Προς ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ ΝΕΑ Σχετικά με την αναγγελθείσα συγκέντρωση του υποψηφίου δημάρχου κ. Γ. Αναστασιάδη στην αίθουσα του Ναού της Ευαγγελιστρίας Πηγαδίων Καρπάθου έχω να παρατηρήσω τα εξής :
Η απόφαση αυτή καθ’ εαυτή του κ. Αναστασιάδη κρίνεται από κάθε δημότη ως ενέργεια καλοπροαίρετη εφ’ όσον καλούνται όχι μόνον οι δύο άλλοι υποψήφιοι, αλλά και οι πρώην διατελέσαντες δήμαρχοι Καρπάθου καθώς και οι υπηρετήσαντες από οιαδήποτε θέση τον Δήμο και επί πλέον άπαντες τους ενεργούς πολίτες με σκοπό τη κινητοποίηση του συνόλου των κατοίκων για ανταλλαγή απόψεων προς ανάδειξη των ζωτικών προβλημάτων και κατάθεση προτάσεων δια την επίλυση αυτών.
Προς επίτευξη του σκοπού, κύρια προϋπόθεση είναι η μεταξύ των συγκεντρωμένων πνεύματος καλής θελήσεως, σύμπνοιας και ομοψυχίας με ειλικρινή τοποθέτηση ενός εκάστου, ανεξάρτητα με τις εκλογικές του προτιμήσεις, σε οιοδήποτε θέμα.
Κατά την άποψή μου πρωτεύον θέμα που οι περισσότεροι μπορούν να τοποθετηθούν αβίαστα εκφράζοντες τη γνώμη τους είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα και δεν είναι μόνον στη πρωτεύουσα τα Πηγάδια ,αλλά κατά κύριο λόγο οι κάτοικοι των οικισμών.
Δυστυχώς ως επί το πλείστον οι οικισμοί μετά τη συνένωσή τους διοικητικά με το κεντρικό Δήμο ,σχεδόν έχουν εγκαταλειφθεί. Οι Πάρεδροι που υποτίθεται ό,τι αντικαθιστούν τους πρώην κοινοτάρχες, δεν αξιοποιούνται από τον εκάστοτε δήμαρχο προφανώς, για ευνόητους λόγους.
Ο Πάρεδρος είναι πρόσωπο με σημαντικές αρμοδιότητες θεσμοθετημένες από το σχέδιο Νόμου Καποδίστρια- Κλεισθένη _Καλλικράτη. Πρέπει να έχει ει δυνατόν έστω ελάχιστες τεχνικές γνώσεις να διαπιστώνει τα προβλήματα που παρουσιάζονται και να παρακολουθεί την εκτέλεση των εργασιών, ενημερώνοντας πάντοτε της υπηρεσίες του Δήμου.
Δε θα ήταν διόλου παράλογο ο Πάρεδρος να είναι αμοιβόμενο πρόσωπο για το έργο επίβλεψης που του ανατίθεται όταν μάλιστα εκτός των οικισμών παρακολουθεί και τα διάφορα θέρετρα αυτών. Η απόφαση αυτή επαφίεται εις την κρίση του Δημάρχου.
Όσον αφορά την ταξινόμηση των προβλημάτων , η ανταλλαγή απόψεων και οι προτεινόμενες λύσεις , ας επιτραπεί ,”δημοσιογραφική αδεία” δια τους απουσιάζοντες από τη συγκέντρωση να εφέρουν γνώμη.
1ο θέμα προς συζήτηση η ύδρευση:
Το φράγμα Σχοινά εδώ και τριάντα χρόνια δεν έχει αξιοποιηθεί. Η προσπάθεια που έγινε για τα 1000 κ.μ έχει αποβεί άκαρπη. Αιτία είναι η έλλειψη τεχνογνωσίας και οι παραλείψεις κατά τη σύναψη των συμβάσεων. Η υποβολή πρότασης για επίλυση του προβλήματος δεν είναι εφικτή λόγω μακρηγορίας.
2ο θέμα που ανακύπτει είναι η αποκομιδή των σκουπιδιών.
Ο ΧΥΤΑ , η ανάληψη έργου από ΦΟΣΔΑ για 2ο κύτταρο (κομποστοποίησης) είναι θετικές εξαγγελίες και πολύ σημαντικές διότι είναι θέμα υγείας των κατοίκων και συγκαταλέγεται στα έργα άμεσης προτεραιότητας.
Ο Χώρος Υγιεινής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) ουδέποτε λειτούργησε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για το σκοπό που κατασκευάσθηκε. Φύρδην _ μίγδην τα απορρίμματα σκορπισμένα και αναμεμειγμένα με παντός είδους άχρηστα αντικείμενα οικιακής χρήσεως και όχι μόνον.
Ο Δήμος πρέπει να επέμβει πάραυτα ,(ιδίοις εξόδοις) με τα μηχανήματα που διαθέτει ή ακόμη με μίσθωση μηχανημάτων ιδιωτών να διαχωρίσει τους όγκους των απορριμμάτων πριν ανατεθεί στον ΦΟΣΔΑ να αναλάβει οτιδήποτε. Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο ΧΥΤΑ είναι απαράδεχτη και δε τιμά το νησί.
3ο θέμα είναι η αποκατάσταση δικτύων αποχέτευσης και αντικατάσταση σωλήνων δικτύων ύδρευσης.
Οι χρηματοδοτήσεις των έργων αυτών είναι σημαντικές . Ουδεμία σκέψη να γίνεται για τοποθέτηση σωλήνων ύδρευσης στην ίδια τάφρο με τους σωλήνες αποχέτευσης. (ως διαδίδεται επικαλούμενοι λόγους μικρότερης δαπάνης των έργων ).
4ο θέμα Σχέδιο Πόλεως.
Το σχέδιο πόλεως Πηγαδίων Καρπάθου παρουσιάζει αρκετά προβλήματα την εφαρμογή του καθότι η χαραχθείσα ρυμοτομία ευνοεί ορισμένους οικοπεδούχους ενώ αντιθέτως άλλους ζημιώνει με κατάτμηση των ιδιοκτησιών τους προς όφελος των όμορων ´αυτών. Η διαδικασία τακτοποίησης των οικοπέδων με προσκυρώσεις και πράξεις αναλογισμού απαιτεί πλήθος εργσιών με χρονοβόρες διαδικασίες όταν οι εμπλεκόμενοι καταφεύγουν στα δικαστήρια.
Οι επεμβάσεις του Δήμου προς τακτοποίηση των θεμάτων αυτών δεν γίνονται πάντα αμερόληπτα αλλά συνήθως προς εξυπηρέτηση των ημετέρων.
Πρόταση: Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου πρέπει να στελεχωθεί με επιστήμονες τεχνικούς ´εφ’όσον έχει αρμοδιότητα πολεοδομικών εφαρμογών.
Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης επιστημονικού προσωπικού , κρίνεται απαραίτητο η ανάθεση σε ομάδα αρχιτεκτόνων μηχανικών και πολιτικών μηχανικών για τη διεκπεραίωση αιτημάτων τακτοποιήσεως οικοπέδων ως διαμεσολαβητές μεταξύ των ενδιαφερομένων και η συμφωνία με τη τροποποίηση του σχεδίου θα υποβάλλεται προς το Δήμο για λήψη αποφάσεως και προώθηση στην αρμόδια Αρχή προς επικύρωση.
Η επιτροπή αυτή θα ενεργεί αμερόληπτα , ακριβοδίκαια και προς αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών.
5ο θέμα : Λιμάνι Πηγαδίων Καρπάθου.
Ένα από τα απαραίτητα έργα με βαρύτητα για την ανάπτυξη και ευημερία του τόπου είναι το λιμάνι που δεν εξυπηρετεί μόνο τον τουρισμό αλλά και κάθε είδους επιχείρηση .
Έχουν δημοσιευθεί αρκετά έχουν κατατεθεί προτάσεις που δυστυχώς παρέμειναν εκτός διαλόγου και οιασδήποτε κριτικής. Εάν παρ’ελπίδα δικαιωθώ για τις παρεμβάσεις μου δεν θα έχει ιδιαίτερη σημασία το ό,τι η “σιωπή των αμνών” θα συνεχισθεί.
Ήδη σήμερα 16η Ιουνίου με κάλεσε το Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας για τη παραλαβή του δικόγραφου μηνυτήριας αναφοράς του Δήμου Καρπάθου για την ανάρτηση της περιβόητης πινακίδας με θέμα το λιμάνι στο παραλιακό δρόμο για ενημέρωση των δημοτών .
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ό,τι κατέλαβα δημόσιο χώρο (20 εκατοστά του μέτρου) για το οποίο μου κατελογίσθη και πρόστιμο 200 ευρώ!! Με τέτοιες μεθοδεύσεις ο τόπος δε πρόκειται να πάει μπροστά. Έχω τη πεποίθηση ότι θα επαληθευθούν οι προβλέψεις μου….
Ζητώ την επιείκειά σας για το χρόνο που καταναλώσατε , αλλά τα προβλήματα της Καρπάθου δεν εξαντλούνται σε λίγες μόνο σελίδες….
Ντίνος Καραξής
στ. Μηχανικός
16.6.2023
Καρπαθιακά Νέα