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ!!!…

 

του Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη

Η Κοινότητα Ολύμπου πραγματοποίησε χτες μιαν εύστοχη, έστω και αργοπορημένη, παρέμβαση με το καθάρισμα της πέτρινης σκάλας που οδηγεί στο ιστορικό ξωκλήσι του Άη-Νούφρη στην συνοικία Κοριακόνι του οικισμού της Ολύμπου.

Πολλές ήταν οι πιέσεις που ασκήθηκαν τον τελευταίο χρόνο από τον γράφοντα, ώστε να καθαριστεί επί τέλους η επί χρόνια εγκαταλειμμένη αυτή σκάλα από τις ύψους … τριών (3) σχεδόν μέτρων αστοι(β)ές (!!!), που απέκλειαν την πρόσβαση στους επισκέπτες του αρχαιότερου κτίσματος του ιστορικού χωριού μας. Τον καθαρισμό ανέλαβε ο συμβασιούχος δημοτικός υπάλληλος Μανώλης Βασ. Παπαηλίας κατόπιν υποδείξεως του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπάθου Ηλία Βασ. Παπαηλία.

Ας σημειωθεί ότι νεότερες ασφαλείς αρχαιολογικές εκτιμήσεις τοποθετούν την ανέγερση του ξωκλησιού τον 12ο αιώνα.

Η σκάλα που οδηγεί σ’ αυτό κατασκευάστηκε επί Κοινοτάρχη Νίκου Π. Κανάκη, ώστε να ικανοποιηθεί σχετικό αίτημα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που έθετε ως προϋπόθεση της συντήρησης του την ύπαρξη ασφαλούς πρόσβασης στο κτίσμα. Όμως παρά την εδώ και είκοσι σχεδόν χρόνια κατασκευή της σκάλας η αρχαιολογική υπηρεσία δεν αξιώθηκε να ασχοληθεί ως σήμερα με τη συντήρηση του εξαιρετικά σημαντικού πλην καταταλαιπωρημένου από το χρόνο αυτού ξωκλησιού μας.

Στο εσωτερικό του σώζονται σπαράγματα ανεικονικής διακόσμησης, που μόλις λίγα χρόνια πριν υπήρχαν σε μεγαλύτερη έκταση και σε καλύτερη κατάσταση από τη σημερινή. Εξωτερικά σώζεται επίσης το αρκοσόλιο (arcosolium) του κτήτορα.

Στα τέλη Ιουλίου της περσινής χρονιάς ο Κυπριακής καταγωγής  Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης επισκέφτηκε την Όλυμπο στο πλαίσιο του Τριήμερου Συνεδρίου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου με θέμα “Καρπάθιοι στη Μικρά Ασία Μικρασιατική Καταστροφή“. Γνωρίζοντας την αρχαιολογική αξία του Άη-Νούφρη ο σεβαστός Ακαδημαϊκός ζήτησε από τον γράφοντα να τον συνοδεύσει στην επίσκεψη του στο ξωκλήσι. Η ντροπή που αισθάνθηκα από την εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης της κλίμακας πρόσβασης στο μνημείο και από την επικινδυνότητα της διάβασής της δεν περιγράφεται…

Έτσι από την επομένη κιόλας ζήτησα από τον Πρόεδρο Ηλία Βασ. Παπαηλία να προχωρήσει το συντομότερο στον καθαρισμό της. Ένα χρόνο μετά … ο στόχος επιτεύχθηκε.

Όμως η παρέμβαση αυτή δεν αρκεί. Θα πρέπει χωρίς χρονοτριβή να συνεργαστεί το Κοινοτικό Συμβούλιο Ολύμπου με την Αδελφότητα των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου “Η ΔΗΜΗΤΡΑ” που εξήγγειλε ήδη ένα πρόγραμμα κατασκευής προστατευτικών κάγκελων στον οικισμό της Ολύμπου, ώστε να φτιαχτεί και στη συγκεκριμένη σκάλα διακριτικό ξύλινο κάγκελο, που θα ενθαρρύνει τους επισκέπτες να προσεγγίσουν με ασφάλεια το ασυντήρητο, έστω μνημείο.

Επόμενη απολύτως επιβεβλημένη κίνηση είναι η άσκηση ασφυκτικών πιέσεων στην Αρχαιολογική Εφορία Δωδεκανήσου, ώστε να δρομολογήσει άμεσα τη συντήρηση του εμβληματικού αυτού μνημείου.

Αισιοδοξόντας ότι κάποιοι ευαίσθητοι ηγήτορες του τόπου θα διαβάσουν και θα σημειώσουν τα γραφόμενά μου, θα περιμένω να δω τις μελλοντικές εξελίξεις περί το συγκεκριμένο θέμα.

Κλείνοντας θα πρέπει να επαινέσω την πρωτοβουλία του καθαρισμού της σκάλας του Άη-Νούρφη, που επιτεύχθηκε έστω και μετά πολλών κόπων και βασάνων.

16.9.2023

Καρπαθιακά Νέα