Γιορτάζει η Αγία Κυριακή. Ας θυμηθούμε το περσινό θαύμα και την ιστορία της!

Γιορτάζει η Αγία Κυριακή. Ας θυμηθούμε το περσινό θαύμα και την ιστορία της!

φωτογραφία Ζαφείρης Χουλιάρας

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 25 Ιουνίου 2021, ξεκίνησε μια μεγάλη φωτιά στην Κάρπαθο, η μεγαλύτερη μέχρι τότε για τα τελευταία 17 χρόνια. Μια φωτιά που όλα οδηγούσαν ότι πρόκειται για εμπρησμό.  
Η περιοχή είναι δασική και μάλιστα πρόκειται για έναν από τους τελευταίους πνεύμονες της Καρπάθου. Ένα από τα χαρακτηριστικά το πανέμορφου δάσους της Αγίας Κυριακής είναι η πυκνότητα των πεύκων.
Στο σημείο επιχείρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπάθου με όλη τη δύναμη της, επίσης είδαμε δυνάμεις της Αστυνομίας να περιπολούν όλη τη νύχτα και αρκετούς εθελοντές να παλεύουν κυριολεκτικά με τις φλόγες. Να αναφέρουμε ότι καθοριστικής σημασίας ήταν και η βοήθεια του Δήμου της Καρπάθου με τα μηχανήματα και τους εργαζόμενους του τμήματος περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη μνεία στο οδηγό κ. Λάμπρο . Η νύχτα ήταν εξαιρετικά δύσκολη και απαιτούσε ειδικές γνώσεις για να προσεγγίσει κανείς προς την Αγία Κυριακή. Ο δρόμος είναι πολύ στενός και τα βαριά οχήματα κυριολεκτικά περνούσαν μια ανάσα από κάρβουνα.

Όπως αποκάλυψε ο διοικητής του Πυροσβεστικού κλιμακίου της Καρπάθου, πυραγός Δημήτρης Αϊβάτογλου, στην συνέντευξη που έδωσε στα Καρπαθιακά Νέα, μια σειρά από συμπτώσεις έδωσαν προβάδισμα στους πυροσβέστες και τους εθελοντές με αποτέλεσμα να ελέγξουν από νωρίς τη φωτιά κι έτσι να μην φτάσει και να κάψει το πανέμορφο και πυκνό δάσος της Λαρνιώτισσας!

Μάλιστα ο συντονιστής της επιχείρησης, πυραγός Δημήτρης Αιβάτογλου, από την πρώτη στιγμή φρόντισε να τονίσει ότι η Αγία Κυριακή έκανε το θαύμα της για να τελειώσει γρήγορα το κακό και με τις λιγότερες απώλειες όσον αφορά τη δασική έκταση κι επίσης προστάτεψε τους ανθρώπους που πάλεψαν με τις φλόγες.

Σήμερα λοιπόν, 6 Ιουλίου 2022, παραμονή γιορτής της Αγίας Κυριακής, ας δούμε τις αναφέρει ο ιστορικός της Καρπάθου Μανώλης Κασσώτης για το πανέμορφο εκκλησάκι:

Δεν γνωρίζουμε πότε χτίστηκε το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, αλλά σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε νωρίτερα από τη Λαρνιώτισσα. Παλαιότερα η Αγία Κυριακή ήταν Απερίτικη, όπως και τα Πηγάδια. Είχε δώδεκα μεριδιούχους όπου επόπτευαν το εκκλησάκι με την εκκλησιαστική επιτροπή του Απερίου. Ο βράχος πάνω στον οποίον κτίστηκε το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής ήταν μέσα στο χωράφι της Φωτουλιάς του Αντρέα Διακαντρά.

Μάλιστα μια νεότερη παράδοση αναφέρει ότι κάποια μέρα η Φωτουλιά Διακαντρά επισκέφθηκε το λιόφυτο της που βρισκόταν γύρω από τον ιερό βράχο και μέσα από τις πέτρες είδε να βγαίνει φως κι όταν πλησίασε πιο κοντά βρήκε την εικόνα της Αγίας Κυριακής και μπροστά της άναβε ένα καντήλι. Είπε την ιστορία σε έναν βοσκό όμως εκείνος δεν την πίστεψε και έσπασε την εικόνα. Αμέσως η θάλασσα από την Πατέλλα μέχρι τον Βόλακα κοκκίνισε και το κοπάδι του βοσκού χάθηκε. Έμαθε το θαύμα ο σύζυγος της Φωτουλιάς, ο Διακαντράς κι αμέσως έχτισε σε εκείνο το σημείο το εκκλησάκι.

(Από το βιβλίο του Μανώλη Κασσώτη “Η Βαγγελίστρα της Καρπάθου και εξωκκλήσια της περιοχής”) 

του Μανώλη Δημελλά

 Καρπαθιακά Νέα