Γιάννης Σταματιάδης, ο 17χρονος με καταγωγή από Κάρπαθος που φτιάχνει... δορυφόρους!

Γιάννης Σταματιάδης, ο 17χρονος με καταγωγή από Κάρπαθος που φτιάχνει... δορυφόρους!

Ο 17χρονος Γιάννης Σταματιάδης, του Ποθητού και της Ευανθίας, από Απέρι και Πυλές της Καρπάθου είναι μαθητής 3ου Γενικού λυκείου Ρόδου. Ξεχωρίζει, όχι μόνο γιατί είναι αριστούχος αλλά γιατί είναι ότι είναι μέλος της εξαιρετικής ομάδας που κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση στον διαγωνισμό διαστημικής “CanSat in Greece”. Τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας είναι η Ηλιάνα Παπαθεοδωράκη, η Καίτη Σκανδαλίδη, η Ναταλία Σταματάκη, η Ευαγγελία Χατζηδάκη,  η Βένια Φραράκη, και η Μελέτη Φώτη.

Το CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής που διοργανώνεται από τη SPIN – Space Innovation, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον World CanSat & Rocketry Competition (WCRC).

Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος εκτελεί μία διαστημική αποστολή που οι ίδιοι οραματίστηκαν. Ο δορυφόρος εκτοξεύεται, σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου, ενσωματωμένος σε έναν πύραυλο που κατασκευάστηκε από τη SPIN και στη συνέχεια αποδεσμεύεται από αυτόν. Μετά την αποδεύσμευσή του από τον πύραυλο, ο δορυφόρος προσγειώνεται με ασφάλεια με τη χρήση αλεξίπτωτου, εκτελώντας την αποστολή που έχει επιλέξει η ομάδα.

Ο διαγωνισμός διαρκεί 8 μήνες από την προκήρυξή του και έχει δύο κατηγορίες, μία για μαθητές λυκείου και μία για φοιτητές. Η νικητήρια ομάδα της μαθητικής κατηγορίας προκρίνεται άμεσα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe, που διοργανώνεται από τον ESA. Η νικητήρια ομάδα της φοιτητικής κατηγορίας προκρίνεται άμεσα στον παγκόσμιο διαγωνισμό του WCRC.

Στον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής CanSat in Greece 2022 συμμετείχαν 16 ομάδες στη μαθητική κατηγορία και 5 ομάδες στη φοιτητική κατηγορία με 161 συμμετέχοντες. Από τους συμμετέχοντες το 33.54% είναι γυναίκες.

Η έρευνα και το πείραμα των μαθητών και μαθητριών του 3ου Γενικου Λυκειου Ροδου τους έφερε στην 1η θέση! Όμως η ιστορία δε σταματά εκεί, στις 20 Ιουνίου η ομάδα θα βρεθεί στην Μπολόνια και εκεί θα διεκδικήσει έναν Πανευρωπαϊκό τίτλο. Γιατί όπως είπε και ο πρύτανης του ΕΜΠ “The sky is the limit guys!”

Ο Παγκαρπαθιακός σύλλογος Ρόδου από την πρώτη στιγμή έδωσε θερμά συγχαρητήρια στο “Γιάννη μας”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα “γιο του Ποθητού Σταματιάδη και της Εύας Ποντικοπούλου, παιδί του Παγκαρπαθιακός Σύλλογος Ρόδου, σε όλη την ομάδα, στους καθηγητές, στους γονείς! Ευχόμαστε και εις ανώτερα! Επίσης ευχαρίστησε τη Διεύθυνση και τους καθηγητές του 3ου ΓΕΛ Ρόδου, τον Φυσικό τους κ. Βασ. Σάββα καθώς και όλους όσους στήριξαν και χρηματοδότησαν αυτήν την προσπάθεια!

Η εκτόξευση του πυραύλου έγινε στο πεδίο βολής πυροβολικού στα Μέγαρα στις 28/4/22 και σημείωσε επιτυχία, αφού συλλέχτηκαν όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες από την ατμόσφαιρα, αλλά και βρέθηκε με την βοήθεια gps ο δορυφόρος των παιδιών κατά την πτώση.

Ακολούθως, οι μαθητές επεξεργάστηκαν τα στοιχεία που συλλέχθηκαν στο κτίριο διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η τεχνολογία που χρησιμοποίησαν τα μέλη της ομάδας του 3ου ΓΕΛ Ρόδου, ήταν παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται σε ένα πραγματικό δορυφόρο.

Ο δορυφόρος συσχετίζει ειδικότερα την έρευνά των παιδιών με την πρόληψη και την παρακολούθηση σε τοπικό επίπεδο των πυρκαγιών. Μέσω αισθητήρων θερμοκρασίας, και με δεδομένα από την πυρκαγιά της Ρόδου το 2021, καταγράφονται CO, υγρασία, PM 2.5, CO2 και φορμαλδεΰδη. Οι μετρήσεις αυτές δείχνουν αν υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης φωτιάς αφού λίγες μέρες πριν την καταστροφική πυρκαγιά της Ρόδου το καλοκαίρι του 2021, παρατηρήθηκε αυξημένη περιεκτικότητα σε PM 2,5 και CO στην ατμόσφαιρα, λόγω μεγάλης πυρκαγιάς στην δυτική ακτή της Τουρκίας.

Με το δορυφόρο τους πήραν την 1η θέση στο διαγωνισμό που είναι εγκεκριμένος από το υπουργείο παιδείας και πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος “CanSat in Greece”, εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τη SPIN – Space Innovation, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον World CanSat & Rocketry Competition (WCRC), με μοναδική παρουσία του 3ου ΓΕΛ σε όλο το Νότιο Αιγαίο.