Στην Κάρπαθο, με τον άφθονο ήλιο και τον αέρα, θα μπορούσαν να είχαν εγκατασταθεί σε πολλά νοικοκυριά φωτοβολταικά συστήματα και να είχαν δωρεάν ρεύμα. Ωστόσο μετράμε 20, το πολύ 30 οικογένειες, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε τέτοια συστήματα.
Αυτή την εποχή, με τις απανωτές αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, η λύση των φωτοβολταικών συστημάτων, πέρα από την οικολογική αντίληψη, αποτελεί και μια δυναμική οικονομική πρόταση.
Απευθυνθήκαμε στον πρώτο Καρπάθιο που εγκατέστησε τέτοιο σύστημα, πρόκειται για τον γεωπόνο του Δήμου Καρπάθου, τον κ. Γιάννη Λαχανά, ο οποίος τοποθέτησε ένα μικρό όπως μας αναφέρει φωτοβολταικό σύστημα στις αρχές του 2000. Ο κ. Λαχανάς ήταν ο δεύτερος κάτοικος της Καρπάθου που προχώρησε στην τοποθέτηση του συστήματος. Πρώτος για όλη την Κάρπαθο, όπως θυμάται ο Γιάννης Λαχανάς, ήταν ένας Εγγλέζος κάτοικος του νησιού. Ο Τζον, έτσι τον έλεγαν, επέλεξε να ζήσει μόνιμα και να δουλέψει στην Κάρπαθο, είχε σπίτι στα Πηγάδια και το 1995 έβαλε το πρώτο φωτοβολταικό σύστημα στο σπίτι του.
Στην Ελλάδα εισήχθησαν νομοθετικά το 2015 και με γρήγορους ρυθμούς εξαπλώνονται κυρίως σε ενεργοβόρες και μεγάλες σε εμβαδό μονοκατοικίες, αλλά και σε επιχειρήσεις (κυρίως ξενοδοχειακές) με μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Πώς όμως μπορούμε να κερδίσουμε από τα φωτοβολταϊκά συστήματα και τί πρέπει να προσέξουμε;
Ό κ. Λαχανάς επέλεξε να βάλει ένα αυτόνομο σύστημα 500 watt. Κι αυτό γιατί στην περιοχή που έχει το κτήμα του, στη Λαούτα των Πυλών, οι κολώνες της ΔΕΗ βρίσκονται μακριά και το κόστος για να φέρει το ρεύμα ήταν πολύ μεγαλύτερο από την τοποθέτηση του συστήματος. Εκτός από το θέμα της οικονομίας ο κ. Λαχανάς τονίζει το θέμα της καθαρής ενέργειας με συνέπεια η προστασία του περιβάλλοντος να μην είναι θεωρία των βιβλίων.
Υπάρχουν δυο κύριες κατηγορίες τέτοιων συστημάτων, το διασυνδεδεμένο με το δίκτυο και το αυτόνομο.
Τα συνδεδεμένα στο δίκτυο συστήματα μπορούν να υποδιαιρεθούν σ’ εκείνα στα οποία το δίκτυο ενεργεί απλώς ως μια βοηθητική τροφοδοσία (εφεδρικό δίκτυο) και εκείνα τα οποία ίσως λάβουν επίσης πρόσθετη ισχύ από τη Φ.Β. γεννήτρια (αλληλοεπιδρώμενο δίκτυο). Μέσα στους Φ.Β. σταθμούς όλη η παραγόμενη ισχύς τροφοδοτείται στο δίκτυο. Επίσης τώρα πια υπάρχει δυνατότητα η παραγώμενη ενέργεια να δίδεται στην ΔΕΗ και να αφαιρείται το αντίστοιχο χρηματικό ποσό από τον λογαριασμό του ρεύματος.
Ο κ. Λαχανάς μας εξήγησε ότι το σύστημα χωρίζεται σε 3 κύρια μέρη, στα πάνελ, στον μετατροπέα (invertor) και στις μπαταρίες, ειδικά για αυτές ανέφερε ότι χρειάζονται αλλαγή περίπου κάθε οκτώ χρόνια και ουσιαστικά πρόκειται για το τμήμα του συστήματος με το πιο μεγάλο κόστος.
Για την Κάρπαθο, όπως μας λέει ο κ. Λαχανάς, αξίζει να τοποθετηθεί ένα μικτό σύστημα με πάνελ και με ανεμογεννήτρια, έτσι ώστε οι μπαταρίες να γεμίζουν μέρα και νύχτα, ακόμη και όταν έχει συννεφιά. Αν βέβαια η περιοχή, που σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε τοποθέτηση, είναι απάνεμη τότε η ανεμογεννήτρια δεν εξυπηρετεί.
Επίσης ανέφερε ότι τα πάνελ έχουν κόστος περίπου 1 ευρώ η κιλοβατόρα και συνήθως δεν παρουσιάζουν προβλήματα ή βλάβες. Μάλιστα μας εξηγεί ότι σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται να κάνει τέτοια μελέτη να υπολογίσει τις δυνατότητες ώστε οι ενεργειακά κοστοβόρες συσκευές, ηλεκτρική κουζίνα, θερμοσίφωνας, πιστολάκι μαλλιών, να είναι εκτός το συστήματος, διαφορετικά θα μιλάμε για μεγάλο σύστημα.
Να αναφέρουμε ότι άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων για το νέο ειδικό πρόγραμμα, που θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του ΔΕΔΔΗΕτο οποίο αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες οικιακών καταναλωτών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλα τα νοικοκυριά, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος έως 6 κιλοβάτ στην Ηπειρωτική χώρα, τα Διασυνδεμένα νησιά και την Κρήτη ενώ στα λοιπά μη διασυνδεδεμένα νησιά το όριο είναι 3 κιλοβάτ. Η σύμβαση για την πώληση της ενέργειας έχει διάρκεια 20 έτη, με τιμή αποζημίωσης 87 ευρώ/MWh.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων είναι ήδη διαθέσιμη στη διεύθυνση δείτε εδώ
Προϋπόθεση για την ένταξη φωτοβολταϊκού συστήματος στο Πρόγραμμα είναι η ύπαρξη ενεργής σύνδεσης οικιακής κατανάλωσης (παροχή οικιακής χρήσης) ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομα του κυρίου του φωτοβολταϊκού στο κτίριο όπου εγκαθίσταται το σύστημα.
Επίσης μέρος των θερμικών αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης της ιδιοκτησίας πρέπει να καλύπτεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ενδεικτικά ηλιοθερμικά, ηλιακοί θερμοσίφωνες.