Γεωργία Διαμαντέα. Από την Κάρπαθο με όνειρο να γίνει vegan chef!

Γεωργία Διαμαντέα. Από την Κάρπαθο με όνειρο να γίνει vegan chef!

συνέντευξη στα καρπαθιακά Νέα και στον Μανώλη Δημελλά

 “Ας προσπαθήσει ο καθένας όσο μπορεί. Ας φάει χορτοφαγικα τις 5 από τις 7 ημέρες της εβδομάδας. Ας δοκιμάσει μια φορά να πιει γάλα αμυγδάλου αντί για αγελαδινό. Ας είμαστε όλοι λίγο πιο ανοιχτόμυαλοι και ας προσπαθήσουμε έστω και το ελάχιστο. Γιατί το λίγο του καθενός αν προστεθεί, συνολικά θα έχουμε κάτι πολύ μεγάλο”

  1. Μίλησε μας για σένα, μεγάλωσες στην Κάρπαθο και έχεις καταγωγή από τη Ρόδο; Τι θέση έχει στην καρδιά και στο μυαλό σου το νησί;

Καταρχάς σας ευχαριστώ παρά πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω για μένα, για αυτό που κάνω, καθώς και για το μήνυμα που θέλω να περάσω. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μεγάλωσα στην Κάρπαθο και συγκεκριμένα στο Φοινίκι, αλλά έχω και καταγωγή από την Ρόδο, γιατί ο πατέρας μου είναι Ροδίτης.

Η Κάρπαθος κατέχει μεγάλη θέση μέσα στην καρδιά μου, αφού εκεί έχω ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Έχω δεχτεί άπειρη αγάπη, έχω ζήσει στιγμές ευτυχίας με τους φίλους και την οικογένεια μου και αυτά θα είναι για μένα πάντα συνδυασμένα με το νησί. Παρόλα αυτά δεν μετανιώνω που έφυγα για να κυνηγήσω τα όνειρα μου.

 

  1. Πρόσφατα είδαμε μια δική σου ενδιαφέρουσα συνταγή στο διαδίκτυο. Από που ξεκινά το ενδιαφέρον σου για τη μαγειρική; Διαβάζω στη σελίδα σου ότι σπουδάζεις μαιευτική. Όμως η ζαχαροπλαστική σε τραβά.
  2. Το ενδιαφέρον μου για την μαγειρική δεν εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή. Δεν ήμουν από τα παιδιά που ήξεραν πάντα τι είναι αυτό που θα ήθελαν να κάνουν στη ζωή τους. Πίστευα ότι επαγγελματικά πρόκειται να ασχοληθώ με τις επιστήμες υγείας, αφού πάντα το αγαπημένο μου μάθημα ήταν η βιολογία. Έτσι όταν έδωσα πανελλήνιες πέρασα μαιευτική, αλλά δεν άργησα να καταλάβω ότι αυτό το επάγγελμα δεν είναι για μένα. Δεν ήξερα όμως ποιο είναι το πραγματικό μου ενδιαφέρον μέχρι που ήρθα σε επαφή με την vegan κουζίνα και φιλοσοφία. Άρχισα να πειραματίζομαι με καινούριες γεύσεις και φαγητά, άρχισα να μαγειρεύω και να δημιουργώ πιάτα από το μηδέν, κάτι που έγινε πολύ γρήγορα η μεγαλύτερη μου αγάπη. Αμέσως βρήκα μια σχολή vegan μαγειρικής και ξεκίνησα μαθήματα.

 

  1. Τι σε έκανε να ασχοληθείς με τη vegan διατροφή;

Η αγάπη μου και η ενασχόληση μου με την υγιεινή διατροφή ήταν το κίνητρο για να ανακαλύψω και να ασχοληθώ με την Vegan μαγειρική. Αγαπάω παρά πολύ το νόστιμο και ποιοτικό φαγητό, με αγνές πρώτες ύλες και δεν μου αρέσουν καθόλου τα «βαριά» φαγητά. Με το να βάζεις πολλά λιπαρά και τροφές που έχουν ήδη έντονη γεύση ή και ενισχυτικά στο φαγητό σου, προφανώς και θα βγει νόστιμο. Για μένα όμως η πραγματική τέχνη είναι να δημιουργήσεις εσύ την γεύση, χωρίς να υποβιβάσεις την ποιότητα.

 

  1. Αλήθεια είσαι vegαν; Γεωργία θα ήθελες να μας πεις για αυτή τη στάση ζωής;

Θα έλεγα ότι είμαι 80% vegan. Και αυτό γιατί δεν είμαι απόλυτη, είμαι υπέρ της ισορροπίας σε κάθε τομέα. Στην διατροφή μου, κατά καιρούς, υπάρχουν ακόμα τα αυγά και τα θαλασσινά. Έχω γνωρίσει παρά πολλά άτομα τα οποία είναι vegan και πραγματικά αυτά τα άτομα βάζουν τον εαυτό τους τελευταίο. Κάνουν πάντα το καλύτερο που μπορούν τόσο για τα ζώα, όσο και για το περιβάλλον. Πάντως αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν χρειάζεται να είμαστε όλοι vegan. Στη ζωή δεν είναι όλα ασπρο ή μαύρο. Ας προσπαθήσει ο καθένας όσο μπορεί. Ας φάει χορτοφαγικα τις 5 από τις 7 ημέρες της εβδομάδας. Ας δοκιμάσει μια φορά να πιει γάλα αμυγδάλου αντί για αγελαδινό. Ας είμαστε όλοι λίγο πιο ανοιχτόμυαλοι και ας προσπαθήσουμε έστω και το ελάχιστο. Γιατί το λίγο του καθενός αν προστεθεί, συνολικά θα έχουμε κάτι πολύ μεγάλο.

 

  1. Πως γίνεται κανείς vegan; Πιο είναι αυτό το καμπανάκι που χτυπά μέσα του;

Τα περισσότερα vegan άτομα που γνωρίζω το έκαναν σταδιακά. Πρώτα έκοψαν το κρέας και στη συνέχεια τα ζωικά παράγωγα. Φυσικά, υπάρχουν και αυτοί που έγιναν κατευθείαν vegan, χωρίς να περάσουν από το στάδιο των vegetarian. Οι λόγοι που ωθούν κάποιον στην vegan διατροφή, μπορεί να σχετίζονται με την υγεία, με την προστασία του περιβάλλοντος ή τις περισσότερες φορές με την συμπόνια και την αγάπη προς τα ζώα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η vegan φιλοσοφία δεν περιορίζεται μόνο στην διατροφή αλλά κατέχει ένα μεγάλο κομμάτι στην συνολική καθημερινότητα του ατόμου. Για παράδειγμα οι vegans δεν φοράνε ρούχα με γούνες από τρίχωμα ζώων, ούτε δερμάτινα. Δεν αγοράζουν καλλυντικά πειράματα των οποίων έχουν γίνει πάνω σε ζώα.

 

  1. Η Κάρπαθος έχει μεγάλη κληρονομιά στις συνταγές. Θα ήθελες να δοκιμάσεις να τις φτιάξεις; Να δοτλέψεις και να «πειραματιστεί» πάνω σ΄αυτές; Τι από αυτές προτιμάς περισσότερο;

 Είναι γεγονός, η Κάρπαθος έχει μεγάλη γαστρονομική κληρονομιά και ένας από τους στόχους μου είναι να πειραματιστώ πάνω στις παραδοσιακές συνταγές και να τις φέρω στα μέτρα μου. Θέλω να κρατήσω την γεύση, αλλά να αυξήσω την θρεπτική αξία τους. Τα αγαπημένα μου καρπάθικα φαγητά είναι τα πιτιά που έχουν γέμιση σπανάκι και οι κουλούρες, οι οποίες δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι μου στην Αθήνα.

 

  1. Πως βλέπεις τον κόσμο τα επόμενα χρόνια; Κάποια στιγμή θα ξεπεράσουμε την πανδημία, τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι θα χαρακτηρίζει τις κοινωνίες; 

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, έχουμε έρθει όλοι αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, αλλά πάντα θέλω να βλέπω τα πράγματα με αισιοδοξία. Κάθε δυσκολία είναι για καλό και αυτό που μας διδάσκει η εποχή μας είναι η αξία της υγείας και των μικρών καθημερινών πραγμάτων. Εύχομαι να βγούμε όλοι υγιείς από αυτήν την κατάσταση, περισσότερο συνειδητοποιημένοι και να μην σταματάμε ποτέ να προσπαθούμε, παρά τα εμπόδια, για την προσωπική μας εξέλιξη και το συλλογικό καλό.