Η καθηγήτρια Φωτεινή Παζαρτζή, της Εδρας «Καραμανλή» του Tufts, στον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ

Η καθηγήτρια Φωτεινή Παζαρτζή, της Εδρας «Καραμανλή» του Tufts, στον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ.

Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών, Φωτεινή Κ. Παζαρτζή, εκλέχθηκε καθηγήτρια της Εδρας «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στη Σχολή Fletcher (Φλέτσερ) του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης.

Είναι η πρώτη φορά που η Σχολή Fletcher απονέμει την Εδρα σε Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως και η πρώτη φορά που θα καταλάβει την Εδρα γυναίκα.

Του Θεοδώρου Καλμούκου

Σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε πως «αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή η εκλογή μου στην Εδρα ‘Κωνσταντίνος Καραμανλής’.
Από την ίδρυσή της, η Εδρα έχει φέρει στην κοινότητα του Πανεπιστημίου Tufts, αλλά και στην ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα της Βοστώνης, ακαδημαϊκούς διαφόρων κλάδων από Ελληνικά Πανεπιστήμια συμβάλλοντας στην προαγωγή της ελληνικής και ευρωπαϊκής σκέψης».

Αναφορικά πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο της Εδρας «Καραμανλή» μέσα στην πανεπιστημιούπολη της Βοστώνης, είπε, πως «η Εδρα Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών είναι ένας κόμβος επικοινωνίας και διαλόγου για τη σύγχρονη Ελλάδα, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν αυτές οι περιοχές στην παγκόσμια πολιτική. Είναι και μια ευκαιρία προβολής της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας και σκέψης στη Βοστώνη, και επίσης δημιουργίας δεσμών μεταξύ Ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της Σχολής Fletcher του Tufts, καθώς και δεσμών με την Ομογένεια».
Θα διδάξει μαθήματα του αντικειμένου της, δηλαδή του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου. Είπε ότι «αυτό το εξάμηνο για παράδειγμα διδάσκω μάθημα για τις επανορθώσεις στο Διεθνές Δίκαιο, ένα από τα πλέον επίκαιρα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου (π.χ. κλιματική αλλαγή, πόλεμος στην Ουκρανία, κ.λπ.)».

Επισημαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί φοιτητές που προέρχονται από ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς επίσης και φοιτητές ομογενείς που ζουν και έχουν σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην ερώτηση «ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο με την γείτονα Τουρκία και θα συνιστούσατε μία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;»,

η καθηγήτρια Φωτεινή Παζαρτζή, απάντησε πως «το κύριο ζήτημα θα έλεγα ότι είναι η προβολή προκλητικών διεκδικήσεων από πλευράς της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που επιβαρύνει όλο και περισσότερο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν οροθετηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας, που με το χρόνο πολλαπλασιάζονται, δίνουν αφορμή αναζήτησης επίλυσης είτε διά της διπλωματικής οδού, με διαπραγμάτευση δηλαδή, είτε με προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη. Ασφαλώς, η διπλωματική οδός παραμένει η βασική προτεραιότητα στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διενέξεων, καθώς επίσης και στις πρωτοβουλίες που έχει από καιρό αναλάβει η χώρα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με άλλες γειτονικές μας χώρες, όπως η Αλβανία, η Ιταλία και η Αίγυπτος. Κατά καιρούς προβάλλει ως μια οδός επίλυσης η προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη, που με το πέρασμα των χρόνων έχει προσλάβει μια σχεδόν ‘μυθική’ διάσταση, τόσο από αυτούς που υποστηρίζουν όσο και από εκείνους που αντιτίθενται στο ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής».

Συμπλήρωσε πως «η προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για την επίλυση των διαφορών οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία, θα μπορούσε να δώσει ένα τέλος στην εκκρεμότητα με τη γείτονα χώρα, με απόφαση δεσμευτική για τα δύο μέρη. Δεδομένου όμως ότι δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης μονομερούς προσφυγής, ανακύπτει, πάλι, η ανάγκη διαπραγματεύσεων για τη σύνταξη συνυποσχετικού με το οποίο θα παραπέμπεται η διαφορά. Η Τουρκία κατά καιρούς θέτει όλα τα ζητήματα επί τάπητος, με μια μαξιμαλιστική τακτική. Θα απαιτηθεί μια προσεκτική προετοιμασία που θα αφορά το αντικείμενο της διαφοράς που θα υποβληθεί (για τη χώρα μας, οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/αποκλειστικής οικονομικής ζώνης), ο προσδιορισμός της περιοχής ή των περιοχών που θα αποτελέσουν το αντικείμενο οριοθέτησης καθώς και το εφαρμοστέο δίκαιο, που βεβαίως είναι το Δίκαιο της Θάλασσας, συμβατικό και εθιμικό. Πολλά λεπτά ζητήματα προς αποσαφήνιση προτού ανοίξει ο δρόμος για τη Χάγη».

Για την Ομογένεια είπε ότι είναι «κομμάτι και της δικής μου οικογενειακής ιστορίας. Οι παππούδες μου έφυγαν από την πατρίδα τους, την Κάρπαθο, και πέρασαν από το Ελις Αϊλαντ (Ellis Island) στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, και η μητέρα μου γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνιας, προτού επιστρέψει στην Ελλάδα για να παντρευτεί τον πατέρα μου. Ετσι, η οικογενειακή μου παράδοση με κάνει κομμάτι και αυτής της Ομογένειας».

Ποια είναι η Φωτεινή

Το 2014 εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Διεθνούς Συμφώνου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα και υπηρέτησε από το 2015 ως μέλος, Αντιπρόεδρος από το 2018, και Πρόεδρος (2021-2022).

Έχει διατελέσει Visiting Fellow στο Lauterpacht Research Centre of International Law και στο Κολλέγιο Wolfson του Πανεπιστημίου Cambridge, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια Παρισίων-Ι ((Panthéon-Sorbonne), Παρισίων-ΙΙ ((Panthéon -Assas), Διευθύντρια Σπουδών στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Εχει κληθεί και δίδαξε, μεταξύ άλλων, στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου Xiamen (Κίνα), στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης (2018), στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης του Μάαστριχτ (2020), στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Σιγκαπούρης (Singapore Academy of International Law, 2021), καθώς και στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, University College London, Sheffield, Oslo.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου (European Society of International Law (2019-2021), είναι ιδρυτικό μέλος και πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Κλάδου της International Law Association, μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, της Γαλλικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, και της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων.

Εχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία και διακρίσεις, όπως το Βραβείο Paul Guggenheim για τη διδακτορική της διατριβή, και το βραβείο Charles Aubert-Droit (Institut de France, Académie des Sciences Moraleset Politiques). Έχει παρασημοφορηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο του Ιππότη του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων (Chevalierdel’Ordredes Palmes Académiques).

12.2.2023