Γεραπετρίτης στον εορτασμό της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 5ης Οκτωβρίου 1944: Την ιστορία δεν τη γράφει η αδράνεια, την ιστορία τη γράφει η εγρήγορση αλλά κυρίως οι μεγάλες αποφάσεις (pics)

Γεραπετρίτης στον εορτασμό της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 5ης Οκτωβρίου 1944: Την ιστορία δεν τη γράφει η αδράνεια, την ιστορία τη γράφει η εγρήγορση αλλά κυρίως οι μεγάλες αποφάσεις (pics)

Ο Σύλλογος Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου στις 22 Οκτωβρίου 2023 διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία την ιστορική και τιμητική εκδήλωση με αφορμή την 79η Επέτειο της Επανάστασης Καρπάθου, 5η Οκτωβρίου 1944.

Εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου Μενετιατών κυρία Ειρήνη Μαρή η οποία επισήμανε ότι 79 χρόνια από την Επανάσταση της Καρπάθου, πέρα από τον φόρο τιμής στους αγωνιστές είναι και ο τρόπος για να μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους την ιστορική γνώση.

Όπως ανέφερε η κα Μαρή «ο Σύλλογος Μενετιατών από το 1965 καθιέρωσε τον εορτασμό της 5ης Οκτωβρίου 1944, και έκτοτε ο Σύλλογος γιορτάζει αδιαλείπτως και με κάθε λαμπρότητα την Επέτειο. Είναι γνωστό ότι η Επανάσταση της 5ης Οκτωβρίου ξεκίνησε από τον Ιερό Βράχο των Μενετών, αγκαλιάστηκε άμεσα από όλα τα χωριά της Καρπάθου και πρώτα-πρώτα από την Αρκάσα, από την Σαρία μέχρι τον Κάστελλο όλοι ενωμένοι ξεσηκώθηκαν και πήραν τη λεφτεριά τους. Η Κάρπαθος πρώτη από όλα τα Δωδεκάνησα σήκωσε τη γαλανόλευκη».

Ακολούθησε ο ομιλητής και από τους δυνατότερους γνώστες των μεγάλων ιστορικών γεγονότων της Καρπάθου, κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, ο οποίος παρουσίασε τον πρώτο ομιλητή, τον Υπουργό Εξωτερικών και καθηγητή πανεπιστημίου κ. Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ο υπουργός με λόγο μεστό, ολοκληρωμένο και χωρίς τη βοήθεια σημειώσεων, μετέδωσε με άνεση τη βαθιά γνώση που κατέχει για την Επανάσταση της Καρπάθου, όπως άλλωστε ανέφερε, την έχει διδαχτεί από τον πατέρα του, Βάσο Γεραπετρίτη, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην Επανάσταση και ήταν οπλοφόρος.

Ο κ. Γεραπετρίτης, σε έναν εξαιρετικά μετρημένο και καθάριο λόγο, φρόντισε να εξηγήσει ακόμη μια φορά το γιατί μιλάμε για Επανάσταση και τόνισε την σπουδαιότητα και τη σημασία της. Ανέδειξε στιγμές από το καθοριστικό 8ήμερο, 5 με 12 Οκτωβρίου 1944, με καθοριστική πράξη το ταξίδι με την ΙΜΑΚΟΛΑΤΑ στην Αίγυπτο και τη μεταφορά του μηνύματος στις συμμαχικές δυνάμεις.

 

Μάλιστα ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι: «η μέρα οφείλει να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει πρέπει να συγκεντρώνει όλους τους Καρπάθιουε και χαίρομαι που βλέπω οικεία πρόσωπα. Κάθε χρόνο να γιορτάζομε σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας του χρόνου αν είμαστε καλά να κάνουμε μια μεγάλη γιορτή για τα 80 χρόνια της Επανάστασης».  

Κλείνοντας το λόγο του, ο ΥΠΕΞ της χώρας μας κ. Γεραπετρίτης, συγκινημένος ανέφερε για την 5η Οκτωβρίου 1944: «Κάθε φορά που βρίσκομαι σε ένα σταυροδρόμι αποφάσεων πάντοτε σκέφτομαι εκείνες τις μέρες της 5ης Οκτωβρίου του 44 γιατί την ιστορία δεν τη γράφει η αδράνεια, την ιστορία τη γράφει η εγρήγορση αλλά κυρίως και οι μεγάλες αποφάσεις που δεν αφορούν μόνο το σήμερα αλλά αφορούν το αύριο και τις επόμενες γενιές και όπως τη μεγάλη απόφαση την έλαβαν οι Επαναστάτες Καρπάθιοι, με κίνδυνο ζωής στις 5 Οκτωβρίου, έτσι θα πρέπει αυτό ο φάρος να οδηγεί και όλες μας τις αποφάσεις. Με ομοψυχία με πίστη και πάνω από όλα με μια αισιοδοξία που αντλούμε από την ιστοριά μας που πρέπει όλοι να μελετούμε και να αναδεικνύουμε».

Ο λόγος πέρασε στον καθηγητή κ. Μηνά Αλ. Αλεξιάδη ο οποίος μας σύστησε τον δεύτερο ομιλητή, τον γνωστό οθωμανολόγο-τουρκολόγο Δημήτρη Σταθακόπουλο.

Ο κ. Σταθακόπουλος σκιαγραφώντας την Επανάσταση ανέφερε:

«..η επανάσταση της 5ης Οκτωβρίου 1944, με τον άκρως πολιτικό της χαρακτήρα, πέτυχε το σκοπό που έγινε, μιάς και όλοι οι συμμετέχοντες  είχαν μιά κοινή πεποίθηση πως : ΔΕΝ πάει άλλο, μετά τόσους αιώνες δυναστών στο νησί της Καρπάθου. Μια επανάσταση, αυτή της Καρπάθου της 5ης Οκτωβρίου 1944, που οι Έλληνες την είχαν στα χέρια τους ως καλό χαρτί διαπραγματεύσεως με τους Βρετανούς , αναφορικά με το μέλλον της Δωδεκανήσου…»

Ενώ στο κλείσιμο της ομιλίας του ανέφερε:

«Επειδή λοιπόν οι πρόγονοί μας και ειδικά εν προκειμένω οι προπάτορές σας , ήταν συνεχιστές των παλαιών προσταγών και νοημάτων της ελευθερίας  , εμείς/ εσείς ως απόγονοι οφείλουμε/ετε ως θεματοφύλακες,  της παράδοσης,  να κρατήσουμε τη σκυτάλη της συνέχειας ενστερνιζόμενοι τις αξίες που υπηρετεί το γένος μας διαχρονικά, για να μην περιπέσουμε σε μη αναστρέψιμες  καταστάσεις απώλειας ατομικής ή/και συλλογικής αξιοπρέπειας και Ελευθερίας.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

ως ταπεινός Πολίτης αυτής της χώρας, σας ζητώ μαζί με την Κυβέρνηση και όλο τον πολιτικό κόσμο, την Ελληνική Βουλή, όπως μας εκπροσωπεί όλους μας, να διαφυλάξετε και προστατεύσετε το δημόσιο συμφέρον του έθνους , του γένους , από τον “κακό του εαυτό”, τη διχόνοια».

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν οι: Υφυπ. Προστασίας Πολίτη κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Στρατηγός Νίκος Μανωλάκος τ. Βουλευτής, Αντιστράτηγος ΕΛΑΣ Μανώλης Βαθρακοκοίλης , αντιδήμαρχοι Πειραιά: Αθήνα Γλύκα Χαρβαλάκου και η Κυριακή Μπουρδάκου, επίσης ο Γεώργιος Βίτσας Αντιδήμαρχος Πειραιά όπως επίσης και ο Δρ Αλέξανδρος Καμαράτος Αντιδήμαρχος Πειραιά. Ο Γιάννης Φραγκούλης Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων, ο Γιάννης Καραϊτιανός Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων, ο Γιώργος Διακογεωργίου Πρόεδρος Ολυμπιτών «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», η Κατερίνα Βουρεξάκη π. Πρόεδρος Ομοσοπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων, Φωτεινή Λυριστάκη Σύλλογος Οθειτών, Μαρία Γεωργοπούλου Πρόεδρος Συλλόγου Πυλιατών και η Μαρία Παπαδοπούλου γραμματέας Συλλόγου Πυλιατών, Χάρης Χατζόπουλος Πρόεδρος Δωδεκανήσιων Νέων. Ο Γεώργιος Ρήγας Ρηγοπούλης Γραμματέας Συνδέσμου Μανιατών και Φίλων Μάνης, η Χρυσάνθη Ζαράρη και η Νίκη Πρωτόπαπα από τον Σύλλογο Απεριτών Αττικής «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»

Από Κάρπαθο, η Έπαρχος Καρπάθου ΗΝ Κάσου κα Πόπη Νικολαϊδου και οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτριος Κωνσταντινίδης και Νικόλαος Προικής.

Μηνύματα για την εκδήλωση έστειλε ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ιωάννης Νισύριος και η π. Βουλευτής Τσαμπίκα Ιατρίδη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Πειραϊκού Συνδέσμου κατά τη διάρκεια των ομιλητών επικρατούσε απόλυτη ησυχία και όλοι μαζί παρακολουθούσαν τους ενδιαφέροντες λόγους.

Να αναφέρουμε ότι χαιρετισμό έκανε η Έπαρχος Καρπάθου- ΗΝ Κάσου κ. Νικολαϊδου  και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων κ. Καραϊτιανός  ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί για την πρόσφατη εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Απανταχού Καρπαθίων και στο Δελτίο Τύπου και την αφίσα που κυκλοφόρησε ΔΕΝ γίνεται αναφορά στην ημερομηνία της Επαναστάσεως!

Άραγε υπάρχουν σκοπιμότητες που οδηγούν σε αυτό το ιστορικό ατόπημα; Απομένει στην κρίση των αναγνωστών:  «ο ΣΑΚ φέτος εορτάζει τον Οκτώβρη του 1944»! Άραγε αποτελεί μήνυμα για τον σχεδιασμό των επόμενων χρόνων; Θα υπάρξουν αντιδράσεις;

Η εκδήλωση του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου συνέχισε με ποιήματα για την Επανάσταση, του Βάσου Γερπατερίτη, που απήγγειλαν Καρπάθιοι μαθητές και έκλεισε με παραδοσιακή μουσική και τραγούδι από την υπέροχη Καλυμνιά ερμηνεύτρια Καίτη Κουλλιά. Ακολούθησε όμορφο κέρασμα που είχαν ετοιμάσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Απανταχού Μενετιατών μάλιστα ξεχώρισε το τεράστιο κέικ της Λίτσας Διακονή που έγραφε «Ζήτω η Επανάσταση της 5ης Οκτωβρίου 1944»!

Να σημειώσουμε ότι με πρωτοβουλία και δωρεά του Δήμου Χατζηγεωργίου, δόθηκε σε όλους ένα θαυμάσιο αντίγραφο ζωγραφικού του πίνακα που απεικονίζει την Επανάσταση και στο οπισθόφυλλο έχει ιστορικό κείμενο του καθηγητή Κωνσταντίνου Μηνά.

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους διοργανωτές, όπως και στον συντονιστή της εκδήλωσης τον δημοσιογράφο Κώστα Πάχο, που κοπίασαν, πέτυχαν να διοργανώσουν μια σπουδαία γιορτή και κατάφεραν να μεταδώσουν τη λαμπρή ιστορία μας.

Μανώλης Δημελλάς

24.10.2023

Καρπαθιακά Νέα