Ο ανηψιός του Σέρτζιο Γκατούλη διάσημος ζαχαροπλάστης στο Μιλάνο

Ο ανηψιός του Σέρτζιο Γκατούλη διάσημος ζαχαροπλάστης στο Μιλάνο

του Μανώλη Δημελλά

Πρωταθλητές των ελληνικών Χριστουγέννων εξακολουθούν να είναι τα μελομακάρονα όμως στην Ευρώπη, ειδικά στην Ιταλία, υπάρχει ένα ξακουστό χριστουγενιάτικο κέικ που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο! Δεν είναι άλλο από το αφράτο και ψηλοτάβανο Panettone!

Τώρα θα πείτε, μα τι σχέση έχει η Κάρπαθος με ετούτο το βασιλικό τσουρέκι;

Ας μη βιαστούμε, το Panettone κρύβει απίθανους μύθους που ξεκινούν από τον μεσαίωνα, όμως έχει και έναν κρυφό δεσμό με το νησί του Ποσειδώνα, την Κάρπαθο.

Ο πρώτος μύθος λέει ότι υπεύθυνος για τη γέννηση του φουσκωτού γλυκού ψωμιού είναι ο νεαρός αριστοκράτης Ughetto, ο γιος του ηγέτη των Atellani de Futi. Για να εντυπωσιάσει την όμορφη Adalgisa, κόρη του διάσημου ζαχαροπλάστη Toni, παρήγγειλε στον πατέρα της ένα περίεργο γλυκό! Ένα κέικ από βούτυρο, αυγά, ζάχαρη, γλυκό κίτρο και πορτοκάλι. Το κέικ ήταν τόσο πετυχημένο που από τότε πολλοί ευγενείς άρχισαν να ζητούν και να προσφέρουν το «pane del Toni» στην αγάπη τους.

Ο δεύτερος μύθος παρουσιάζει τη γέννηση του κέικ στους μάγειρες του Δούκα Ludovico Sforza, ο οποίος σε κάποια Χριστούγεννα ζήτησε ένα κέικ με σταφύλια. Λόγω απροσεξίας του Toni, του αρτοποιού, κάηκε το εξωτερικό μέρος, σχηματίζοντας παχιά κρούστα. Αυτό το κέικ άρεσε τόσο πολύ στους αυλικούς που ονομάστηκε «pane del Toni». Κάποιος Toni κρύβεται πίσω από σχεδόν όλους τους μύθους για το ιταλικό τσουρέκι!

Η σημερινή μορφή του Panettone οφείλεται στον Μιλανέζο ζαχαροπλάστη Angelo Motta, αυτός λίγο πριν το 1920, έδωσε το σχήμα και το στυλ που όλοι γνωρίζουμε.

Ας πλησιάσουμε τώρα προς την Κάρπαθο! Λοιπόν η ιστορία μας μιλά για τον διάσημο ζαχαροπλάστη Domenico Gattullo. Το 2009 βραβεύθηκε με τιμές για το Panettone του ακόμη και από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, με τον τίτλο του Ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας (Cavaliere Ordine al Merito della Repubblica Italiana).

Ο Domenico ήταν ανηψιός του μοναδικού Ιταλού που παρέμεινε στην Κάρπαθο μετά τον πόλεμο. Πρόκειται για τον μηχανικό Sergio Gattullo ή όπως έγραφε η ελληνική του ταυτότητα Σέργιος Γκατούλης κι αυτός είναι το κλειδί της ιστορίας μας!

Η περιπέτεια της ζωής του Σέρτζιου είναι μια από πιο διάσημες πολεμικές ιστορίες ανάμεσα σε Κάρπαθο-Δωδεκάνησα και Ιταλία.

Ο αστείρευτος έρωτας του για την Ζωή Βασιλαράκη τον έκανε ακόμη και φυγά, με τον Γερμανικό στρατό να τον καταδιώκει 11 μήνες. Ο Σέρτζιο παντρεύτηκε τη Ζωή, έκαναν επτά παιδιά, ενώ με τις τεχνικές του γνώσεις και σκληρή δουλειά προσέφερε πολλά στο νησί που λάτρεψε.

Δεν έφυγε από την Κάρπαθο παρά μόνο ένα σύντομο ταξίδι, για να δει τα αδέλφια του, να επισκεφθεί τη μητέρα του και να πάρει την ευχή της.

 

 

Το ξεκίνημα της Ζαχαροπλαστικής για την οικογένεια Gattullo γίνεται από τον signor Peppino, ο πατέρας του Domenico και του Sergio έφτασε στο Μιλάνο το 1926, από το Ruvo di Puglia. Αρχικά εργάστηκε σε μεγάλα αρτοποιεία της πόλης, συμπεριλαμβανομένης και της ζαχαροπλαστικής San Babila, Sant’Ambroeus και Besana, το 1961 ο Giuseppe Gattullo θα κάνει ένα μεγάλο βήμα και θα ανοίξει την δική του επιχείρηση, ένα ζαχαροπλαστείο που σύντομα γίνεται κέντρο γευστικών απολαύσεων και καλλιτεχνικών δράσεων στο Μιλάνο, μαζί του έχει και τον γιο του Domenico, αφού εκείνος είχε επιστρέψει από τον πόλεμο.

Για τον γιο του, τον Domenico Gattullo η ζαχαροπλαστική είναι μια αρχαία τέχνη που δεν μπορεί να ακολουθεί βιομηχανικούς κανόνες, κάθε τσουρέκι Panettone είναι ένα μοναδικό δημιούργημα και χρειάζεται φροντίδα και μεγάλη προσοχή.

Χρειάζονται πολύ καλά υλικά και 48 ώρες για να γεννηθεί ένα Panettone, όμως η συνταγή των Gattullo, που είναι ακριβώς ίδια από το 1961 παραμένει μέχρι σήμερα μυστική και εξακολουθεί να κάνει το Μιλάνο να παραμιλά όταν μυρίζει το ολόφρεσκο τσουρέκι!

Τα δυο αδέλφια με κάποιο μαγικό τρόπο κατάφεραν να ξεχωρίσουν, σα να ήξεραν πως να γίνουν πρωταθλητές στους διαφορετικούς τόπους που διάλεξαν να ζήσουν και να αφήσουν στους απογόνους τους μια σπουδαία ανεκτίμητη κληρονομιά.

Gattullo ή Γκατούλης, ζαχαροπλαστείο στο Μιλάνο, συνεργείο και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στην Κάρπαθο. Και στις δυο περιπτώσεις οι φαμίλιες εξακολουθούν να διακρίνονται, να πρωτοπορούν και να ξεχωρίζουν.

Δείτε την ιστορία του Σέρτζιο Γκατούλη: