Η Ευγενία Ν. Μαστρολέων ολοκλήρωσε τη μεταπτυχιακή Διπλωματική της Εργασία για το νέο Λαογραφικό Μουσείο Ολύμπου

Η Ευγενία Ν. Μαστρολέων ολοκλήρωσε τη μεταπτυχιακή Διπλωματική της Εργασία για το νέο Λαογραφικό Μουσείο Ολύμπου

Η πρεσβυτέρα Μαστρολέων Ευγενία του Νικολάου, από τις Πυλές ολοκλήρωσε με επιτυχία την Μεταπτυχιακή της ειδίκευση στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με την επιτυχή εκπόνηση της Διπλωματικής εργασίας με θέμα : «Η σημασία του νέου Λαογραφικού Μουσείου Ολύμπου Καρπάθου και η αναζήτηση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης για την αποπεράτωσή του».

Επιβλέπουσα Καθηγήτρια ήταν η κ. Ειρήνη Δασκαλοπούλου, Επίκουρος Καθηγήτρια στη Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών. Η δυναμικότητα της Λαογραφίας έχει αναγνωριστεί στο πολιτιστικό αντικείμενο και αποτελεί όχι μόνον ένα αναφαίρετο στοιχείο τοπικής ιδιοσυγκρασίας, αλλά και στοιχείο Εθνικής Ταυτότητας.

 

Παράλληλα δύναται να αποτελέσει πρωτοποριακό μέσο σε σχέση με ομοειδή στοιχεία του πολιτιστικού βίου, ενίοτε δε, όπως στην περίπτωση της Ολύμπου Καρπάθου, μοναδικό δείγμα μιας ξεχωριστής παράδοσης, που όμοιά της δεν πρόκειται πλέον να γνωρίσει ο Λαϊκός Πολιτισμός της υπαίθρου.

Η δημιουργία νέων Μουσείων, όπως η μελέτη περίπτωσης του Λαογραφικού Μουσείου Ολύμπου, οφείλει την ύπαρξή της στην επιτακτική και περισσότερο από κάθε άλλη εποχή ανάγκη διατήρησης και διάσωσης της παράδοσης ενός τόπου.

 

Πρόκειται για μια διπλωματική εργασία, που επιθυμεί να διερευνήσει τις αιτίες που στηρίζουν την δημιουργία ενός νέου Λαογραφικού Μουσείου και αναδεικνύει τις δυσκολίες που οδήγησαν το κτήριο, να μείνει ημιτελές και την προσπάθεια μετέωρη.

Ένα μουσείο με τεράστια σημασία, που όταν ολοκληρωθεί θα στοχεύσει σύμφωνα με τα χνάρια του J.G.Herder, να γίνει η «Φωνή του Λαού» της Ολύμπου, επειδή θα εκφράσει και τον δημιουργό αυτών των στοιχείων αλλά και ολόκληρο το Λαό. Η παρούσα διπλωματική εργασία επιθυμεί να φωτίσει τα σημεία της συμβολής του Μουσείου στην τοπική ανάπτυξη και να παραθέσει τις λύσεις που θα μπορούσαν να στρατευτούν στην διασφάλιση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωσή του.

Η περίπτωση του Μουσείου Ολύμπου μελετάται και ερμηνεύεται με διάφορους τρόπους, στο εσωτερικό περιβάλλον του με συνεντεύξεις από αρμοδίους φορείς και στο εξωτερικό του, με την καταγραφή της απήχησης που έχει στην κοινωνία μέσα από ερωτηματολόγια. Τέλος με την βοήθεια της ανάλυσης SWOT, όλα τα παραπάνω μπαίνουν σε μια σειρά προκειμένου να χαρακτεί ο στρατηγικός σχεδιασμός που προτείνεται για την ολοκλήρωσή του Μουσείου.

Τέλος, παρατίθεται φωτογραφικό υλικό για την καλύτερη και πληρέστερη παρουσίαση της Λαογραφικής περίπτωσης. Με την πεποίθηση ότι η ανάδειξη του Λαϊκού πολιτισμού, σε συνδυασμό με την γνώση της ιστορίας ενός τόπου θα επισημάνει την διαφορετικότητα που διασώζεται πληρέστερα στην Ελληνική Περιφέρεια και όταν αναγνωρίζεται, στερεώνει την αυτοεκτίμηση των μελών της κοινωνίας που την περικλείει.

Ευελπιστούμε ότι η παρούσα Διπλωματική θα συμβάλει στην προσπάθεια της ολοκλήρωσης – Λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου Ολύμπου Καρπάθου. Η Μαστρολέων Ευγενία διαμένει στις Πυλές Καρπάθου. Αποφοίτησε το 2012 από το Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ. Είναι σύζυγος του Εφημερίου Όθους, Ιερέως π. Δημητρίου Σκαρβελάκη, από την Αγία Μαρίνα Κάσου και έχουν μαζί δύο κόρες. Την Άννα και την Ευδοκία.