Ο ταλαντούχος φωτογράφος Μιχάλης Παππάς χαρακτηρίζει την Κάρπαθο ως ιδιάζουσα και πρωτόγνωρη εμπειρία, λόγω της ιδιοσυγκρασίας των κατοίκων της, η οποία διέφερε από όσα γνώριζε μέχρι τώρα.
Μάλιστα, από τον αρθρογράφο της «Καθημερινής», Παντελή Τσομπάνη, ρωτήθηκε για τις αντικειμενικές δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει κανείς την ώρα της φωτογράφισης, αλλά εκείνος επέλεξε να σταθεί σε μια στιγμή που τον συγκλόνισε βαθιά στην Όλυμπο της Καρπάθου. «Εκεί, τη Μεγάλη Παρασκευή στολίζουν τον επιτάφιο και κρεμάνε πάνω τις φωτογραφίες των πεθαμένων. Έπειτα οι γυναίκες μπαίνουν στην εκκλησία για να μοιρολογήσουν και να μνημονεύσουν τους νεκρούς τους. Μπήκα μέσα στην εκκλησία περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για τη λήψη. Μόλις όμως οι γυναίκες ξεκίνησαν τα μοιρολόγια, ήταν τόσο μεγάλη η συναισθηματική φόρτιση που ένιωσα, ώστε αφενός ήταν αδύνατον να τραβήξω τον θρήνο των γυναικών σε τόσο προσωπικές στιγμές και, αφετέρου, ήθελα αμέσως να βγω και να πάρω μια απόσταση από αυτό που άκουγα. Μάλιστα, χρειάστηκε να πάω αρκετά μακριά για να μην ακούω πια. Τα πράγματα λοιπόν δεν πηγαίνουν πάντα όπως τα σχεδιάζουμε και το συναίσθημα παίζει καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία», διηγείται.
Από μικρός, ο Μιχάλης Παππάς συμμετείχε στα πανηγύρια του χωριού του στην Εύβοια. Όταν ξεκίνησε τις σπουδές του στη φωτογραφία, στράφηκε στην ελληνική παράδοση και έκανε τον γύρο της Ελλάδας για να ζήσει την εμπειρία διάφορων εθίμων και πολιτιστικών δρώμενων, καθώς και για να μαζέψει εικόνες στο μυαλό του, στο φιλμ ή στην κάρτα μνήμης της κάμεράς του. «Από τις πρώτες κιόλας φωτογραφίες συνειδητοποίησα τη δύναμη της εικόνας και της συγκεκριμένης θεματολογίας. Μια εικόνα παραμένει διαχρονική εφόσον τροφοδοτείται από το περιεχόμενο», εξηγεί στο «Κ». Το πρώτο βήμα ήταν το πρότζεκτ Ήθος – η άλλη πλευρά της Ελλάδας, όπου φωτογράφιζε εθιμικές πρακτικές, τελετουργίες και γλέντια σε αυθόρμητο πλαίσιο.
Τα Καρπαθιακά Νέα επικοινώνησαν με τον Μιχάλη Παππά και η πρώτη κουβέντα του φωτογράφου ήταν ότι επιθυμεί πολύ σύντομα να βρεθεί στην Κάρπαθο. Στην Κάρπαθο και ιδιαίτερα την Όλυμπο, εκεί θέλει να ξανα-φωτογραφίσει κι αυτή τη φορά μέσα από τη ματιά του project «μίτος»! Μια έκθεση από διαφορα ταξίδια του ήδη τρέχει σε όλη την Ελλάδα.
«Το έργο “Μίτος” είναι ένα εν εξελίξει εθνογραφικό αφιέρωμα που εστιάζει στις τοπικές ενδυμασίες ανά την Ελλάδα. Το νήμα λαμβάνει συμβολικές διαστάσεις και επιδιώκει να αναδείξει τον λαϊκό πολιτισμό και τη λαϊκή τέχνη ιδωμένα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον είναι το φόντο που συνυφαίνεται με τα “φορέματα”, ενώ πάντα πρωταγωνιστές είναι οι άνθρωποι». (Από τους διοργανωτές της Φωτομετρίας)
Ο Μιχάλης Παππάς έχει πει για αυτήν του την έκθεση: «Εμπνεύστηκα να δημιουργήσω ένα πιο σκηνοθετημένο έργο, όπου οι υφές και οι λεπτομέρειες των ρούχων που έρχονται στο προσκήνιο αναδεικνύονται περισσότερο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μελέτησα έργα πολλών φωτογράφων και οργάνωσα το φωτογραφικό μου υλικό που αφορούσε κυρίως τα έθιμα στην Ελλάδα».
Ο φωτογράφος για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Κάρπαθο το Πάσχα 2016 και έμεινε όλη τη Μεγάλη βδομάδα στο νησί. Την επόμενη βδομάδα, το 2017, ταξίδεψε και βρέθηκε στη Β. Κάρπαθο το Νοέμβρη για την γιορτή των Ταξιαρχών, (8/11) και του Αγίου Μηνά, 11/11).
Με στοιχεία από: www.kathimerini.gr, www.athensvoice.gr