Γιώργος Αναστασιάδης – Μιχάλης Φελλουζής. Τι συνδέει τους δυο διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου της Καρπάθου

Γιώργος Αναστασιάδης – Μιχάλης Φελλουζής. Τι συνδέει τους δυο διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου της Καρπάθου

Γνωρίζετε πια σχέση έχουν οι δυο διεκδικητές του Δήμου Καρπάθου;

Τόσο ο κ. Φελλουζής, όπως και ο κ. Αναστασιάδης, έχουν μια ιδιαίτερη σχέση-αδυναμία στους γονείς και ιδιαίτερα ο καθένας τους στον πατέρα του.

Και οι δυο γονείς υπήρξαν άνθρωποι της θάλασσας, ναυτικοί, που λάτρεψαν και πάλεψαν με το υγρό στοιχείο σε πολύ δύσκολες εποχές! Η θάλασσα λοιπόν είναι αυτή που συνδέει τους δυο υποψήφιους Δημάρχους της Καρπάθου.

Από παιδί ο πατέρας του Μιχάλη, Κωνσταντίνος Φελλουζής, δούλευε ως ψαράς, στο οικογενειακό καϊκι τους, μαζί με τον αδελφό του, τον Μανώλη. Όμως ο αναπάντεχος θάνατος του πατέρα τους και η ανάγκη για την επιβίωση της οικογένειας έκαναν το μικρό Ντίνο να σηκώσει αξιόμαχα ένα πολύ μεγαλύτερο φορτίο.
Το καϊκι ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ήταν το πρώτο μεροκάματο μετά από το Βασιλικό ναυτικό που υπηρέτησε. Δεν σήκωνε διαφωνίες και αντιρρήσεις στη δουλειά του. Μάλιστα σε κάποιο ταξίδι επιστροφής, από τον Πειραιά, λένε ότι είχε δέσει στο μεσιανό κατάρτι του σκάφους τον ίδιο του τον αδελφό που του “έκανε νερά”!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι θείοι του Ντίνου,  Νίκος, Γιώργος, Γιάννης, Ηλίας και Βασίλης Φελλουζής, είχαν μεταναστεύσει από το 1925 στο East Liverpool Ohaio και εκεί είχαν δημιουργήσει μια σπουδαία ξενοδοχειακή επιχείρηση. Οι Φελλουζήδες λοιπόν, που μεταξύ άλλων πλήρωσαν για το καμπαναριό της Υπαπαντής, όπως και την αποκατάσταση της κατεστραμμένης αποβάθρας στο Φοινίκι, θέλησαν να βοηθήσουν τα ανήψια τους και προς το τέλος της δεκαετίας του 1940,  αγόρασαν και χάρισαν στους δυο νέους το 23μετρο καραβόσκαρο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ από τα αδέλφια Σολούνια.
Η αγάπη για τη μετέπειτα σύζυγο του, τη Γαρυφαλιά, έκανε τον Κωνσταντίνο Φελλουζή να σταματήσει τις θάλασσες και τα ταξίδια, ασχολήθηκε επαγγελματικά με την παραγωγή οικοδομικών υλικών και τις κατασκευές και πούλησε τον ΤΑΞΙΑΡΧΗ σε έναν Καλύμνιο ναυτικό.

Επίσης ναυτικός, δεινός καραβομαραγκός, υπήρξε ο πατέρας του ετέρου διεκδικητή του Δήμου Καρπάθου Γιώργου Αναστασιάδη!

Ο Μιχάλης Αναστασιάδης δούλευε με μεγάλη άνεση το ξύλο και από πολύ νέος έγινε γνωστός για τη μαεστρία και τη δεινότητα της τέχνης του.

Λίγο πριν τον μεγάλο πόλεμο παντρεύτηκε στο Διαφάνι την Καλλιόπη, κόρη του καπετάνιου Γιάννη Λιορεΐση. Όμως αυτός ο θαλασσινός δεν είχε τύχη, έπειτα από λίγα χρόνια χάθηκε με τον πρωτογιό του κάπου στα ανοιχτά στον Άγιο Μηνά Καρπάθου, αφήνοντας πίσω έξι παιδιά ορφανά και τη γυναίκα του χήρα και στα μαύρα. Η τραγωδία και οι ανάγκες γέννησαν βαριά ευθύνη, ο  Μιχάλης Αναστασιάδης με τα χέρια του κατασκεύασε το πρώτο του σκάφος.

Την ίδια χρονική στιγμή οι Ιταλοί κατακτητές απαγορεύουν ακόμη και τα Ελληνικά ονόματα σε όλα πλεούμενα και εκείνος, αληθινά λέφτερη Ελληνική ψυχή, που αρνήθηκε να μάθει ακόμη και μια Ιταλική λέξη, βαφτίζει το σκάφος του με το όνομα του Ιταλού επαναστάτη, το λέει ΓΚΑΡΙΜΠΑΛΝΤΙ!

Με αυτή τη μαούνα γίνονται κυρίως μεταφορές προϊόντων από τη γειτονική Σαρία και έτσι ο ορεσίβιος Αναστασιάδης αποκτά, σχεδόν αναγκαστικά, θαλασσινή ταυτότητα.

Μετά τον πόλεμο ο Μιχάλης Αναστασιάδης κατασκευάζει ακόμη ένα καΐκι, ένα κομψοτέχνημα! Αυτό το ονόμασε ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, όμως το σκάφος δεν είχε τύχη και επιχειρηματικά δεν τα κατάφερε.

Και πάλι τα χρήματα δεν ήταν αρκετά, έπρεπε να βρεθεί δουλειά και έτσι αθόρυβα έβγαλε ναυτικό φυλλάδιο και έγινε ακόμη ένας «μετανάστης της ανάγκης». Για 10 χρόνια ταξιδεύει (1939-1949) με την ειδικότητα του καραβομαραγκού στα υπερωκεάνια ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ και ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ, έτσι έμαθε να δίνει λύσεις στη μέση των ωκεανών. Μια από τις κορυφαίες στιγμές, που πολύ αργότερα καθόρισαν και την εξέλιξη της ζωή του, ήταν η πτώση ενός πολεμικού αεροσκάφους στο επίνειο του χωριού του, στο Διαφάνι και η βοήθεια στον πιλότο και το πλήρωμα. Το 1963 θα μεταναστεύσει στην Αυστραλία και εκεί θα διαπρέψει με τις καλλιτεχνικές δημιουργίες του.

Ο κ. Μιχάλης Φελλουζής, όπως ο ίδιος αναφέρει, προέρχεται από «αυτοδιοικητική οικογένεια» και έδωσε όνομα στην παράταξη του «Πρόοδος Καρπάθου» με αυτή την ονομασία, «Πρόοδος», κατέβηκε και εκλέχτηκε 3 φορές (1987-1996) ο πατέρας του, ο Κωνσταντίνος Μιχ. Φελλουζής, ο οποίος κηρύχθηκε έκπτωτος από την Περιφέρεια έπειτα από καταγγελία που έγινε, για τυπικό ασυμβίβαστο που είχε διαπιστωθεί αναφορικά με την επαγγελματική του δραστηριότητα. Δικαιώθηκε αργότερα, το 2003, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Καρπάθου, πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου 2006.

Ο έταιρος υποψήφιος, κ. Γιώργος Αναστασιάδης, διαλέγει όνομα «Η Κάρπαθος Μπροστά», όνομα που εμφανίζεται για πρώτη φορά στο νησί.  Από την Όλυμπο καταγόταν ο υποψήφιος δήμαρχος, δικηγόρος κ. Μηνατσής στις εκλογές 2010, ενώ λίγο παλαιότερα, το 1974-75 διετέλεσε υπηρεσιακός δήμαρχος ο δάσκαλος Μανώλης Νικ. Κρητικός, με πατέρα Ολυμπίτη. Ωστόσο για τον κ. Αναστασιάδη υπάρχει μια όψη της ζωής του που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι Καρπάθιοι!

Μπορεί να μην έχει το απίστευτο ταλέντο του πατέρα του στις κατασκευές ξύλου ωστόσο είναι φύση καλλιτεχνική! Ο υποψήφιος δήμαρχος Καρπάθου Γιώργος Αναστασιάδης έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις  φωτογραφίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μουσείο Φωτογραφίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αθήνα, Biennale 2006 στο Άμστερνταμ) και έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς Φωτογραφίας. Έργα του συχνά έχουν δημοσιευθεί στον περιοδικό τύπο.

 

17.5.2023

Μανώλης Δημελλάς

πηγή Καρπαθιακά Νέα