Ημέρα Περιβάλλοντος - ΦΑΚΕΛΟΣ πρώτο κύτταρο ΧΥΤΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ (pics 2012-2022)

Ημέρα Περιβάλλοντος - ΦΑΚΕΛΟΣ πρώτο κύτταρο ΧΥΤΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ (pics 2012-2022)

Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου! Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1972 για να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό σχετικά με τα προβλήματα που απειλούν το περιβάλλον. Σήμερα, φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων έχουν αναδειχθεί σε υπαρξιακή απειλή για τον άνθρωπο κι όλα αυτά δεν είναι πια λόγια αλλά η ζοφερή πραγματικότητα του πλανήτη που μας φιλοξενεί.

Διαλέξαμε λοιπόν να ανοίξουμε τον φάκελο του πονεμένου 1ου κυττάρου ΧΥΤΑ της Καρπάθου! Ποιος χρεώνεται την ανυπολόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος;

Πρώτα από όλα να δούμε μέσα από φωτογραφίες το τι ακριβώς έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια κι έπειτα προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με ανθρώπους που βλέπουν από κοντά την κατάσταση και δώσαμε τον λόγο,  ή τουλάχιστον προσπαθήσαμε, σε αιρετούς που είχαν και έχουν διαχειριστεί το θέμα. Έτσι προσεγγίσαμε τον κ. Λυριστή, ο οποίος υπήρξε ο τελευταίος αρμόδιος Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για τον ΧΥΤΑ Καρπάθου, ενώ όπως οφείλαμε, ζητήσαμε την θέση του σημερινού Δημάρχου, κ. Νισύριου. Επίσης προσεγγίσαμε ανθρώπους, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία, τους, οι οποίοι βρίσκονται τακτικά στην περιοχή.

Ο κ. Γιάννης Λυριστής, πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών, ήταν υπεύθυνος του ΧΥΤΑ, αναφέρει στα Καρπαθιακά Νέα ότι ποτέ δεν έγινε πρωτόκολλο παραλαβής, μα αλήθεια τι παρέλαβε;

Από πλευράς του φρόντιζε να σκεπάζει τακτικά τα σκουπίδια, με το μηχάνημα που βρίσκεται μέσα στο χώρο, γιατί φοβόταν τυχόν αναφλέξεις του μεθανίου και, το σημαντικό, με υπόμνημα του είχε αναφέρει ένα προς ένα, στον δήμαρχο Καρπάθου, το τι πρέπει να γίνει στο κύτταρο. Δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει το έγγραφο του, αλλά όπως μας είπε χαρακτηριστικά “πρόκειται για ένα χάλι ειδικά από τότε που έπαψαν να σκεπάζουν τα σκουπίδια με χώμα”.

Τίποτε από αυτά που πρότεινε δεν έγινε!

Οι φωτογραφίες παρελθόντων ετών αποδεικνύουν ότι τα απορρίμματα έμεναν στο έλεος του Θεού.

Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στο δήμαρχο  Καρπάθου κ. Νισύριο και ζητήσαμε την τοποθέτηση του για το θέμα του ΧΥΤΑ. Όπως αποδεικνύεται και από τα γραφόμενα του Δήμαρχου ο χώρος δεν μπορεί να ονομάζεται ΧΥΤΑ αλλά ΧΑΔΑ δηλαδή Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων με ότι συνεπάγεται αυτό.

Ο Δήμαρχος της Καρπάθου πρόθυμα μας απάντησε:

“Κανονικά εδώ και χρόνια θα έπρεπε να υπάρχει το δεύτερο κύτταρο σε λειτουργία , καθώς το πρώτο κύτταρο ήταν σχεδόν κορεσμένο προ δεκαετίας .

Αν το έργο είχε ολοκληρωθεί την περίοδο που εντάχθηκε αρχικά ( αναφέρομαι στο δεύτερο κύτταρο ) , δεν θα συζητούσαμε τώρα καν για το πρώτο κύτταρο , το οποίο θα είχε ολοκληρώσει την αποστολή του .

Με την ανάληψη της θητείας μου , το 2019 το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να επανενταχθεί το δεύτερο κύτταρο .

Πολλές φορές το να ξεκινήσεις μια διαδικασία επανένταξης , είναι δυσκολότερη από την αρχική ένταξη καθώς επιπλέον τον υπολοίπων πρέπει να λύσεις και τις εκκρεμότητες που υπήρχαν με τον προηγούμενο ανάδοχο .

Συγκεκριμένα δεν υπήρχε καν λύση της σύμβασης με αυτόν , με αποτέλεσμα να διεκδικεί δικαστικά γύρω στις 200.000 ευρώ για εργασίες 50.000 ευρώ που είχε πραγματοποιήσει λόγω καθυστέρησης της λύσης της σύμβασης του από πλευράς Δήμου.

Άμεσα, προχώρησα στην λύση της σύμβασης και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για επανένταξη του δεύτερου κυττάρου .

Σε πολύ σύντομο διάστημα, με προσωπικές ενέργειες που ξεκίνησαν από το τέλος του 2019, χρηματοδοτήθηκε τον Νοέμβριο του 2020 από το ΥΜΕΠΕΡΑ η κατασκευή του 2ου Κυττάρου .

Το έργο ήταν έτοιμο να δημοπρατηθεί από τον Δήμο μας όμως βάσει νόμου που ψηφίστηκε εκείνο το διάστημα , οι Δήμοι έπρεπε να το παραχωρήσουν υποχρεωτικά στον ΦΟΔΣΑ ΑΕ .

Αυτό ακριβώς κάναμε κι εμείς υπακούοντας στο γράμμα του νόμου , παραδώσαμε το σύνολο της χρηματοδότησης στον ΦΟΔΣΑ και αυτός προχώρησε στην δημοπράτηση του .

Αυτό είχε μια μικρή καθυστέρηση για την οποία δεν ευθυνομαστε .

Σήμερα υπάρχει οριστικός ανάδοχος και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει εγκατασταθεί και θα ξεκινήσει τις εργασίες .

Μια σοβαρή συζήτηση, λοιπόν, για το πρόβλημα θα πρέπει να ξεκινήσει από την καθυστέρηση για μια δεκαετία της κατασκευής και λειτουργίας του 2ου Κυττάρου ΧΥΤΑ .

Οι δικές μου ενέργειες ως προς αυτό ήταν άμεσες και καρποφόρες .

Σε ενάμιση χρόνο θητείας είχε φτιαχτεί φάκελος , κατατέθηκε και χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή και η λειτουργία του ( με επιπλέον 500.000 ) για 6 χρόνια .

Πέραν της καθυστέρησης κατασκευής του δεύτερου κυττάρου, το πρώτο κύτταρο ήταν ουσιαστικά και κορεσμένο και εγκαταλελειμμένο όταν ανέλαβα .

Χωρίς περίφραξη, με κατεστραμμένα μηχανήματα και χωρίς να λειτουργεί τίποτα από τις υπάρχουσες υποδομές .

Για το λόγο αυτό είχε επιβληθεί πριν αναλάβω πρόστιμο στον Δήμο Καρπάθου μετά από αυτοψία αρμοδίων υπαλλήλων της Περιφέρειας .

Παράλληλα με την οριστική λύση του προβλήματος , που ασφαλώς είναι η κατασκευή του 2ου Κυττάρου , από τότε που ανέλαβα γίνονται τα απαραίτητα για μια υποτυπώδη λειτουργία του στις συνθήκες που περιέγραψα .

Αν φέτος καθυστέρησαν , η αιτία είναι η καθυστέρηση του προϋπολογισμού ώστε να ανατεθούν διάφορες υπηρεσίες μεταξύ των οποίων και αυτή .

Κατόπιν επιτόπιας αυτοψίας του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΦΟΔΣΑ κ. Γαμβρούδη βρισκόμαστε σε διαδικασία εκτίμησης του κόστους επισκευής της περίφραξης και διαφόρων άλλων σημαντικών λειτουργικών προβλημάτων του 1ου Κυττάρου του οποίου θα επιβαρυνθούμε εμείς οικονομικά αλλά θα υλοποιήσει ο ΦΟΔΣΑ .

Το κόστος αυτό, όπως καταλαβαίνετε , θα είναι αυξημένο λόγω της παρατεταμένης εγκαταλειψης του χώρου , αφού όπως είπαμε εδώ και πολλά χρόνια κυριολεκτικά τίποτα δεν λειτουργεί !

Κι αυτό καθυστέρησε χρονικά καθώς ο ΦΟΔΣΑ ως νεοϊδρυθείσα ΑΕ , τώρα πλέον έχει αρχίσει να στελεχώνεται και να λειτουργεί πλήρως .

Σαν Δήμαρχος λοιπόν , δεν ξέρω γιατί ακριβώς θα πρέπει να απολογηθώ.

Αν κατηγορούμαι για την κατασταση του , είναι μια κατάσταση που είχε δημιουργηθεί πολύ πριν αναλάβω .

Αν κατηγορούμαι για απραξία , ανέλυσα προηγουμένως ότι προσωπικά ασχολήθηκα και δρομολόγησα όσα χρειάζονταν για την οριστική λύση του προβλήματος .

Στο πέρας της δικής μου θητείας θα έχει ολοκληρωθεί το 2ο Κύτταρο και ο ανάδοχος θα έχει αναλάβει την λειτουργία του για 6 χρόνια , χωρίς επιβάρυνση στον κορβανά του Δήμου.

Παράλληλα στο πρώτο κύτταρο θα έχουν υλοποιηθεί όσα χρειάζονται για να μην έχει την άσχημη αυτή εικόνα και την λειτουργία του θα την έχει αναλάβει ο ΦΟΔΣΑ βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών λειτουργίας .

Αν κατηγορούμαι γιατί δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν αυτά σε 2.5 χρόνια , όποιος γνωρίζει τα στοιχειώδη από τοπική αυτοδιοίκηση ξέρει ότι είναι αδύνατο .

Την συνείδηση μου κύριε Δημελά την έχω καθαρή , γιατί εργάστηκα σοβαρά και μεθοδικά και για αυτό το έργο .

Δεν νιώθω σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να απολογούμαι , αντιθέτως , νιώθω υπερήφανος που προχώρησα στις ουσιαστικές αυτές παρεμβάσεις που σας ανέλυσα και θα δώσουν οριστική λύση στο θέμα χωρίς να βάζουν απλά το πρόβλημα κάτω από το χαλί .

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι σοβαρά θέματα όπως αυτό , δεν ενδείκνυνται για μικροπολιτική .

Είναι θέματα σοβαρά πάνω στα οποία όλοι πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι και να προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις .

Τόσο τις ευθύνες όσο και τα εύσημα , για κάθε πρόβλημα που δημιουργείται ή επιλύεται, θα τα αποδώσει η κοινωνία δίκαια στον καθένα μας .

Όπως δεν έκανα ποτέ μικροπολιτική με κανένα από τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το νησί , δεν θα ανεχθώ κιόλας να μου κουνάνε το δάκτυλο άνθρωποι οι οποίοι όταν είχαν την ευθύνη του ΧΥΤΑ τον οδήγησαν σε πλήρη διάλυση και σε κατάσταση που θέλει πολλή μεγάλη προσπάθεια να αναστραφεί . ”

Ο Δήμαρχος Καρπάθου

Ιωάννης θ. Νισύριος

Τέλος επικοινωνήσαμε με ανθρώπους που βρίσκονται τακτικά στην περιοχή και δεν έβρισκαν λόγια για να περιγράψουν την κατάσταση, ντρέπονταν για όλα αυτά που συνέβαιναν στο νησί, από την άλλη δεν ήθελαν να εκθέσουν την Κάρπαθο με αυτές τις εικόνες που κράτησαν στη μνήμη τους.

Αξίζει άραγε η Κάρπαθος αυτή τη διαρκή συμπεριφορά;

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν επιλέξαμε να ξεκινήσουμε με την πιο πρόσφατη εικόνα και στη συνέχεια θα δείτε την κατάσταση στα χρόνια της λειτουργίας του.

2022 ΧΥΤΑ

 

ΧΥΤΑ 2012
2012 XYTA
2015 XYTA
2015 XYTA
2015 ΧΥΤΑ περίφραξη
2017 XYTA
2017 XYTA
Αρχές 2018 ΧΥΤΑ
2018 ΧΥΤΑ
2018 ΧΥΤΑ
2019 ΧΥΤΑ
2019 ΧΥΤΑ
2020 ΧΥΤΑ