Κάρπαθο και Κάσο θα επισκεφθεί ο Αντιπεριφεριάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας Νοτίου Αιγαίου

Κάρπαθο και Κάσο θα επισκεφθεί ο Αντιπεριφεριάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας Νοτίου Αιγαίου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονας Ζαννετίδης από την Τετάρτη 2 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 4 Ιουνίου θα βρεθεί στην Κάρπαθο και στην συνέχεια θα επισκεφθεί την Κάσο.

Στο πρόγραμμα του, με αρχική στάση στο Επαρχείο Καρπάθου – ΗΝ Κάσου και ενημέρωση από την Έπαρχο κα Νικολαϊδου, έχει μια σειρά επαφών με τους Δημάρχους των δυο νησιών, κ.κ. Νισύριο και Ερωτόκριτο. Το πρώτο θέμα που απασχολεί την Κάρπαθο είναι το βαλτωμένο για πολλά χρόνια θέμα του σφαγείου. Σε αυτήν την επίσκεψη θα εξεταστεί το θέμα της χωροθέτησης και αν αυτό λυθεί, όπως μας ανέφερε, στη συνέχεια όλα θα μπορέσουν επιτέλους να πάρουν το δρόμο τους. Όμως ο κ. Ζαννετίδης θα επιδιώξει και μια σειρά επαφών με τους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα έτσι ώστε να τους ενημερώσει προσωπικά και να δώσει απαντήσεις στις τυχόν απορίες τους.

Ο Φιλήμονας Ζαννετίδης γεννήθηκε στη Ρόδο το 1961 και κατάγεται από την Κατταβιά. Είναι απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Είναι υπάλληλος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και είναι τοποθετημένος στο Τελωνείο Ρόδου. Ασχολείται επίσης με αγροτικές καλλιέργειες. Είναι Αντιπεριφερειάρχης από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα στους τομείς ευθύνης: Του Πρωτογενή Τομέα και Γαστρονομίας, του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής και μέχρι τον Σεπτέμβριο 2029 ήταν υπεύθυνος των οικονομικών και του αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο νομό Δωδεκανήσου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στα Καρπαθιακά Νέα «κατάγομαι από την Κατταβιά, εκεί μεγάλωσα και ανέκαθεν είχα την αίσθηση ότι η Κάρπαθος, έτσι όπως έβλεπα τα βουνά της, είναι συνέχεια του τόπο μου. Έχω πολλούς φίλους από την Κάρπαθο, την έχω επισκεφθεί με την οικογένεια μου και είναι από τα νησιά που μου είναι πολύ οικεία. Άλλωστε έχω πολλούς φίλους από την Κάρπαθο».

Ένα από τα θέματα που θέσαμε στον κ. Ζαννετίδη είναι κι αυτό των Δακοκτονιών. Ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τους ελαιοπαραγωγούς της Καρπάθου. Μας απάντησε λοιπόν ότι η Περιφέρεια δεν είναι εκείνη που αποφασίζει. Ο Δήμος θα έπρεπε ήδη να έχει αποτανθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να απαιτήσει να χειρίζεται εκείνος το θέμα των δακοκτονιών στο νησί.

«Η περιφέρεια κάνει έναν συνολικό σχεδιασμό για την Δακοκτονία, αν ο Δήμος βλέπει ότι δεν καλύπτεται, τότε τι πιο φυσιολογικό από το να ζητήσει από το υπουργείο την ευθύνη  για την Κάρπαθο;»

Ο κ. Ζαννετίδης «τρέχει» ένα από τα πιο σημαντικά θέματα για το μέλλον της περιοχής και αυτό αφορά τα τοπικά προϊόντα που ξεχωρίζουν και μπορούν να γίνουν όχι μόνο το «όχημα» προβολής και διαφήμισης αλλά να αποτελέσουν παγκόσμια σύμβολα του κάθε νησιού.

Όπως ανέφερε στα Καρπαθιακά Νέα, μετά από προσπάθειες χρόνων και πολλή δουλειά, η οποία απαιτούσε όχι μόνο την κατάθεση του προϊόντος, αλλά και την συχνή ενημέρωση των παραγωγών για τον τρόπο παρουσίας, τυποποίησης και επικοινωνίας του προϊόντος, δεκατρία προϊόντα είναι έτοιμα για την διαδικασία καταχώρησης τους στο Μητρώο ΠΟΠ ή ΠΓΕ, ή ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την Κάρπαθο έχει επιλεγεί η παραδοσιακή κουλούρα, το απίθανο στρογγυλό παξιμάδι, με ή χωρίς κρεμμύδι,  που χαρακτηρίζει το νησί από τη μια άκρη μέχρι την άλλη.

 

 

Το μεγάλο προσωπικό στοίχημα του κ. Ζαννετίδη είναι οι νέοι αγρότες. Όπως μας εξήγησε «μπορεί ο τουρισμός να είναι ο κεντρικός πυλώνας των νησιών μας, ωστόσο ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που θα μας κρατήσει πάνω στους τόπους μας και ουσιαστικά θα μας απογειώσει. Οι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με καλλιέργειες είναι ικανότατοι, πρέπει να τους ενημερώνουμε και να είμαστε κοντά τους. Να προσπαθούμε για τις λύσεις στα θέματα που αντιμετωπίζουν».

Ήδη στην μέχρι σήμερα διαβούλευση της πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» δύο από τα αιτήματα της Περιφέρειας μετά από επίμονη προσπάθεια του κ. Ζαννετίδη έγιναν δεκτά, ενώ αναμένονται και άλλες αποδοχές.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης με δύο επιστολές, αλλά και με συχνές τηλεφωνικές παρεμβάσεις, παρουσίασε εμπεριστατωμένες αιτιάσεις για την διαφορετικότητα της νησιωτικότητας με τα μικρά αγροκτήματα που δεν μπορούν να συγκριθούν με τα εκατοντάδων στρεμμάτων αγροκτήματα της στερεάς Ελλάδας και δεν είναι δυνατόν να υπαχθούν κάτω από την ίδια ομπρέλα μέτρων.
Έτσι το υπουργείο έχει κάνει δεκτό το αίτημα για μείωση της τυπικής απόδοσης από 18.000€ σε 10.000€, που σημαίνει μείωση του μεγέθους παραγωγικής δυναμικότητας όπως αναφέρεται στη νέα προκήρυξη και αφορά τον εκσυγχρονισμό αυτών των εκμεταλλεύσεων.
Επίσης έγινε δεκτό το αίτημα μείωσης της κατώτερης βαθμολογίας για τα νησιά της Περιφέρειας από 45 σε 40 μόρια, κάτι πολύ σημαντικό για τους νησιώτες αγρότες. Και τα δύο αυτά επιτεύγματα θεωρούνται πολύ κομβικά για την βοήθεια των αγροτών, αλλά και ενθαρρυντικά για την ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών.
Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Ζαννετίδης χειρίζεται την σπουδαία δράση που αφορά την διάσωση των υπεραιωνόβιων ελιών που βρίσκονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Όπως τόνισε “πρόκειται για μια πρωτοβουλία της περιφέρειας γιατί μας πλήγωσε η εικόνα που αντικρίσαμε με ένα υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρο να κόβεται για καυσόξυλα. Είναι πολιτισμός, είναι ιστορία και για μας αποτελεί μονόδρομο, πρέπει να τα διατηρήσουμε και να τα προστατέψουμε”