Μεγάλες στιγμές και σημαντικές διακρίσεις γνώρισε τις τελευταίες μέρες η Κάρπαθος στις ΗΠΑ! Η χορευτική ομάδα του Αγίου Γεωργίου Βόρειας και Νότιας Καρολίνας, με το χαρακτηριστικό καρπάθικο όνομα «Μπονέντης», αγωνίστηκε για πρώτη φορά, σε έναν μεγάλο και σημαντικό διαγωνισμό χορού και ανάμεσα σε 1.900 χορευτές κέρδισε δυο βραβεία!
Βραβεύτηκε με το ασημένιο μετάλλιο και επιπλέον κέρδισαν και άλλο ένα βραβείο! Μόνο για την Σούστα που χόρεψαν οι γυναίκες της ομάδας!
Η χορευτική ομάδα έχει πρόσωπο και ταυτότητα Καρπάθου και η ψυχή της είναι ο Σποϊτης Γιάννης Τσαμπουνιέρης!
Σήμερα ο Γιάννης είναι 58 ετών κι ίσως να περίμενε κανείς, αυτά τα 36 χρόνια της ξενιτιάς, από 22 χρονών μετανάστευσε στις ΗΠΑ, να τον έχουν αλλοτριώσει. Να έχουν αλλάξει τις συνήθειες, τους δρόμους και τις επιθυμίες του, να κάμει στην άκρη το παρελθόν και να ξεχάσει το μικρό νησί του.
Στην Κάρπαθο έζησε δύσκολα χρόνια, ήταν 8 χρονών όταν ο πατέρας του πέθανε. Η μάνα και τα αδέλφια του έμειναν μόνοι τους στο Σπόα. Λίγα χρόνια αργότερα κι ενώ μεγάλωνε στο μικρότερο ωστόσο ξεχωριστό και ιδιαίτερα δεμένο χωριό της Καρπάθο, το Σπόα, συνειδητοποίησε ότι η ύπαρξη του ήταν συνυφασμένη με τη μουσική. Σε ηλικία 12 χρονών αποκτά την πρώτη λύρα του με την οποία και δένεται λες κι ήταν ζωντανός οργανισμός.
Στα 22 του, ενήλικος αλλά στην ουσία ακόμη πολύ μικρός, μεταναστεύει στις ΗΠΑ όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Εργάζεται σε επιχειρήσεις εστίασεις, όπως οι περισσότεροι Καρπάθιοι τα εστιατόρια γίνονται οι χώροι που πετυχαίνουν μικρά θαύματα. Στα 30 του παντρεύεται την επίσης Καρπαθιά κα βέβαιαι από το Σπόα, Άννα Πιπέρη, μεγάλο και διαρκές στήριγμα στις αστείρευτες προσπάθειες του Γιάννη! Το ζευγάρι απέκτησε δυο άξια παιδιά. Τον Μιχάλη και τη Χατζηνούλα, που σήμερα συμμετέχουν ενεργά στη χορευτική ομάδα.
Όμως το πάθος για τη μουσική παράδοση της Καρπάθου αντί να μειώνεται και να σβήνει όλο και φούντωνε! Ο Γιάννης, ώριμος άντρας πια, εκεί στην ξενιτιά επιθυμούσε να μεταδώσει την αγάπη του για τους χορούς, το τραγούδι και την μουσική της Καρπάθου σε κάθε νέο που θα έδειχνε ενδιαφέρον.
Η οικογένεια μετακόμισε στις Ν. Καρολίνα, με τα αδέλφια του αγόρασαν εστιατόρια και δημιούργησαν μια επιχείρηση εστιατορίων. Όμως ο Γιάννης Τσαμπουνιέρης από το 2000 παραδίδει μαθήματα παραδοσιακής μουσικής και χορού. Στην αγωνία και τον κρυφό φόβο ότι από τις επόμενες γενιές, εκεί στα ξένα, θα σβήσει ολότελα το πάθος για την παράδοση ο Γιάννης σήκωσε τα μανίκια, έδωσε και δίνει ένα κομμάτι της ψυχής του! Ο Γιάννης και η σύζυγός του είναι παράδειγμα πατριωτών, των Καρπάθιων που ζουν στο εξωτερικό και προσφέρουν ένα ανεκτίμητο έργο στις επόμενες γενιές.
Ας αφήσουμε τον Γιάννη Τσαμπουνιέρη να μας δώσει απαντήσεις για τις επιθυμίες και την πορεία που διάλεξε.
E: Μπορείτε να μου πείτε από που ξεκινάει η επιθυμία για την συμμετοχή;
A: Η επιθυμία αυτή ξεκινάει από πριν πολλά χρόνια, όταν εγώ ασχολήθηκα και συμμετείχα σε χορευτικά στην Ελλάδα ως χορευτής. Είναι η αγάπη μου για τον τόπο που γεννήθηκα και έπρεπε δυστυχώς να αφήσουμε και να έρθουμε στην Αμερική για ένα καλύτερο αύριο. Αυτός ο πόνος της μετανάστευσης με έκανε, και με κάνει να θέλω να διατηρήσω τα ήθη και έθιμα του τόπου μου όπου και αν βρίσκομαι, και να τα παραδώσω όπως τα έζησα και τα θυμάμαι στα παιδιά μας.
Ε: Πόσοι πήραν μέρος στο σχήμα; Όλοι Καρπάθιοι; Από τα Σπόα;
Α: Στο σχήμα πήραν μέρος είκοσι εννέα άτομα και πέντε οργανοπαίχτες. Όλοι οι συμμετέχοντες κατάγονται από τα Σπόα της Καρπάθου. Για να σας δώσω να καταλάβετε το HDF είναι μια διακονία τις Ιεράς Μητροπόλεως της Ατλάντας, η οποία κάνει αυτή την ετήσια εκδήλωση περίπου εικοσι δύο χρόνια και καλεί πρωτίστως τις κοινότητες όλης της Μητροπόλεως αλλά τελευταία εχει επεκταθεί το καλεσμα σε ολες τις κοινοτητες ακόμα και σε συλλόγους της Αμερικής. Εφέτος συμμετείχαν είκοσι οχτώ κοινότητες, διαγωνίστηκαν 1900 χορευτές, παρευρέθηκαν περισσότεροι από 3,500 Έλληνες και μέσα σε αυτούς και ο Σύλλογος μας «Αγιος Γεωργιος Βόρειας και Νότιας Καρολίνας» με το όνομα της ομάδας μας «Μπονέντης».
Ανταγωνιστήκαμε στην κατηγορία μας με επτά ομάδες οι οποίες είχαν μεγάλη εμπειρία και συμμετέχουν ετησίως σε αυτή την δραστηριότητα της Μητροπόλεως. Εμείς συμμετείχαμε για πρώτη φορά, παλέψαμε, χορέψαμε, αγχωθήκαμε, διασκεδάσαμε, και βραβευτήκαμε με ασημένιο μετάλλιο και επιπλέον κερδίσαμε και άλλο βραβείο μόνο για την Σούστα που χόρεψαν οι γυναίκες μας, οι οποίες πρέπισαν την εκδήλωση με τον δικό τους μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο.
E: Κάνατε κάποια ετοιμασία; Και πόσο καιρό;
A: Η σκέψη για την συμμετοχή μας στο HDF ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, όμως οι ετοιμασίες για τις παραδοσιακές ενδυμασίες ξεκίνησαν τον Αύγουστο. Έπρεπε να φτιαχτούν και να αγοραστούν ενδυμασίες για όλους τους άνδρες καθώς και τις γυναίκες και το δυσκολότερο, τα στιβάνια των ανδρών, τα οποία όλα ήρθαν από την Κάρπαθο και με μελέτη να παρομοιάζουν όσο ποιο πολύ μπορούσαν στις ενδυμασίες των προγόνων μας που έζησαν περίπου στο τέλος του 1800 με αρχές του 1900. Τα έξοδα όλης της ετοιμασίας τα ανέλαβαν ο κάθε συμμετέχοντας τα δικά του, που δεν ήταν λίγα.
Οι πρόβες ξεκίνησαν τον Οκτώβρη και τελείωσαν λίγο πριν να ανεβούμε στην σκηνή. Θα ήθελα όμως να σημειώσω ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες, τους μαθαίνω χορό ακόμα και πριν ιδρυθεί ο σύλλογος και αισθάνομαι συγκινημένος αλλά και περήφανος που τα παιδιά που είναι γεννημένα στα ξένα μάθαν να χορεύουν, να τραγουδάνε, να αγαπάνε και εκείνα τον τόπο μας και τα ήθη και έθιμα μας.
Ε: Έχετε πραγματοποιήσει κι άλλες εμφανίσεις;
Α: Όχι με τον σύλλογο, εφέτος είναι η πρώτη φορά, έχω συμμετάσχει σε άλλες ομάδες όπως του Αγίου Γεωργίου, Greenville, ακόμα και με την Αγία Σοφία στην Los Angeles στο ετήσιο FDF.
Ε: Ποιοι ήταν οι διοργανωτές;
Α: Οι διοργανωτές ήμουν εγώ, Ιωάννης Μιχ. Τσαμπουνιέρη, η Βασούλα Πιπέρη Διακομιχάλη, και ο Μηνάς Εμμ. Τσαμπουνιέρης. Οφείλω να πώ ότι πολλοί έσπευσαν στην προσπάθεια αυτή και κυρίως η σύζηγος μου η οποία με βοήθησε οπου παρέστηκε ανάγκη. Οι οργανοπαίχτες ημουν εγώ Ιωάννης Μιχ. Τσαμπουνιέρης, ο Πολυχρόνης Μιχ. Τσαμπουνιέρης, ο Μιχάλης Ι. Τσαμπουνιέρης, ο Μηνάς Εμμ. Τσαμπουνιέρης και ο Μιχαήλ Γ. Τσαμπουνιέρης. Ε: Ποίοι χόρεψαν; A: Βασούλα Πιπέρη Διακομιχάλη Βασίλης Μιχ. Διακομιχάλης Εμμανουήλ Κων. Κωνσταντίνου Αργυρώ Κων. Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος Γ. Λειβαδίτης Αναστασία Κων. Λειβαδίτη Βασίλειος Κων. Λειβαδίτης Χαζινούλα Η. Λιγνού Αρχόντισσα Α. Παρδαλάκη Βασιλεία Α. Παρδαλάκη Ελευθέριος Α. Παρδαλάκη Βασίλειος Εμμ. Πιπέρης Μηνάς Γ. Σισαμής Ιωάννης Μιχ. Τσαμπυνιέρης Άννα Πιπέρη Τσαμπουνιέρη Μιχαήλ Ι. Τσαμπουνιέρη Χαζινούλα Γεωργία Ι. Τσαμπουνιέρη Εμμανουήλ Ι. Τσαμπουνίερης Σοφία Πιπέρη Τσαμπουνιέρη Μαρία Αννούση Τσαμπουνιέρη Μηνάς Εμμ. Τσαμπουνιέρης Σοφία Η. Τσαμπουνιέρη Αννα Η. Τσαμπουνιέρη Ειρήνη Β. Τσαμπυνιέρη Βασιλέια Β. Τσαμπουνιέρη Κωνσταντίνος Εμμ. Χαλκιάς Μαρία Κοτσίφη Χαλκιά
Μανώλης Δημελλάς
19.1.2023
πηγή: Καρπαθιακά νέα