Τα έργα του Κωνσταντίνου Σπ. Φουντή είναι εμπνευσμένα από την ζωή στην ΝΕΙΛΟΧΩΡΑ αλλά και την ναυτική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του καλλιτέχνη, την Κάσο. Τα έργα του είναι φωτισμένα με χρώμα, ενώ τα σχέδια δείχνουν ναναι φορτωμένα συναίσθημα! Τα καράβια του δεν έχουν θλίψη όσο κι αν παλεύουν τη θάλασσα, όπως και τα πρόσωπα στις αγιογραφίες, που παρά τον επιβαλλόμενο αυστηρό ρυθμό πλησιάζουν τρυφερά το βλέμμα του θεατή.
Ο καλλιτέχνης εκθέτει έργα του από 16 έως 26 Αυγούστου στο ΕΝ ΠΛΩ cafe στο Φρυ της Κάσου.
Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΦΟΥΝΤΗΣ γεννήθηκε στην ΑΊΓΥΠΤΟ τον Αύγουστο του 1948 απο γονείς κασιακής καταγωγής δεύτερης γενιάς. Ολοκληρώνοντας της εκπαίδευσης του στα σχολεία της Ελληνικής κοινότητας του ΠΟΡΤ ΣΑΙΔ μετανάστευσε στην Ελλάδα για να συνεχίσει τις σπουδές του. Πιο συγκεκριμένα το 1965 στο ΜΙΚΡΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ και το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
Δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της περιόδου επέβαλλαν την διακοπή στο 2 έτος των σπουδών και την στροφή του καλλιτέχνη στο ναυτικό επάγγελμα.
Ανθυποπλοίαρχος πλέον αποφάσισε να ξανά συνεχίσει τις σπουδές που είχε διακόψει. Όμως αυτή την φορά στην ΣΧΟΛΉ ΔΟΞΙΑΔΗ όπου και αποφοίτησε με την ειδικότητα του ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ
Συνέχισε στα ΚΑΤΕ και το τμήμα Τεχνολόγων Δομικών. Παρακολούθησε από τότε ανελλιπώς πολλά σεμινάρια. και αποφοίτησε από την σχολή του ΕΟΜΕΧ (MANAGEMENT) την σχολή της TECHNAL στην εφαρμογή συστημάτων αλουμινίου. Αλλά και κρατική σχολή του ΚΕΔΕ όπου παρακολούθησε μαθήματα σχετικά με τα αδρανή υλικά και το σκυρόδεμα.
Συνεργάστηκε με ελληνική βιοτεχνία στο σχεδιασμό διακοσμητικών στοιχείων Χριστούγεννων και Πάσχα. Ενώ στο ίδιο διάστημα, υπάλληλος πλέον, εξειδικεύεται στον γραμμικό προγραμματισμό.
Με την έλευση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ακολούθησε ελεύθερο επάγγελμα και ασχολήθηκε με δημόσια και ιδιωτικά τεχνικά έργα με την ιδιότητα του ΕΔΕ Α΄ τάξεως, μέχρι και την συνταξιοδότηση του, σε ηλικία 67 ετών.
Σε ηλικία 71 ετών ο Σπύρος Φουντής κάνει μια μεγάλη στροφή στη ζωή του. Αποφάσισε να προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα συντήρησης έργων τέχνης του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.
Αφού η ζωγραφική ήταν μια σταθερή αγάπη του από το δημοτικό σχολείο και ειδικότερα ο τομέας της χειροτεχνία.
Εντελώς τυχαία, το 1959, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο Κωνσταντίνος Φουντής είχε γνωρίσει έναν ζωγράφο με καταγωγή από την Σερβοκροατία, τότε παρακολούθησε από κοντά την τέχνη του, μάλιστα ένα θλιβερό γεγονός της ζωής του, εκείνη την περίοδο, ήταν καθοριστικό ώστε να πιάσει τα χρώματα και τα πινέλα και να ξεκινήσει τη ζωγραφική.
Τα έργα του είναι εμπνευσμένα από την ζωή στην ΝΕΙΛΟΧΩΡΑ αλλά και την ναυτική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του καλλιτέχνη, την Κάσο.
Έργα του υπάρχουν διάσπαρτα σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη.
Έχει λάβει μέρος σε πολλές συλλογικές εκθέσεις, συνεχίζει με συνέπεια και σταθερότητα την ζωγραφική.
23.8.2022
πηγή Καρπαθιακά Νέα