Στο Πετρονήσι, στο νοτιανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, γεννιέται ένα παιδί που χάνει τη μητέρα του πάνω στη γέννα. Ο βοσκός πατέρας του, άγριος και ακοινώνητος, θα το κρύψει σε μια στάνη ψηλά στο βουνό και θα το μεγαλώσει με τα ζώα, χωρίς ποτέ κανείς να πληροφορηθεί την ύπαρξη του.
γράφει η Φωτεινή Λαμπρίδη
Ο Χαδιώτης Βασιλάς, ο βασικός ήρωας του μυθιστορήματος «Το Ρίφι» του Μηνά Βιντιάδη (Ελληνικά Γράμματα), δεν θα βγάλει ταυτότητα, δεν θα πάει σχολείο, δεν θα συναντήσει άνθρωπο.
Πρόβατα, κατσίκια, μουλάρια, σκυλιά και πουλιά του κρατούν παρέα στο μικρό του σύμπαν, που συμπληρώνεται από χωράφια με ελιές, σιτάρια, κριθάρια και μελίσσια.
Μόλις κλείνει τα 18 γίνεται η μεγάλη ανατροπή στη ζωή του. Η κοινωνία ανακαλύπτει την ύπαρξή του, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω του, η Επιστήμη και το Θέαμα τον διεκδικούν κι εκείνος γνωρίζει μια ζωή που δεν φανταζόταν, τον έρωτα και, κυρίως, μέχρι που φτάνει η δύναμη του μυαλού του.
Ο Μηνάς Βιντιάδης, στο καλύτερο -κατά την προσωπική μου γνώμη- μυθιστόρημα του έως σήμερα, κάνει μια καταβύθιση στην αγνότητα της πρωτόγονης ζωής σχολιάζοντας ταυτόχρονα την εγκατάλειψη των απομακρυσμένων τόπων της χώρας, όπως είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του η Κάσος, στην οποία αποτίει φόρο τιμής με το «Ρίφι».
15.4.2023
πηγή tvxs.gr