Ο Φιλολογικός Σύλλογος «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» τίμησε τον καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη (pics)

Ο Φιλολογικός Σύλλογος «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» τίμησε τον καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη (pics)

φωτογραφίες Φραγκούλης Καραγιαννόπουλος

Επίτιμο μέλος του ανακήρυξε με ομόφωνη απόφαση του, τον συμπατριώτη μας καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», η αρχαιότερη Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών της πατρίδας μας, στο πλαίσιο της τελετής υποδοχής επίτιμων, τακτικών και αντεπιστελλόντων μελών του Συλλόγου.

Πρόκειται για μεγάλη τιμή, ακόμη μια σημαντική αναγνώριση, για τον συμπατριώτη μας καθηγητή Λαογραφίας Μηνά Αλ. Αλεξιάδη και βέβαια σπουδαία προβολή και ανάδειξη της Καρπάθου αφού το νησί συνοδεύει την προσωπικότητα και χαρακτηρίζει την αύρα του σε κάθε του βήμα!

Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 24 Μαΐου 2023, στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου του Συλλόγου στην Αθήνα. Ο Πρόεδρος του Φ.Σ. «Παρνασσός» κ. Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας κ. Μάκης Ν. Φωκάς, κατά την έναρξη της Τελετής Υποδοχής, μίλησαν ο πρώτος κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία του Φ.Σ. «Παρνασσός» και ο δεύτερος αναφέρθηκε στις  νέες προσπάθειες και στα επιτεύγματα της νέας Διοίκησης του Συλλόγου.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας, προχώρησαν στην επίδοση τιμητικών Μεταλλείων και Αναμνηστικών Διπλωμάτων σε όσους ανακηρύχθηκαν Επίτιμα Μέλη, οι οποίοι έχουν διακριθεί για την ιδιαίτερη συνεισφορά τους στους τομείς της επιστήμης, του δικαίου και των γραμμάτων.

Ο κ. Αλεξιάδης αναγορεύθηκε πρώτος, ακολουθώντας την αλφαβητική σειρά, και τη laudatio κατά την Τελετή Ανακήρυξης εκφώνησε ο καθηγητής Αριστείδης Δουλαβέρας και προσωπικός φίλος του Μηνά Αλ. Αλεξιάδη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από το βήμα του “Παρνασσού” ακούστηκε πολλές φορές η Κάρπαθος και ιδιαίτερα οι Μενετές, η ιδιαίτερη πατρίδα του διακεκριμένου ακούραστου συμπατριώτη μας καθηγητή. 

Ο κ. Αλεξιάδης, φανερά συγκινημένος, στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συλλόγου, καθώς και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα εκλεκτά μέλη του Συλλόγου για την ύψιστη τιμή, κάνοντας ειδική αναφορά στον καθηγητή κ. Δουλαβέρα, επίσης δεν ξέχασε τον καθηγητή του κ. Μιχαήλ Μερακλή, την σύζυγο του εκπαιδευτικό και ποιήτρια Εύη Μελά, όσους τιμήθηκαν μαζί του καθώς και τον κόσμο που παρακολούθησε την τελετή. Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα Καρπαθιακά Νέα, που βρέθηκαν στην τελετή και κατέγραψαν τις ιστορικές στιγμές της αναγνώρισης του.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα ήταν και ο Ακαδημαϊκός Χριστόφορος Χαραλαμπάκης. Ο σεμνός γλωσσολόγος, που έχει αγαπηθεί από όλη την Ελλάδα για το μεγάλο έργο, τον χαρακτήρα αλλά και το ξεχωριστό ήθος του. Ο κ.Χαραλαμπάκης έχει καταγωγή από την Κρήτη ωστόσο, όπως ο ίδιος έχει τονίσει στα Καρπαθιακά Νέα, αγαπά την Κάρπαθο και την έχει σαν δεύτερη πατρίδα του!

Η τελετή στην μεγάλη ιστορική αίθουσα του “Παρνασσού” κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι αργά το βράδυ άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και γέννησε αυθεντικά συναισθήματα στους συμμετέχοντες.

Επίτιμα Μέλη αναγορεύθηκαν – κατ΄ αλφαβητική σειρά- οι κ.κ:

 • Walter Puchner, Ομότ. Καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών / Συγγραφέας.
 • Silvia Ronchey, Καθηγήτρια Παν/μίου Ρώμης.
 • Natale Antonio Rossi, Καθηγητής / Πρόεδρος FUIS.
 • Μηνάς Αλεξιάδης, Ομότ. Καθηγητής Λαογραφίας Παν/μίου Αθηνών.
 • Δωρόθεος Β’, Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου.
 • Ιωάννης Κακουδάκης, Αντιστράτηγος ε.α. / Επίτιμος Α΄ Υπαρχηγός ΓΕΣ/ πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ/ Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας του ΓΕΕΘΑ.
 • Ιωάννης Λυριτζής, Καθηγητής Αρχαιομετρίας Παν/μίου Αιγαίου- Διακεκριμένος Καθηγητής Παν/μίου Henan, Kaifeng, Κίνα.
 • Ναπολέων Μαραβέγιας, Ομότ. Καθηγητής Μακροοικονομικής Ανάλυσης, Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ.
 • Νικηφόρος, Σεβ. Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας.
 • Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Ομότ. Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας Παν/μίου Αθηνών – Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.
 • Συμεών, Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος.
 • Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ-  Ακαδημαϊκός.

Τον κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη θα τιμήσει και η Ένωση Ιεραπετριτών Αθήνας.

Επιπροσθέτως, θα επιδοθούν βραβεία από τον Φ.Σ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ στους κκ.:

Μιχάλη Μανιδάκη, Αρχιτέκτονα.

Σωκράτη Μελισσαράτο, Συγγραφέα.

Μανώλης Δημελλάς

26.5.2023

Καρπαθιακά Νέα

 

26.5.2023

Καρπαθιακά Νέα