Σπόα Καρπάθου: Γλέντι και μαντινάδες ακόμη και στον ύπνο!

Σπόα Καρπάθου: Γλέντι και μαντινάδες ακόμη και στον ύπνο!

Τίποτε ψεύτικο, τίποτε φτηνό και δήθεν δεν έχει το καθιστό γλέντι στο Σπόα της Καρπάθου! Αντίθετα κάθε στιγμή μπορεί να γίνει η αφορμή για να στηθεί ένα γλέντι, μια κουβέντα με αυτοσχέδιες μαντινάδες κι όταν περάσει η ώρα και πιάσουν το χορό, οι χορευτές και οι χορεύτριες δίνουν τα ρέστα τους σ΄αυτό το προαιώνιο αντάμωμα. Η ώρα περνά και τα πιο μικρά παιδιά δεν αντέχουν μα δε φεύγουν, δε σπάνε τον κύκλο! Κοιμούνται δίπλα στα όργανα, σιμά στη λύρα και πλάϊ στη τσαμπούνα! Κάνουν τα πόδια του γονιού προσκέφαλο και ταξιδεύουν παρέα με τον Μορφέα και τον Ύπνο που σε κάποια από τις ζωές τους σίγουρα θα γεννήθηκαν Σποϊτες γλεντιστές.

Στο Σπόα η μουσική της οικογένειας Τσαμπουνιέρη είναι πάθος και προνόμιο από “καταβολής κόσμου” μας λέει ο ξακουστός λυράρης Μιχάλης Τσαμπουνιέρης και το εννοεί! Έτσι και σήμερα, ο γάμος του Μηνά Τσαμπουνιέρη και της Αρχόντισας Παρδαλάκη έγινε μονόδρομος γλεντιού, ακόμη μια αφορμή για μια γιορτή που δύσκολα περιγράφεται με λέξεις χωρίς 15 συλλαβές!

Μονάχα με μαντινάδες μπορείς να μιλήσεις τέτοιες μεγάλες μέρες στο Σπόα αλλιώς κάθεσαι στην άκρη κι ακούς, αφουγκράζεσαι και ρουφάς τις μοναδικές ανεπανάληπτες στιγμές ενώ παλεύεις να κρατήσεις την ανάσα και τα δάκρυα σου!

Μανώλης Δημελλάς

31.7.2023

Καρπαθιακά Νέα