Ναι ή Όχι; ψήφισαν οι Καρπάθιοι στο δημοψήφισμα του '74; Διαβάστε την έρευνα του Γ. Ν. Τσαμπανάκη

Ναι ή Όχι; ψήφισαν οι Καρπάθιοι στο δημοψήφισμα του '74; Διαβάστε την έρευνα του Γ. Ν. Τσαμπανάκη

Στις 22 Νοεμβρίου 1974 προκηρύχθηκε δημοψήφισμα (ΦΕΚ Α΄ 353) και στις 8 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους διεξήχθη στην Ελλάδα για τη μορφή του πολιτεύματος μεταξύ Βασιλευόμενης και Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 69,2% υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Τα ψηφοδέλτια με τα οποία θα έκφραζε τη θέλησή του ήταν δύο: το ένα, χρώματος καφέ, που έγραφε πάνω «Βασιλευομένη Δημοκρατία» και το άλλο, χρώματος πράσινου, με την ένδειξη «Αβασίλευτη Δημοκρατία».

Στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου, το εκλογικό σώμα ψήφισε υπέρ του Aβασιλεύτου (3.245.111 ψήφοι υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας, ποσοστό 69,18% και 1.445.875 ψήφοι υπέρ της βασιλευομένης, ποσοστό 30,82%).

Η Κρήτη έδωσε στην Αβασίλευτη το 90% των ψήφων της, ενώ σε τριάντα εκλογικές περιφέρειες το αντίστοιχο ήταν της τάξεως του 60-70%. Από την άλλη πλευρά, η βασιλευομένη έφτασε στην Πελοπόννησο και τη Θράκη το 45%. Οι εκλογικές περιφέρειες όπου η βασιλευομένη έλαβε τα ανώτατα ποσοστά είναι οι ακόλουθες:

Λακωνία το 59,52%, Ροδόπη το 50,54%, Μεσσηνία το 49,24, Ηλεία το 46,88 και η Αργολίδα το 46,67%. Τέλος, η αποχή άγγιξε το 25,5%.

Στην πρωτότυπη έρευνα του συνεργάτη μας Γιώργου Ν. Τσαμπανάκη μπορείτε να διαβάσετε το τι ψήφισαν οι Καρπάθιοι σε κάθε χωριό ξεχωριστά!

Συνολικά η Κάρπαθος ψήφισε 69,63% υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας και η Κάσος 69,4%.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι η Όλυμπος ήταν υπερ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας σε ποσοστό 93,8% και ακολουθούν οι Μενετές σε ποσοστό 85,8% και το Όθος 81,3%. Αντίθετα, υπέρ της Βασιλευομένης Δημοκρατίας ψήφισε το Σπόα σε ποσοστό 59,5%, ακολουθεί το Απέρι με 50,9% και με 49,5% ακολουθεί η Αρκάσα.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής δήλωσε ότι «ένα καρκίνωμα αποκόπηκε σήμερα από το σώμα του έθνους».

Ο Κωνσταντίνος απηύθυνε την επομένη της ψηφοφορίας το ακόλουθο μήνυμα:

« Έλληνες και Ελληνίδες. Πιστός στη διακήρυξή μου, επαναλαμβάνω ότι προέχει η εθνική ενότητα χάριν της ομαλότητας, της προόδου και της ευημερίας της Χώρας και εύχομαι ολόψυχα οι εξελίξεις να δικαιώσουν το αποτέλεσμα που προέκυψε από τη χθεσινή ψηφοφορία »

Στις 15 Δεκεμβρίου υπέβαλε την παραίτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης και ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής τον ευχαρίστησε με προσωπική του επίσκεψη και εγγράφως για τις όσες υπηρεσίες προσέφερε στο έθνος. Στις 18 Δεκεμβρίου εξελέγη από τη Βουλή και ορκίστηκε ως προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Τα συμπεράσματα δικά σας!

πηγή στοιχείων: el.wikipedia.org

14.1.2023

Καρπαθιακά Νέα