Ο τερματοφύλακας Γιάννης Μαργαρίτης δεν ξεχνά τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ

Ο τερματοφύλακας Γιάννης Μαργαρίτης δεν ξεχνά τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ

 

του Μανώλη Δημελλά

Έχει στις φλέβες του τη στόφα του τερματοφύλακα, με τον παππού του να τον φροντίζει και να του δείχνει το δρόμο κάτω από τα δοκάρια, από ψηλά όπου βρίσκεται!

Ο Γιάννης Μαργαρίτης είναι γέννημα θρέμμα του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ, δεν κρύβει το μεράκι και  τον εφηβικό έρωτα για το ποδόσφαιρο. Σήμερα είναι 40αρης όμως όταν μιλά για τη μπάλα μοιάζει να ακούς νεαρό, έναν παθασμένο 17χρονο!

Για να θυμηθούμε και κάτι από τα παλιά, σε ένα καλοκαιρινό Ποσειδώνιο Κύπελλο Καρπάθου, ο Γιάννης ήταν τερματοφύλακας του Απόλλων Βωλάδος και πριν το παιχνίδι της ομάδας του με το Σπόα, έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του Σοφία μέσα από το γήπεδο!

Στην Κάρπαθο όλα τα παιδιά της ηλικίας του, που αγαπούσαν το ποδόσφαιρο, έπεσαν πάνω σε μια σπουδαία περίοδο του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ. Ήταν το 1995-96, η εποχή που προπονητής της ομάδας ήταν ο έμπειρος Σέρβος Γιόβαν Μιχαήλοβιτς. Ο οποίος στη συνέχεια δούλεψε προπονητής σε ομάδες όπως η Α.Ε.Κ., ο Ολυμπιακός, ο ΑΠΟΕΛ.

Ο Μιχαήλοβιτς ήταν ο δάσκαλος, όμως πρότυπο ήταν ο σημερινός Πρόεδρος του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ, τότε τερματοφύλακας Γιάννης Βιτώρης.

Ο Μαργαρίτης θαύμαζε τον αίλουρο Βιτώρη κι εκείνος, που έβλεπε τις δυνατότητες και το πάθος του ανερχόμενου τερματοφύλακα, κάθε τόσο του χάριζε κίτρινες εμφανίσεις και τον έκανε ακόμη πιο παθιασμένο αθλητή.

Κάτι ακόμη, που δεν το ξεχνά ο Γιάννης Μαργαρίτης. Πρόεδρος του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ήταν ο Γιώργος Χατζηκουτσός, εκείνος λοιπόν  είχε πει όταν τον είδε για πρώτη φορά ότι “αυτός ο μικρός θα πάει μπροστά”.

Τα χρόνια κύλησαν σα βιαστικός χείμαρρος, ο Γιάννης Μαργαρίτης έμεινε στον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ μέχρι τα 18 του κι έπειτα ο δρόμος τον έβγαλε στην Αθήνα. Ο Μιχαήλοβιτς τον πήγε στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ κι από εκεί βρέθηκε να παίζει για τρια χρόνια, κάτω από τα δοκάρια, με τον ΠΑΝΙΩΝΙΟ.

Σπούδαζε Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και κάποτε ήρθε η ώρα της επιστροφής στην Κάρπαθο κι έτσι ξαναβρέθηκε ντυμένος με τα γνώριμα χρώματα της αγαπημένης του ομάδας. Τι κι αν η δουλειά του τον ήθελε πολλές ώρες πάνω στο τιμόνι, εκείνος, όταν είχε να κάνει με προπονήσεις ή, ακόμη καλύτερα, με αγώνες, ποτέ δε λογάριασε τις ώρες.

Κάποιοι είπαν πως είχε πια μεγαλώσει, όμως για τον Γιάννη Μαργαρίτη δεν είχε έρθει ακόμη η ώρα να δείξει τα ταλέντα του!

Η σύζυγος του είναι γιατρός, την ακολούθησε λοιπόν στην Κρήτη όπου έκανε την ειδικότητα της και το 2016-2017 βρέθηκε να παίζει με τον ΑΛΜΥΡΟ και να προπονεί τους νέους. Μάλιστα στο πρώτο ματς έπιασε 3 πέναλτι στο παιγνίδι με τις Μοίρες και έγινε ο ήρωας της ομάδας.

Την επόμενη σεζόν έπαιξε με τον ΓΙΟΥΧΤΑ των Αρχανών (2017-18) και με αυτή την ομάδα είχαν γλέντια, αφού κατέκτησαν το πρωτάθλημα Ηρακλείου. Παράλληλα και για δυομιση σεζόν ήταν ο προπονητής τερματοφυλάκων στις ακαδημίες του ερασιτέχνη ΟΦΗ κάτι που του έδωσε κύρος μιας και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στη διοίκηση της ομάδας.

Συνέχισε με την ΔΑΜΑΣΤΑ και εκεί έζησε ακόμη μια επιτυχία, αφού η ομάδα ανέβηκε στην Α1 κατηγορία. Την περυσινή σεζόν, 2019, εργάστηκε με την ακαδημία του Πόρου και από τις αρχές του 2020 είναι ο τερματοφύλακας της ΜΙΝΩΙΚΗΣ και παράλληλα προπονητής τερματοφυλάκων στις ακαδημίες.  Η ακαδημία της Μινωικής έχει περίπου 80 παιδιά και όπως μας λέει ο Καρπάθιος τερματοφύλακας, “οι άνθρωποι εκεί είναι εξαιρετικοί, αγαπούν αυτό που γίνεται και το δείχνουν με κάθε τρόπο”.

Για τον Γιάννη Μαργαρίτη ο αθλητισμός, το ποδόσφαιρο, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Αν και σήμερα δεν έχει ενεργό ρόλο στον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ παροτρύνει τους Καρπάθιους, όπου γης, να σταθούν όσο πιο κοντά μπορούν στην ομάδα. Με όποιο τρόπο μπορούν να στηρίξουν την ομάδα του νησιού.

“Αυτή η εποχή, της Πανδημίας, είναι δύσκολη, δημιούργει προβλήματα στην τοπική ομάδα. Τώρα έχει ανάγκη ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ από τον κόσμο του, όλοι πρέπει να σταθούμε κοντά του “.

Το όνειρο του Γιάννη είναι να δημιουργηθεί, πάντοτε  σε συνεργασία με τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ, μια σχολή τερματοφυλάκων στο νησί. Μια ιδέα που ήδη έχει κουβεντιαστεί με τον σημερινό Πρόεδρο και τον βρίσκει σύμφωνο. Υπάρχουν πολλά δυνατά ταλέντα, μας λέει ο Γιάννης, νέα παιδιά που σήμερα χάνονται και μπορούμε να τα βοηθήσουμε.