Κάλιο αργά παρά ποτέ !
Η αρμόδια υπηρεσία του Επαρχείου ενδιαφέρθηκε επιτέλους για τα ανεπιτήρητα.
Με μία δημοσίευση, χωρίς να ενημερωθεί πρώτα (αν την ενδιέφερε θα το ζήταγε) και με τσιτάτα για να κάνει εντύπωση, διηγείται την δικιά της ιστορία για το μεγάλο πρόβλημα της ανεπιτήρητης βόσκησης.
Η υπηρεσία λοιπόν του Δήμου Καρπάθου, για την οποία αναρωτιέται με ειρωνικό ύφος ΄΄αν υπάρχει΄΄ ο συντάξας του Επαρχείου, θα παραθέσει πιο κάτω αυτά τα οποία έχει δημοσιεύσει, έχει περιγράψει σε έγγραφα προς διάφορες αρχές και έχει εξηγήσει σε πολλούς πολίτες προφορικά ποια είναι η κατάσταση και τι έχει κάνει.
Οι Δήμοι της χώρας , σύμφωνα με τον νόμο 4056/12 είναι αρμόδιοι ΜΟΝΟ για την περισυλλογή, την εκποίηση ή την σφαγή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων.
Ο Δήμος Καρπάθου από το έτος 2016 έχει δικό του ποιμνιοστάσιο και κωδικό εκμετάλλευσης.
Ο Δήμος Καρπάθου δεν διέθετε και δεν διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων όπως επιτάσσει ο νόμος 4056/12.
Ο Δήμος προσπάθησε να σχηματίσει συνεργεία περισυλλογής από εθελοντές γνώστες του αντικειμένου, χωρίς όμως ανταπόκριση.
Τότε με πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, δεσμεύτηκαν στον προϋπολογισμό του 2018 το ποσόν των 20.000 ευρώ ώστε να δοθούν σε ΄΄εργολάβο΄΄ και να κάνει την περισυλλογή των αιγοπροβάτων.
Συντάχθηκε λοιπόν οικονομοτεχνική μελέτη για απευθείας ανάθεση. Δημοσιεύθηκε αλλά δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Σ΄αυτήν την οικονομοτεχνική μελέτη αναφερόταν ότι ο ΄΄εργολάβος΄΄ θα ελάμβανε το ποσόν των 50 ευρώ ανά ζώο, χωρίς το ΦΠΑ, που θα είχε περισυλλέξει.
Επαναλάβαμε την δημοσίευση το 2019 και αρχές 2020. Χωρίς αποτέλεσμα.
Τότε σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο αυξήσαμε το ποσόν σε 80 ευρώ ανά ζώο χωρίς το ΦΠΑ και δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο 2020.
Σημειωτέων, ότι οι τρεις τελευταίες δημοσιεύσεις έγιναν και σε εφημερίδες της Κρήτης.
Κάποιοι από την Κρήτη ενδιαφέρθηκαν, αλλά μόλις άκουγαν ότι τα ζώα έχουν ιδιοκτήτη και δεν είναι αδέσποτα, έπαυαν να έχουν ενδιαφέρον λέγοντας ότι, ΄΄δεν θα έλθω να τσακωθώ με τους κτηνοτρόφους της Καρπάθου΄΄.
Η αμοιβή περισυλλογής ανέβηκε στα 100 ευρώ ανά ζώο, την στιγμή που η αγορά ενός ζώντος ζώου δεν ξεπερνάει τα 50 ευρώ.
Κάποια στιγμή ενδιαφέρθηκε ένας πολίτης , μη Καρπάθιος, και αφού έκανε αίτηση υπέγραψε σύμβαση με τον Δήμο για την περισυλλογή 250 ζώων συνολικού κόστους 31.000 ευρώ με τον ΦΠΑ.
Η σύμβαση με τον ΄΄εργολάβο΄΄ καταγγέλθηκε και διεκόπη διότι προέβη σε παράνομες πράξεις. Την σχετική καταγγελία στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση την έκανε το αρμόδιο τμήμα του Δήμου.
Ο Δήμος Καρπάθου συνεχίζει να καλεί όποιον ενδιαφέρεται για την εν λόγω ΄΄εργολαβία΄΄ Περισυλλογής Ανεπιτήρητων Παραγωγικών Ζώων.
Πάμε τώρα να δούμε τι άλλο έχει κάνει η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου εκτός από τα παραπάνω.
1) Με πρωτοβουλία της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου Καρπάθου, έγινε γνωστό στο γραφείο του κ. Βορίδη (τότε Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης) το μεγάλο πρόβλημα της ανεπιτήρητης βόσκησης και την μη εφαρμογή του άρθ.38 του νόμου 4760/2020 (και όχι του 4670/20 όπως αναφέρει ο συντάξας του Επαρχείου), διότι το 90% των ζώων που περιφέρονται δεν φέρουν ενώτια, οπότε δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν. Ακόμη αυτό που γράφει ο συντάξας του Επαρχείου ότι δηλαδή πρέπει να προηγηθεί δικαστήριο και όταν καταδικασθεί ο κτηνοτρόφος τότε του επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, δεν ισχύει. Τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλουν η Αστυνομία και η Διεύθυνση Αγροτ. Αναπτυξης της οικίας περιφέρειας επιβάλλονται πρώτα και όταν ο κτηνοτρόφος θέλει να τα προσβάλει τότε αυτός προσφεύγει στα δικαστήρια. Αν δικαιωθεί τότε του επιστρέφονται τα χρήματα η σταματάει το διοικ. πρόστιμο.
2) Το Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Καρπάθου με δική του πρωτοβουλία ένωσε τις φωνές 8 νησιωτικών Δήμων, Ρόδου, Κω, Κάσου, Σίμης, Αμοργού, Σίφνου, Σερίφου και φυσικά Καρπάθου για το τεράστιο πρόβλημα της Ανεπιτήρητης Βόσκησης.
Συνέταξαν λοιπόν από κοινού έγγραφο, στο οποίο περιγράφεται το πρόβλημα και κάνουν προτάσεις για την λύση του.
Επισημαίνουν ότι απαιτείται αλλαγή νομοθετικού πλαισίου και προσαρμογή της νομοθεσίας στην σημερινή πραγματικότητα.
Το έγγραφο αυτό εστάλη στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (διότι οι περισσότεροι υπογράφοντες είναι γεωπόνοι) και το ΓΕΩΤ.Ε.Ε το διαβίβασε στα τρία εμπλεκόμενα υπουργία, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Αμέσως μετά ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Κόνσολας έφερε το θέμα στην Επιτροπή της Βουλής με θέματα για την περιφέρεια και στην συνεδρίαση η οποία έγινε στις 09-03-22 συμμετείχαν οι υπουργοί Βορίδης(εσωτερικών), Κεδίκογλου (Αγροτ.Ανάπτ.), Αμυράς (Περιβάλλοντος), βουλευτές Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νυν υπουργός κ. Παπαστεργίου, πολλοί Δήμαρχοι, μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος Καρπάθου, γεωτεχνικοί των 8 νησιών και πολίτες.
Στην συνεδρίαση παραδέχθηκαν όλοι ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την ανεπιτήρητη βόσκηση και ότι πρέπει να επαναληφθούν και άλλες συνεδριάσεις έως ότου επιλυθεί το πρόβλημα.
Εμείς αναφέραμε εν ολίγοις τι έχουμε κάνει και κάνουμε για την μάστιγα της Καρπάθου και όχι μόνο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, ας αναλογιστεί η αρμόδια υπηρεσία του Επαρχείου αν έκανε όσα μπορούσε. Όλα αυτά που αναφέρουμε παραπάνω αποδεικνύονται με έγγραφα πρωτοκολλημένα και επίσημα.
Πάμε τώρα να δούμε τι έχει κάνει η αρμόδια υπηρεσία του Επαρχείου.
1) Βγήκε ποτέ για έλεγχο η επιτροπή σταβλισμού του Επαρχείου αρθ.4 νόμος 4056/12, στις εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων ?
2) Έκανε κάποιες ενέργειες για να δώσει βοσκότοπους στους κτηνοτρόφους από το έτος 2015 και εντεύθεν? Διότι έως το 2014 έδινε βοσκότοπο ο Δήμος.
3) Ποιανού αρμοδιότητα είναι ο έλεγχος, αν φέρουν ενώτια τα ζώα που κυκλοφορούν ? Πάντως όχι του Δήμου. Γιατί δεν αναφέρεται ο συντάξας του Επαρχείου σε αυτό ?
4) Έκανε το αρμόδιο τμήμα του Επαρχείου κάποια καταγγελία προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ (υπεύθυνο για τις επιδοτήσεις) για κάποιον παραβατικό κτηνοτρόφο? Διότι ο Δήμος Καρπάθου έκανε.
Γνωρίζουμε ότι για την μη εφαρμογή των παραπάνω, από μεριά τους , θα τα ΄΄ρίξουν΄΄ στις εκάστοτε κυβερνήσεις , υπουργούς και άλλες δικαιολογίες.
Έκανε ποτέ κάποιο σοβαρό διάβημα διαμαρτυρίας το αρμόδιο τμήμα του Επαρχείου για να μπορούν να εφαρμόσουν αυτά που λένε οι νόμοι?
Που ήταν τόσα χρόνια η αρμόδια υπηρεσία του Επαρχείου ?
Που είναι οι δημοσιεύσεις με γεωπονικές συμβουλές, στο διαδίκτυο και ομιλίες στα καφενεία για τις καλλιέργειες των συμπατριωτών μας αφού κόπτονται για τις ιδιοκτησίες τους.
Αυτά και αν επιμείνουν ………..
Ιωάννης Κ. Λαχανάς
Γεωπόνος Δήμου Καρπάθου
14.7.2023
Καρπαθιακα Νέα