Ο Γιώργος Μάρκου γράφει για το μέλλον των σχολείων στην Κάρπαθο

Ο Γιώργος Μάρκου γράφει για το μέλλον των σχολείων στην Κάρπαθο

Διαπιστώσεις και προβληματισμοί:

Τα σχολεία στην Κάρπαθο δεν έχουν τις ίδιες συνθήκες λειτουργίας εξαιτίας της οργανικότητάς τους ούτε τις ίδιες προοπτικές εξαιτίας του φυσικού χώρου που λειτουργούν.

Τα σχολεία στα Πηγάδια αυξάνουν ελάχιστα ή διατηρούν οριακά το μαθητικό πληθυσμό τους μια και οι περισσότεροι κατοικούν πλέον εδώ, όπου υπάρχει και μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών (άγνωστο για πόσο ακόμη, εδώ φεύγουν οι Καρπάθιοι ) ενώ αυτά των χωριών μειώνουν το δικό τους, όχι μόνο εξαιτίας του δημογραφικού, αλλά και της συνολικής ποιότητας ζωής.

Πολλοί προτιμούν να εγκαθίστανται στα Πηγάδια ή ζητούν να εγγράφουν απευθείας τα παιδιά τους στα σχολεία εδώ εκτιμώντας ότι προσφέρουν καλύτερες συνθήκες μάθησης παρά τα προβλήματα σχολικής στέγης.

Οι αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα έχουν ρίζες κοινωνικές και οικονομικές. Χρειάζεται να προβληματιστούμε για το μέλλον των μικρών σχολείων σε ένα ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν στάσιμα, τα μικρά σχολεία θα κλείσουν και ίσως για ελάχιστο χρονικό διάστημα τα μεγάλα θα γιγαντωθούν. Μόνο σχολικές μονάδες στα Πηγάδια και το Γενικό Λύκειο στο Απέρι θα έχουν λόγο ύπαρξης κι αυτής αβέβαιης.

Μαθηματικά είναι βέβαιο όμως ότι θα υποστούν κι αυτά μείωση μαθητών όσο η καθημερινότητα στο νησί τα επόμενα χρόνια θα δυσκολεύει και ο μαθητικός πληθυσμός θα μειώνεται. Μια ματιά στις εγγραφές των ληξιαρχείων με τις γεννήσεις τα τελευταία χρόνια φτάνει.

Αν θέλουμε να έχουμε μέλλον στην εκπαίδευση , ίσως θα πρέπει να δούμε πρώτα πολύ σοβαρά τις προοπτικές της οικονομίας και της ανάπτυξης του νησιού μας.

Πώς θα υπάρξουν όμως αυτές οι προοπτικές; Είδατε ή ακούσατε κάποιο μέτρο ή κάτι το ελάχιστα χειροπιαστό για να μείνει ο Καρπάθιος στον τόπο του; Ποια κίνητρα δίνονται σε νέους να κάνουν οικογένειες και να μείνουν στο νησί;

Όλοι φεύγουν, όλα φεύγουν, εκτός από αυτούς τους λίγους που παραμένουν ή έρχονται αναγκαστικά λόγω υπηρεσίας σε δημόσιες υπηρεσίες ή πρόσκαιρες εργασίες.

Τα κλειστά και ρημαγμένα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, βέβαια και στην Κάρπαθο (πλην Απερίου, Αρκάσας και Διαφανίου) τα χρόνια του μνημονίου και της οικονομικής κρίσης ήταν οι πρώτοι σιωπηλοί και αδιάψευστοι μάρτυρες μιας εικόνας απογοητευτικής, ελάχιστα αισιόδοξης.

Ο Γιώργος Μάρκου είναι δάσκαλος και Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου «Ποτίδαιον» από το 2011. Γεννήθηκε στη Βέροια το 1966 και μένει μόνιμα στην Κάρπαθο από το 1993, μετά από το διορισμό του στο νησί.

5.2.2023

Καρπαθιακά Νέα