Φόρος τιμής στον Βασίλη Μιχ. Μπαλασάκη

Φόρος τιμής στον Βασίλη Μιχ. Μπαλασάκη

Το Σάββατο, 10 Απριλίου 2021, αποφασίστηκε από την οικογένεια τού, εξ Ολύμπου και Σπόων της Καρπάθου καταγωμένου, αείμνηστου συμπατριώτη Γιάννη Νικ. Κρητικού, που βρέθηκε στην Αθήνα, προερχόμενη από το Cleveland OHIO, για την διοργάνωση του ετήσιου μνημοσύνου του συζύγου και πατέρα τους, η πραγματοποίηση επιτόπιας επίσκεψης στον τόπο εκτέλεσης του συγγενούς τους Βασιλείου Μιχ. Μπαλασάκη στην τοποθεσία Άγιος Σωτήρας Δήμου Μάνδρας Αττικής.

Η είσοδος του περιβόλου του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μάνδρας Αττικής.

Επρόκειτο για μιαν απόδοση φόρου τιμής στη μνήμη του προαναφερθέντος Ολυμπίτη πατριώτη, που υπήρξε ο υπεύθυνος του παράνομου τυπογραφείου της Αντιστασιακής Οργάνωσης Ε.Α.Μ. Μελισσίων Πεντέλης στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής της χώρας μας. Η επίσκεψη αυτή διευκολύνθηκε εξαιρετικά από τη χαλάρωση των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων στη διαδημοτική μετακίνηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα μέλη της οικογένειας Ιωάν. Κρητικού, Ιωάννα, Χριστίνα και Νίκη, που εκπλήρωσαν την επιθυμία του συζύγου και πατέρα τους, ο οποίος δεν πρόφτασε να πραγματοποιήσει το δικό του προσκύνημα, συνόδευσε στην επίσκεψή τους αυτή ο συμπατριώτης μας Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης που έχει ασχοληθεί επισταμένως με τα θέματα των υπέρ πατρίδος θυσιασθέντων Καρπαθίων όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Οι επισκέπτες στο μνημείο των εκτελεσθέντων που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας.

Η περί ης ο λόγος εκτέλεση η οποία πραγματοποιήθηκε την 9η Αυγούστου 1944 από τις αρχές κατοχής και αφορούσε 50 συνολικά Έλληνες πατριώτες κρατούμενους στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, έγινε σε αντίποινα επίθεσης ανταρτικών δυνάμεων της περιοχής σε διερχόμενο γερμανικό στρατιωτικό απόσπασμα. Στην περιοχή έχουν ανεγερθεί δύο μνημεία στη μνήμη των πεσόντων. Ένα στο προαύλιο της εκκλησίας του Σωτήρος και ένα δεύτερο στον τόπο του μαρτυρίου των εκτελεσθέντων.

Ο κατάλογος με τα ονόματα των 50 εκτελεσθέντων. (φωτ. Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης)

Κάθε χρόνο στις 9 Αυγούστου ο Δήμος Μάνδρας διοργανώνει τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη των εκτελεσθέντων πατριωτών, στις οποίες όμως δεν έχουν εκπροσωπηθεί ως τώρα, όπως θα έπρεπε, οι Καρπαθιακοί παροικιακοί φορείς της Αττικής. Ας ελπίσουμε να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο στο μέλλον για το συγκεκριμένο θέμα.

Το μνημείο που ανεγέρθηκε στον τόπο της εκτέλεσης.