Εντός Δεκεμβρίου θα έρθουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.
Μια κρίσιμη μάζα εκείνων των κατηγοριών πολιτών που είναι «απολύτως αναγκαίο» να εμβολιαστούν, θα ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου, εκτίμησε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως σύμφωνα με το σχέδιο, οι υγειονομικοί και οι ευάλωτες κατηγορίες θα προταχθούν. Το σχέδιο έχει μεγάλες διαχειριστικές δυσκολίες «αλλά είμαστε αισιόδοξοι πως με την παρτίδα του Ιανουαρίου, πολύ σύντομα θα έχουμε εμβολιάσει ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού που είναι αναγκαίο για την αναχαίτιση του ιού» δήλωσε ο υπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, κάθε πολίτης που θα εμβολιάζεται θα παίρνει βεβαίωση ότι έχει ήδη κάνει το εμβόλιο.
Το πιστοποιητικό θα βοηθά να αποφευχθούν οι διπλοεμβολιασμοί και κάθε πολίτης θα μπορεί να το αξιοποιεί για δική του χρήση. «Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί η ίδια η αγορά να ρυθμίσει τα ζητήματα με την προστασία, ήδη υπάρχει ευρύτατη συζήτηση – όχι ακόμα σε επίπεδο κανόνων δικαίου, περισσότερο σε επιστημονικό επίπεδο – για το αν θα πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλεια των μεταφορών με την βεβαίωση», σχολίασε ο κ. Γεραπετρίτης.
Όσοι εμβολιάζονται δεν θα χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ στα σύνορα και θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, πρόσθεσε. Το εμβόλιο θα γίνεται με ραντεβού και όπως είπε υπουργός, ο εμβολιασμός δεν θα είναι μεν υποχρεωτικός, αλλά είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει το κοινό τη σημασία του. «Θα γίνει εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού για την ανάγκη εμβολιασμού που θα είναι οικειοθελής. Να κατανοήσει ο πληθυσμός ότι δεν είναι ζήτημα ατομικής υγείας το εμβόλιο, αλλά συλλογικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Να πάμε στο εμβόλιο, όλα τα εμβόλια που είναι στο στάδιο προέγκρισης, έχουν υψηλό στάδιο αποτελεσματικότητας και δεν εμφανίζουν παρενέργειες. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εξ΄αυτού», ανέφερε. Διευκρίνισε δε ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα είναι από τα πρώτα που θα εμβολιαστούν. «Είναι αυτονόητο ότι το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να εμβολιαστεί, όχι μόνο γιατί είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια του κράτους να διασφαλίζεται η υγεία εκείνων που βρίσκονται σε κρίσιμες θέσεις, αλλά και επιπλέον διότι θα πρέπει να δοθεί ένα υπόδειγμα προς τους πολίτες […]
Ελπίδα μας είναι όλο το πολιτικό προσωπικό και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και οι βουλευτές να εμβολιαστούν, δίνοντας το καλό παράδειγμα στους πολίτες. » Στις δυσκολίες περιλαμβάνεται η μεταφορά του εμβολίου, αφού το σκεύασμα της Pfizer πρέπει να βρίσκεται σε ξηρό πάγο σε πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Δεύτερη πρόκληση θεωρείται ο ίδιος ο εμβολιασμός – ποια θα είναι τα σημεία του εμβολιασμού και πώς θα καλούνται οι πολίτες, αφού το σκεύασμα μπορεί να παραμείνει για μικρό χρονικό διάστημα εκτός χαμηλής θερμοκρασίας. Lockdown, τηλεκπαίδευση και ΑμεΑ
Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι δεν είναι «επίκαιρη» η συζήτηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων. «Έχουμε μεγάλο αριθμό θυμάτων. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξουμε, παρά μόνο εάν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Δεν θα γίνει καμία παραχώρηση στη δημόσια υγεία. Το κρίσιμο είναι να διαχειριστούμε την κρίση», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας «πρώιμη» τη συζήτηση για άρση του lockdown στις 7 ή 14 Δεκεμβρίου και την επαναλειτουργία της εστίασης ή την ελεύθερη μετακίνηση σε όλη την επικράτεια. «Το υποσύνολο της αγοράς που θα ανοίξει θα ανοίξει με πολύ μεγάλη προσοχή και αυστηρά μέτρα.
Τα Χριστούγεννα δεν θα προσιδιάζουν με αυτά που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Θα είναι Χριστούγεννα του αυτοπεριορισμού. Υπάρχουν σχέδια με γεωγραφική κατανομή. Αν θα ανοίξει και πού, ποιο μέρος της αγοράς. Το δεύτερο σχέδιο είναι με ποια σειρά θα ανοίξουν». Ημερομηνίες, όμως, δεν έχουν αποφασιστεί. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί όλη την επικράτεια ως μία υγειονομική περιφέρεια σε ό,τι αφορά στους περιορισμούς. «Αν υπάρξουν διαφορετικά δεδομένα, θα υπάρξει γεωγραφική κατανομή των μέτρων, ανάλογα με το ιικό φορτίο κάθε περιοχής».
Πηγή: www.lifo.gr