ΦΩΤΕΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥ: "Το μέλλον της Καρπάθου είναι ΣΗΜΕΡΑ , ή μπορεί και να έχει περάσει…"

ΦΩΤΕΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥ: "Το μέλλον της Καρπάθου είναι ΣΗΜΕΡΑ , ή μπορεί και να έχει περάσει…"

ΦΩΤΕΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥ

Αγαπητοί μου συμπολίτες , καλησπέρα σας,

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ απόψε και θέλω να δώσω συγχαρητήρια στα ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ ΝΕΑ και τον κο Μανώλη Δημελλά για την πρωτοβουλία της σημερινής ημερίδας σχετικά με το μέλλον της Καρπάθου.

Το μέλλον της Καρπάθου είναι ΣΗΜΕΡΑ , ή μπορεί και να έχει περάσει…

Καθώς, εκτός από τη θεωρία της σχετικότητας , είναι γνωστό ότι οι πράξεις, αλλά και οι παραλείψεις μας έχουν αποτελέσματα που επηρεάζουν και καθορίζουν το μέλλον … Η δική μου αίσθηση σχετικά με τον πολύτιμο και αναντικατάστατο παράγοντα χρόνο, είναι ότι πρέπει να τον χρησιμοποιούμε εποικοδομητικά και με σύνεση ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το νησί μας και όχι να τον σπαταλούμε με την ψευδαίσθηση ότι το μέλλον είναι κάτι μακρινό ..

Θα επιμείνω στην άποψή μου ότι το μέλλον είναι ΤΩΡΑ και θέλω να συνεισφέρω τις ιδέες και τις προτάσεις μου ως απόρροια της πολύχρονης εργασιακής εμπειρίας μου , της συμμετοχής μου στα κοινά και της ενασχόλησης μου με θέματα μάρκετινγκ, τουρισμού και επιχειρηματικότητας.

Η Κάρπαθος λόγω της φυσικής ομορφιάς και του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει , παρουσιάζει διαρκώς αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη, η οποία όμως επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες , όπως την παγκόσμια πολιτική και υγειονομική κατάσταση, την ελληνική οικονομική πραγματικότητα , τις ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικά τη συμπεριφορά των επιχειρηματιών αλλά και του καθενός από εμάς…

Η ανάπτυξη όμως αυτή επιβάλλει την συνολική μελέτη και διαχείριση του προορισμού με επιστημονικό τρόπο, σύμφωνα με τα νέα παγκόσμια δεδομένα (ψηφιακή εποχή, βιωσιμότητα, έμφαση στις προσφερόμενες υπηρεσίες και την εμπειρία πελάτη). Οφείλουμε λοιπόν να εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα του νησιού μας (ομορφιές, υπηρεσίες κλπ) και τα μειονεκτήματα (υποδομές, προσβασιμότητα κλπ), όπως επίσης και τον ανταγωνισμό (εγχώριοι προορισμοί και προορισμοί εξωτερικού) .

Εφαρμόζοντας λοιπόν τις βασικές αρχές μάρκετινγκ θα πρέπει να εντοπίσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Καρπάθου, αυτό που θα μας ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές μας και θα αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα- ταυτότητα και μοχλό τουριστικής ανάπτυξης της Καρπάθου.

Η Κάρπαθος είναι ιδανικός προορισμός για εναλλακτικές μορφές τουρισμού (πεζοπορία, αναρρίχηση, καταδύσεις, θαλάσσια σπορ , γαστρονομία, ορνιθοπαρατήρηση, αγροτουρισμός κα) , η ανάπτυξη των οποίων θα φέρει επισκέπτες στο νησί όλο το χρόνο και θα επιτρέψει την καλύτερη διαβίωση των ντόπιων και την επιστροφή περισσότερων νέων στο νησί.

Όμως η ζωντανή Παράδοση της Καρπάθου αποτελεί τη συνιστώσα εκείνη που διαφοροποιεί την Κάρπαθο ως προορισμό και αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Η παράδοση και ο πολιτισμός (μουσική, πανηγύρια, έθιμα, λαϊκή τέχνη, γαστρονομία, χωριά , Ολύμπος) είναι ο τομέας που πρέπει να στηριχθεί και να αναδειχθεί ώστε να διατηρηθεί με βιώσιμο τρόπο . Οι προτάσεις είναι αμέτρητες (website, εφαρμογές για κινητά, φυλλάδια, γαστρονομικά δρώμενα, μονοπάτια και παράδοση, παράδοση και ιστορία, θρησκευτικές προεκτάσεις κλπ), αλλά στον περιορισμένο χρόνο που μου αναλογεί θα ήθελα να συνεισφέρω μια πρόταση σχετικά με την Όλυμπο. Θεωρώ ότι είναι άμεση και επιβεβλημένη η ανάγκη προστασίας του ιδιαίτερου τοπίου, του οικιστικού συνόλου αλλά και των κατοίκων που πασχίζουν καθημερινά να κρατήσουν ζωντανή την μοναδική Όλυμπο. Ένας τρόπος που θα μπορούσε να γίνει αυτό είναι η θέσπιση εισιτηρίου εισόδου/επίσκεψης στην Όλυμπο. Με ένα μικρό αντίτιμο 2-3 ευρώ θα συγκεντρωθεί ένα ποσό που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καθαριότητα, την ενημέρωση των επισκεπτών , τον καλλωπισμό των κοινόχρηστων χώρων, την διοργάνωση μαθημάτων χορού, μουσικής κα.

Βέβαια για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης Προορισμού . Ο φορέας αυτός θα έχει περισσότερη ευελιξία από τους φορείς αυτοδιοίκησης ώστε να μπορεί να οργανώνει και να υλοποιεί ποικίλες δράσεις οργανωτικές, διαχειριστικές, συμβουλευτικές και εκπαιδευτικές σε θέματα τουρισμού, επιχειρηματικότητας, προστασίας περιβάλλοντος κλπ ώστε να υπάρχει συνολική θεώρηση και διαχείριση του τουριστικού μας προϊόντος.

Παράλληλα με τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης προορισμού θεωρώ ότι θα πρέπει να εντείνουμε τις συνέργειες και συνεργασίες με ανάλογους Φορείς και Δίκτυα , ώστε να εκμεταλλευτούμε την τεχνογνωσία σε ποικίλα θέματα . Θυμάμαι ότι είχα προτείνει από το 2017 τη συμμετοχή του Δήμου μας στο Δίκτυο Αειφόρων Νήσων, χωρίς να έχει υλοποιηθεί η πρότασή μου μέχρι σήμερα.

Οι ιδέες και οι προτάσεις είναι πολλές (εφαρμογή για μονοπάτια, φεστιβάλ, πράσινο ψηφιακό περίπτερο κλπ ) έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης . Οι δράσεις που αφορούν το νησί μας πρέπει να έχουν συνέχεια και όσοι βρίσκονται σε θέσεις διοίκησης έχουν την ευθύνη της υλοποίησης αυτών των δράσεων.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι τίποτα από ότι σχεδιάζουμε δεν πρόκειται να υλοποιηθεί χωρίς συνεργασία, επιμονή και πολλή προσπάθεια από όλους. Χρειάζεται συνεργασία και σύμπνοια σε όλα τα επίπεδα, από όλους στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην επιχειρηματική τάξη, στις παραγωγικές ομάδες , ώστε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Επίσης θέλω να τονίσω ότι όλοι είμαστε μέρος του ευρύτερου τουριστικού προϊόντος και οι πράξεις ,αλλά και οι παραλείψεις του καθενός ( απορρίμματα, στάθμευση, ηχορύπανση, συμπεριφορά προς τα ζώα κλπ) , επηρεάζουν την ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος μας, δυσαρεστούν τους επισκέπτες και μειώνουν τις αναμενόμενες αποδόσεις.

Ας συντονιστούμε λοιπόν και ας εκμεταλλευτούμε όσους έχουν γνώση και θέληση να επενδύσουν στο μέλλον της Καρπάθου …Τώρα

….γιατί η Κάρπαθος είμαστε εμείς !

Φωτεινή Φράγκου