Η φορεσιά του μωρού! Από την Όλυμπο στο μουσείο του Νίκου Πλακίδα

Η φορεσιά του μωρού! Από την Όλυμπο στο μουσείο του Νίκου Πλακίδα
Από την Όλυμπο της καρπάθου η φορεσιά του Μωρού. Ένα δώρο από την Αρχοντούλα στον Νικόλαο Πλακίδα! Την φορούσαν μέχρι 2 – 2,5 χρόνων ανάλογα εάν δεν είχανε και ρούχα τα παιδιά παντελόνι συνέχιζαν να το φοράνε μέχρι κ 3.

Ο Νίκος Πλακίδας είναι ένας από τους ελάχιστους πια ελληνοράφτες, δηλαδή ένας ράφτης παραδοσιακών στολών, έχει γυρίσει όλη την Ελλάδα όμως με την Κάρπαθο είναι…κολλημένος!

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Κατοχή Μεσολογγίου. Από ηλικία 12 ετών μπήκε το μικρόβιο μέσα του και ξεκίνησε να μαζεύει όλα τα παλιά αντικείμενα που ήταν πεταμένα.

Επίκτητο ή γραμμμένο στο DNA το σενάριο που θα διαλέξει για να ζήσει ένας άνθρωπος; για τον Νίκο η τέχνη της ραπτικής είναι βέβαιο πως ήταν στο αίμα του.

Παιδί δούλευε ως σιδεράς, μιας και τα γράμματα του ήταν  μεγάλος μπελάς. Μας λέει: “ποτέ μου δεν τα συμπάθησα , με 5 με απολύσανε από το δημοτικό, στα 17 μου έδειξε ένας παππούς από τη Βόρειο Ήπειρο να κάνω πόρπες και κιουστέκια, = κοσμήματα παραδοσιακά. Επίσης έστησα τον παρατημένο αργαλειό της μάνας μου και κατάφερα να τον λειτουργό με της βοήθεια μια ηλικιωμένης θείας μου μέχρι σήμερα υφαίνει υφάσματα για της φορεσιές, αγόραζα βιβλία από το μουσείο Μπενάκη, της παλιάς βουλής και από το μουσείο λαϊκής τέχνης. Στα 22 άρχιζα να φτιάχνω μαχαίρια με δείγμα τα παλιά, από έναν παλιό τεχνίτη, γείτονα, 90 ετών, έμαθα να κάνω μικρές επισκευές σε παλιά όπλα. Επίσης άρχιζα να συλλέγω κομμάτια από παλιές αυθεντικές φορεσιές και κοσμήματα, όσα είχαν απομένει από τους πλανοδίους παλιατζήδες η όσα δεν έγιναν κουρελόπανα! προσπαθουσα να μάθω πώς ήταν κεντημένα και τη συμβολίζουν τα σχέδια τους.”

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα από τα Καρπαθιακά Νέα:

Νίκος Πλακίδας, ο ξακουστός ράφτης ελληνικών στολών που λατρεύει την Κάρπαθο