Γιάννης Λαχανάς: "Έρχονται πρόστιμα για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα"

Γιάννης Λαχανάς: "Έρχονται πρόστιμα για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα"

Αν είχαν φωνή θα εκλιπαρούσαν για μια στάλα βοήθεια! Όμως αυτά τα ζώα στις ανθρώπινες κοινωνίες δεν έχουν διακαιώματα. Στα Καρπαθιακά Νέα ανοίγουμε την πονεμένη ιστορία των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων του νησιού.  Μα έχουν ή δεν έχουν τελικά ιδιοκτήτη; Τι γίνεται μ΄αυτά τα πλάσματα; Ποιος είναι υπεύθυνος για τους κανόνες ευζωίας τους και ποιος ελέγχει τους κτηνοτρόφους;  Έχει ευθύνες ο Δήμος του νησιού για τη σημερινή κατάσταση;

Στις απορίες μας απαντά ο γεωπόνος και υπεύθυνος του Δήμου Καρπάθου Γιάννης Λαχανάς. Κι αν κάτι βγαίνει από αυτή τη κουβέντα είναι ότι από την 11η Δεκεμβρίου 2020 δημοσιεύθηκε, το αρθρο 38 του νόμου 4760, στην εφημερίδα τις Κυβερνήσεως με το οποίο επιτρέπεται στην Αστυνομία και στην Περιφερειακή Διοίκηση να δίνουν διοικητικά πρόστιμα σε ιδιοκτήτες ζώων τα οποία προκαλούν ζημιές.

 

κ. Λαχανά εξηγήστε μας τι εννοούμε όταν λέμε «ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα».

Ανεπιτήρητα Παραγωγικά Ζώα είναι όλα τα ζώα τα οποία δεν επιτηρούνται από τους ιδιοκτήτες κτηνοτρόφους. Τα ανεπιτήρητα ζώα μπορεί να έχουν ή να μην έχουν ενώτια (σκουλαρίκια). Σύμφωνα με την νομοθεσία όλα τα ζώα (αιγοπρόβατα) ηλικίας άνω των 6 μηνών είναι υποχρεωτικό να έχουν ενώτια. 

Τι γίνεται με τα ενώτια στην Κάρπαθο;

Εάν κάποιος κτηνοτρόφος έχει στην κατοχή του αιγοπρόβατα τα οποία δεν έχουν ενώτια, τότε αυτός παρανομεί. Υπεύθυνοι για την τιμωρία του είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας.

Στην Κάρπαθο οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι, σε πολλά από τα ζώα του κοπαδιού τους δεν έχουν βάλει ενώτια.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ότι, όταν, τα ζώα χωρίς ενώτια, κάνουν κάποια ζημιά, τότε δεν μπορεί να αποδειχτεί εύκολα ποιος είναι ο ιδιοκτήτης, οπότε γλιτώνουν τις συνέπειες.

 

Ένα θέμα που καίει το νησί είναι οι ανεξέλεγκτη και ανεπιτήρητη βόσκηση. Τι γινόταν παλιά και σε πιο δρόμο είμαστε σήμερα;

Στην Κάρπαθο η ανεξέλεγκτη βόσκηση και η ανεπιτήρητη βόσκηση έχει ”οργιάσει” από τότε που καταργήθηκε η αγροφυλακή. Την αγροφυλακή όπως την γνώρισαν οι λίγο μεγαλύτεροι.

Συγκεκριμένα στο νησί υπήρχαν 8 αγροφύλακες. Τώρα υπάρχει μόνο ένας. Έπαιρναν , οι τότε αγροφύλακες, στο δικαστήριο κάποιον παραβάτη κτηνοτρόφο και υπήρχαν πιθανότητες 80% να τιμωρηθεί. Σήμερα; Πολλοί συνδημότες μας καταφέρονται εναντίον του Δήμου για τις ζημιές που γίνονται από τα αιγοπρόβατα. Πολλοί συνδημότες μας πιστεύουν ότι ο Δήμος υπογράφει για τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων.

 

 

Τι ρόλο έχει ο Δήμος στην υπόθεση;

Πολλοί συνδημότες μας πιστεύουν ότι ο Δήμος “μοιράζει” τους βοσκότοπους στους κτηνοτρόφους.

Πρέπει να γνωρίζουν οι συνδημότες μας ότι ο Δήμος, είναι υπεύθυνος ΜΟΝΟ για την περισυλλογή, εκποίηση ή σφαγή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων.(Νόμος 4056/2012 αρθρ.17)

Οι Δήμοι δεν έχουν καμία σχέση με τις ζημιές, με τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων και με το μοίρασμα των βοσκοτόπων.

Μάλιστα ο Δήμος Καρπάθου, πριν τέσσερα(4) χρόνια, κατασκεύασε ποιμνιοστάσιο για να βάζει προσωρινά τα ζώα που περισυλλέγονται όπως ακριβώς αναφέρει η νομοθεσία.

Προσπάθησε ακόμη και να σχηματίσει επιτροπές εθελοντών, για την περισυλλογή, αλλά η προσπάθεια δεν καρποφόρησε.

Τότε, μιμούμενοι άλλους Δήμους, δεσμεύσαμε στον προϋπολογισμό μας ποσόν 20.000 ευρώ για να αναθέσουμε σε ιδιώτη την περισυλλογή των ανεπιτήρητων ζώων. Το καθαρό ποσό που θα εισέπραττε ο ιδιώτης θα ήταν 50 ευρώ ανά ζώο.

ΔΕΝ ενδιαφέρθηκε κανείς από την Κάρπαθο.

Τότε απευθυνθήκαμε στην Κρήτη. Δημοσιεύσαμε σε ιστοσελίδες εφημερίδων στην Κρήτη, την ανακοίνωση την οποία είχαμε δημοσιεύσει και στην Κάρπαθο. Μας πήραν τηλέφωνο περίπου 15 Κρητικοί κτηνοτρόφοι οι οποίοι νόμιζαν ότι τα ζώα, για τα οποία γίνεται λόγος, είναι αδέσποτα. Δηλ. αγρίμια στα βουνά.

Μόλις κατάλαβαν, ότι τα ζώα έχουν ”αφεντικό”, τότε έλεγαν όλοι ”μα, εγώ θα τα βάλω με τους βοσκούς της Καρπάθου;”

Από τους 15 Κρητικούς δεν επικοινώνησε κανείς πιά.

Τώρα, με την σημερινή Δημοτική αρχή, αυξήσαμε το ποσόν σε 80 ευρώ ανά ζώο.

Βάλαμε ανακοινώσεις , σε καφενεία και στο internet.

Ενδιαφέρθηκαν κάποιοι λίγοι για να μάθουν λεπτομέρειες, αλλά κανένα αποτέλεσμα.

Δεν διστάζουμε να το πούμε. Όλοι φοβούνται τους κτηνοτρόφους. Εμείς πάντως δεν φοβόμαστε.

Μέσα από αυτήν την ενημέρωση θέλουμε να κάνουμε γνωστό ότι η προσφορά των 80 ευρώ ανά ζώο ισχύει.

Ψάχνουμε κάποιον να αναλάβει την ”εργολαβία”.

Κι όταν μιλάτε με έναν κτηνοτρόφο τι σας απαντά. Γιατί αυτό το φαινόμενο έχει πολλαπλασιαστεί;

Πολλοί κτηνοτρόφοι, αν τους ρωτήσεις για την ανεπιτήρητη βόσκηση, φέρνουν σαν δικαιολογία ότι, δεν υπάρχει σφαγείο, για να μειώσουν τον πληθυσμό των ζώων πουλώντας τα σφαγμένα.

Η απάντηση προς αυτούς είναι ότι ”και πριν 20 χρόνια δεν υπήρχε σφαγείο αλλά δεν συνέβαινε αυτό το κακό που συμβαίνει τώρα”.

Διότι τότε υπήρχε περισσότερη αστυνόμευση.

Ακόμη θα μπορούσαν να ελέγξουν τις γέννες των ζώων ώστε να μην μεγαλώνει υπερβολικά το κοπάδι. Αν βέβαια το θέλανε. Αλλά…

Κ. Λαχανά πια είναι η δική σας άποψη για το ζήτημα. Τι θεωρείται ότι πρέπει να γίνει;

Πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο. Πρέπει να γίνει πιο αυστηρό και αποτελεσματικό, για τους παραβάτες. Διότι, δεν είναι όλοι οι κτηνοτρόφοι, παραβάτες. Οι περισσότεροι τα προσέχουν τα ζώα τους. Γνωρίζουμε κτηνοτρόφους οι οποίοι πληρώνουν ανθρώπους για να προσέχουν το κοπάδι τους.

Έχετε προχωρήσει σε κάποιες προτάσεις;

Ο Δήμος μας έκανε τις προτάσεις του στο γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης .για αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος και με άλλες μεθόδους.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2020 δημοσιεύθηκε, το αρθρο 38 του νόμου 4760, στην εφημερίδα τις Κυβερνήσεως με το οποίο επιτρέπεται στην Αστυνομία και στην Περιφερειακή Διοίκηση να δίνουν διοικητικά πρόστιμα σε ιδιοκτήτες ζώων τα οποία προκαλούν ζημιές.

Το πρόστιμο πρέπει να πληρωθεί εντός πέντε (5) ημερών. Αν περάσουν οι πέντε ημέρες και δεν πληρωθεί τότε το πρόστιμο βεβαιώνεται στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ). Για την πρώτη παράβαση το πρόστιμο είναι 50 ευρώ, για δεύτερη παράβαση του ίδιου κτηνοτρόφου το πρόστιμο είναι 200 ευρώ για την τρίτη παράβαση 1000 ευρώ και σε κάθε επόμενη παράβαση διπλασιάζεται το πρόστιμο.

Αυτά τα διοικητικά πρόστιμα δεν έχουν καμία σχέση με το κόστος ζημίας το οποίο μπορεί να καταλογισθεί σε έναν κτηνοτρόφο από δικαστήριο στο οποίο μπορεί καταφύγει κάποιος παθών.

Θα ήθελα να σας πω, όπως ήδη απάντησα και προηγουμένως, ο Δήμος Καρπάθου έχει δεσμεύσει και εφέτος στον προϋπολογισμό του το ποσό των χρημάτων που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί ”η περισυλλογή ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων”. Λεπτομέρειες και Τεχνική Έκθεση μπορεί να ζητηθούν από τον γεωπόνο.