Ο Γιώργος Χατζηκουτσός παίρνει θέση για το ατύχημα στο Επαρχείο

Ο Γιώργος Χατζηκουτσός παίρνει θέση για το ατύχημα στο Επαρχείο

 

Τα Καρπαθιακά Νέα επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Καρπάθου (Πηγαδίων) Γιώργο Χατζηκουτσό και  του έθεσαν  ερωτήματα σε σχέση με το πρόσφατο ατύχημα ενός παιδιού.

  • Προχθές είχαμε ένα ατύχημα στην πλατεία του Επαρχείου. Ως πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας είστε ενημερωμένος; Τι έχει συμβεί;

 

Αναφέρεσαι στο ατύχημα με το παιδί. Βρισκόμουν εκτός Καρπάθου για λόγους υγείας, αμέσως μόλις επέστρεψα βρέθηκα στο σημείο. Ατυχήματα μπορούν να συμβούν στον καθένα από εμάς. Η πλατεία αυτή είναι η πλατεία Ελευθερίας, αυτό είναι το όνομα της και έτσι πρέπει να την μάθουν και τα παιδιά μας, σε αυτή την πλατεία λοιπόν μεγάλωσαν όλες οι γενιές των Πηγαδιωτών.

Εκεί έπαιξαν τα πρώτα τους παιγνίδια, εκεί χτυπούσαν, πάνω στο ποδόσφαιρο, πάνω στο ξιλίκι και το κυνηγητό. Ατυχήματα συνέβαιναν και συμβαίνουν. Βέβαια αυτή η περίπτωση είναι πολύ στενάχωρη, γιατί το συγκεκριμένο ατύχημα είναι αρκετά σοβαρό και  έχουμε αγωνία για την εξέλιξη της υγείας του παιδιού. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και σύντομα να γυρίσει πίσω. Γρήγορα να ξαναβγεί για παιγνίδι με τους φίλους του.

 

  • Για το συγκεκριμένο ατύχημα μπορούμε να μιλήσουμε για κάποιες ευθύνες;

Δεν πρόκειται να μασήσω τα λόγια μου, δεν συνηθίζω να κρύβομαι πίσω από λέξεις. Ούτε ο Δήμος, ούτε η Κοινότητα έχει κάποια ευθύνη για τον συγκεκριμένο χώρο. Το κτήριο και ο χώρος ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και εκείνη έχει την αρμοδιότητα να επιβλέπει τον χώρο και πέριξ του κτηρίου, δεν μιλάω για την πλατεία.

Το σημαντικότερο είναι ότι η Περιφέρεια έχει την ευθύνη της συντήρησης του κτηρίου, αυτό το ατύχημα συνέβη γιατί το κτήριο δεν έχει συντηρηθεί για πολλά πολλά χρόνια. Η γνώμη μου είναι λοιπόν ότι οι ευθύνες βαρύνουν την Περιφέρεια, στον βαθμό της μη φροντίδας και της μη συντήρησης του κτηρίου. Αν, λέω αν, είχε συντηρηθεί, τότε δε θα ξεκολλούσε το κομμάτι του μπετόν που χτύπησε το παιδί. Δεν θέλω ούτε καν να σκεφτώ τι θα συνέβαινε εάν αυτό το κομμάτι έπεφτε στο κεφάλι του παιδιού.

 

  • Πολλοί γονείς λένε ότι η παιδική χαρά των Πηγαδίων παραμένει κλειστή και έτσι αναγκάζονται να παίζουν σε θέσεις που δεν είναι ασφαλείς. Ποια είναι η άποψη σου;

Πρώτα από όλα να σου πω ότι στην πλατεία Ελευθερίας υπήρχε μια παιδική χαρά που όμως αφαιρέθηκε. Κάποια στιγμή το 2011ξαναέγινε προσπάθεια να γίνει παιδική χαρά και ο κόσμος φάνηκε ότι την ήθελε.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή δημιούργησε μια παιδική χαρά σε μια θέση που έχει τα θέματα της. Μπροστά σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, εκτεθειμένη σε αντίξοες καιρικές συνθήκες ειδικά στους χειμερινούς μήνες. Φτιάχτηκε  λοιπόν μια παιδική χαρά, όμως τον περασμένο Ιούνιο και μόλις μου έγινε αντιληπτό, μετά από παρέμβαση δημότη, ότι στη συγκεκριμένη παιδική χαρά είχε λήξη η πιστοποίηση της. Τότε άμεσα ενήργησα προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και απαίτησα το κλείσιμο της, έως ότου γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες – ενέργειες ώστε να ξαναπάρει την αναγκαία πιστοποίηση.

Δυστυχώς και ντρέπομαι που το λέω αυτό, μετά από 5 μήνες δεν έχει καταφέρει η δημοτική αρχή να φέρει την επιτροπή ώστε να δώσει πιστοποίηση ή να πει ότι κάτι πρέπει να βελτιωθεί και η παιδική χαρά να ξαναμπεί σε λειτουργία όπως ορίζουν οι κανόνες.

Υπάρχει και κάτι άλλο, που καιρό τώρα φωνάζω και σε αυτό συμφωνεί και ο Δήμαρχος Καρπάθου, είναι ότι πρέπει να δημιουργήθουν περισσότερες παιδικές χαρές ειδικά στην πόλη των Πηγαδίων.

 

  • Εσείς τι πιστεύεται, ειδικά τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να έχουν κάποιο ειδικό χώρο; κάπου να ξεδώσουν, να παίξουν με ασφάλεια;

Μπορεί εμείς να μεγαλώσαμε στις αλάνες, να είχαμε τραυματίσει αμέτρητες φορές τα γόνατα μας με τις πέτρες παίζοντας ποδόσφαιρο όμως οι συνθήκες μετά από 30-40 χρόνια δεν είναι οι ίδιες. Σαφέστατα και πρέπει να δημιουργήσουμε χώρους πολιτισμένους οι οποίοι θα παρέχουν σωστό και πάνω από όλα ασφαλές παιγνίδι για τα παιδιά κάθε ηλικίας.

Η πρόθεση και εισήγηση της τοπικής κοινότητας είναι ακόμη και η δημιουργία υπαίθριων χώρων άθλησης στα όρια της κοινότητας. Χώροι που δίνουν διέξοδο σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η κοινότητα επιδιώκει να φτιάξει τέτοιους χώρους άθλησης κι ο δήμαρχος συμφωνεί σε αυτή την ιδέα, αρκεί να βρούμε τα κατάλληλα οικόπεδα που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό.

Στην πλατεία Ελευθερίας, επιμένωμ πρέπει να δημιουργηθεί μια παιδική χαρά κι αυτό γιατί είναι ιστορική ανάγκη και οι καιροί μας έχουν απαιτήσεις, μιλάμε για σύγχρονες προδιαγραφές.

  • Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας για το ζήτημα της πλατείας Ελευθερίας αλλά και της κλειστής παιδικής χαράς;

Επιστρέφοντας την Δευτέρα στα καθήκοντα μου έχω πρώτη προτεραιότητα να συναντήσω τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Πρώτα να με ενημερώσει και επειδή οι κουβέντες μένουν στα λόγια θα καταθέσουμε και έγγραφο ώστε να έχουμε χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της. Πρέπει να ξαναδωθεί πιστοποιημένη και ασφαλής στα παιδιά.

Επίσης ως τοπική κοινότητα θα προχωρήσουμε σε επιστολή προς την Περιφέρεια και θα ζητάμε την φροντίδα και την συντήρηση του ιστορικού κτηρίου συμβόλου όλης της Καρπάθου.

  • Και τώρα τι λέμε στα παιδιά; να μην ξαναπάνε για παιγνίδι στην πλατεία Ελευθερίας;

Όχι. Δεν πρέπει να αφήσουμε ένα ατύχημα να μας κάνει να θέλουμε πνίξουμε τη χαρά των παιδιών. Αυτό δε γίνεται. Όμως αυτό το γεγονός πρέπει να μας κάνει όλους να σκεφτούμε τις ευθύνες μας.

Επισκέφθηκα χθες βράδυ τον χώρο και είδα οικιακά απορρίμματα πεταμένα σε ένα μικρό καλαθάκι. Οι σακούλες με τα σκουπίδια είχαν ανοίξει και τα σκουπίδια ήταν στην πλατεία. Εγώ ντράπηκα για την κατάσταση. Αυτό λοιπόν το ατύχημα ας γίνει μια αφορμή για να μετρήσουμε τις υποχρεώσεις μας. Ξεκινώντας από το μέγιστο ζήτημα της ασφάλειας και φτάνοντας μέχρι το θέμα των σκουπιδιών. Ο κάθε ένας από εμάς να πάρει στα σοβαρά το ρόλο και τις υποχρεώσεις του απέναντι στην κοινωνία.