Φάκελος Τουρισμός: Προβληματισμός για τα αρνητικά στοιχεία της Καρπάθου

Φάκελος Τουρισμός: Προβληματισμός για τα αρνητικά στοιχεία της Καρπάθου

Ο ελληνικός τουρισμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία από τα μέσα Ιουλίου και μετά, σημειώνοντας νέα ρεκόρ αφίξεων από το εξωτερικό, αλλά όπως φαίνεται και εισπράξεων!

 Τι σημαίνει αυτό για τους προορισμούς και τις τοπικές κοινωνίες και τι για τους Ελληνες που αγαπούν να κάνουν τις διακοπές τους στη χώρα τους; Και, εντέλει, ποια είναι η επόμενη μέρα για τον ελληνικό τουρισμό;

Αναφέρει ο Ηλίας Μπέλλος σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή.

«Οι αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό τον Ιούλιο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια διαμορφώθηκαν στα 5,127 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 4,49 εκατομμυρίων τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν νέο ρεκόρ αφίξεων στα συγκεκριμένα αεροδρόμια και η αύξηση αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 13,9% συγκριτικά με τα επίπεδα ρεκόρ τον ίδιο μήνα του 2019.

Οι πρώτες ενδείξεις από τον Αύγουστο δείχνουν πως η αύξηση αυτή του εισερχόμενου τουρισμού κλιμακώνεται: οι αφίξεις στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου το πρώτο 7ήμερο του Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Με τους ξένους να πλημμυρίζουν τα γνωστότερα διεθνώς ελληνικά νησιά, πολλοί Ελληνες αλλά και ξένοι στράφηκαν σε εναλλακτικούς προορισμούς, όπως η Νάξος ή η Τήνος, αλλά και η Ηπειρος.»

Από την άλλη η Κάρπαθος ζει τον δικό της εσωστρεφή ρυθμό κι ίσως να είναι από τους ελάχιστους ελληνικούς προορισμούς που παρουσιάζουν μείωση, τουλάχιστον για τους μήνες Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΥΠΑ.

Αν και επίσημες απόψεις δεν έχουμε ακούσει, αφού όπως μας λένε περιμένουν, για να ολοκληρωθεί η σεζόν ώστε να έχουν πλήρη εικόνα. Είναι άσκοπο να αναφερθούμε σε εκείνους που φροντίζουν, για τους δικούς τους λόγους και χωρίς καμιά μελέτη, να μιλούν για “άλμα” και για τον “ποιοτικό τουρισμό” του νησιού.

Εμείς οφείλουμε θα βάλουμε μερικά από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Για παράδειγμα, γιατί χάθηκε η Πολωνία; Υπήρχαν αρκετές αφίξεις από αυτή τη χώρα που όμως δεν επαναλήφθηκαν.

Γιατί, ενώ ακούμε διαρκώς για ανοίγματα σε νέες χώρες, δεν είδαμε προσπάθειες προς αυτές (π.χ. Μεγάλη Βρετανία);

Κάτι για το μεγάλο χαμένο του καλοκαιριού. Το Σέρφ του Αφιάρτη. Μπορεί κάποιος να απαντήσει επίσημα εάν χρωστά ο Δήμος τα έπαθλα από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα σέρφ που έγιναν στο παρελθόν στην Κάρπαθο;

Έπρεπε να φτάσουμε στο τέλος του Αυγούστου για να αποφασίσουν ότι θα φτιαχτούν οι υποδομές του αεροδρομίου της Καρπάθου; Οι μισές τουαλέτες είναι κλειστές κι αυτές που είναι ανοιχτές είναι σε κακό χάλι. Έτσι υποδεχόμαστε τους τουρίστες; και εμείς νομίζουμε ότι δεν τα βλέπουν όλα αυτά;

Που πήγαν τα για καροτσάκια για ΑΜΕΑ που είχε προμηθευτεί ο Δήμος και θα έμπαιναν στις παραλίες;

Κι ενώ ο ΣΕΤΕ, όπως αναφέρει η Καθημερινή, είχε προειδοποιήσει από το 2021 για μια «κορυφαία πρόκληση, που ξεκινάει από τους επιμέρους προορισμούς με την ορθή διαχείριση απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, επεκτείνεται στην ενεργειακή και υδατική επάρκεια και καταλήγει στην προστασία του περιβάλλοντος ως μείζονα προϋπόθεση τουριστικής ανάπτυξης». Εμείς στην Κάρπαθο περιμένουμε τον ΦΟΣΔΑ για να προχωρήσει την περίφραξη σε αυτό το χάλι που λέγεται ΧΥΤΑ και κανένας από τη διοίκηση του Δήμου, αν και πέρασε ολόκληρο  καλοκαίρι, δεν προτείνει ούτε το σύρμα για την περίφραξη. Όσο για τα λύματα στη γλίστρα, σε λίγο θα έχουν ευθύνες και οι Ιταλοί που έφτιαξαν το αποχετευτικό δίκτυο το…1920-30!

Περιμένουμε λοιπόν τα στοιχεία του Αυγούστου, παράλληλα θέλουμε να ακούσουμε για τις ευθύνες και τα λάθη. Μακριά από μικροπολιτικά ή κομματικά συμφέροντα, δίχως αοριστολογίες, να μάθουμε για το εφικτό τουριστικό στρατηγικό σχέδιο της Καρπάθου για το 2023, που θα έπρεπε ήδη να είναι σε διαδικασία τελικής μελέτης.

22.8.2022

Μανώλης Δημελλάς

Καρπαθιακά Νέα