Αφήνει ιστορία και εποχή ο Σεβάσμιος και γηραιός Μητροπολίτης Καρπάθου – Κάσου Αμβρόσιος

Αφήνει ιστορία και εποχή ο Σεβάσμιος και γηραιός Μητροπολίτης Καρπάθου – Κάσου Αμβρόσιος

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας

κληρικός, εκπαιδευτικός, εφημέριος παν/κού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης και Τριών Ιεραρχών Αιγαίου Ρόδου

39 χρόνια Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου ο πολυσέβαστος και αειθαλής Αμβρόσιος Παναγιωτίδης Λαυριώτης. 60 και πλέον χρόνια μοναχός, διάκονος, πρωτοσύγκελλος της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και στενός συνεργάτης για 18 χρόνια στην ιερά Μητρόπολη Κώου του αειμνήστου Γέροντός του, πολυκλαύστου Ιμβρίου στην καταγωγή Μητροπολίτου Ναθαναήλ.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι στην Ιεραρχία της Δωδεκανησιακής εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όχι μόνο, θεωρείται ο πρύτανης των Αρχιερέων. Σεμνός, απλός, καταδεκτικός. Ζει μοναχική, καλογερική ζωή.

Είναι ο μακροβιότερος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου στην εκκλησιαστική ιστορία της Μητροπόλεώς του.

Το κοσμικό του επίθετο έχω τη χαρά να το γνωρίζω από μικρό παιδί ως πρωτοσύγκελλος τότε της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και σήμερα και Νισύρου. Η αγάπη και ο σεβασμός του λαού της Κω, πέρασε ήδη από τους παππούδες σε γονείς, εγγόνια και δισέγγονα, γιατί άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του και οχι μόνο.

Υπήρξε ευλογημένος από τον Θεό, από μικρό παιδί, γιατί εκτός των Αγιορειτών πατέρων, ηγουμένων και μοναχών της Λαύρας και του Αγίου Όρους, υπήρξε το αγαπημένο πνευματικό ανάστημα του πράου και ευγενούς, του Ιμβριώτη της αγάπης και της προσφοράς, μακαριστού Μητροπολίτη Κώου Ναθαναήλ Ιμβριώτη.

Από τις 10 Ιουλίου 1983, που θεοφιλώς διαποιμένει την ακριτική και ιστορική Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου, δηλαδή 39 ολόκληρα χρόνια, παραμένει το ίδιο απλός, ο χαριτωμένος, ο φιλακόλουθος, ο πανταχού παρών στις χαρμολύπες του ποιμνίου του.

Σε γάμους, βαπτίσια, πανηγύρεις, κηδείες, μνημόσυνα. Σε εγκαίνια ναών, σε εξωραϊσμούς Μεγάρων, Ναών, όπως του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Πηγάδια, των Αγίων Αποστόλων, δεκάδων άλλων μικρότερων ή μεγαλύτερων ιδιωτικών ή ενοριακών μονών και ναϋδρίων της περιφέρειάς του. Συνεργάσιμος με τις αρχές, φιλικός με τη νεολαία.

Γνωρίζει και εξάγει τα λογικά του πρόβατα κατ’ όνομα, όπως αναφέρει το Ευαγγέλιο για τον καλό ποιμένα. Με τους κληρικούς του πατέρας στοργικός, συγχωρητικός, συνεργάσιμος, όχι πατριός με κακία και υστεροβουλία, με υπεροψία και ύφος «100 καρδιναλίων», όπως λέει ο λαός μας.

Επισκέπτης τακτικός του Αγίου Όρους, Συνοδικός επί πολλά έτη στο Πατριαρχείο Κων/λεως σε αποστολές, συνοδείες με τους Πατριάρχες Δημήτριο και Βαρθολομαίο, άψογος εκπροσωπώντας το ήθος και την αξιοπρέπεια της εκκλησίας μας.

Ο Θεός του χαρίζει μακροζωία και αυτό γιατί είναι χρήσιμη η παρουσία του στην Μητρόπολή του και στη ζωή της εκκλησίας μας. Ακούραστος λαμβάνει μέρος λειτουργώντας σε Εσπερινούς, σε χειροτονίες, πάντοτε κηρύττοντας και νουθετώντας. Ο Θεός του χαρίζει μακροζωία και αυτό γιατί είναι χρήσιμη η παρουσία του στην Μητρόπολή του και στη ζωή της εκκλησίας μας. Ακούραστος λαμβάνει μέρος λειτουργώντας σε Εσπερινούς, σε χειροτονίες, πάντοτε κηρύττοντας και νουθετώντας. Ο Θεός του χάρισε και ευλογημένους κληρικούς.

Ο νέος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ Διακοπαναγιώτης υπήρξε χειροτονία του, δική του προαγωγή. Επί χρόνια πρωτοσύγκελλος στη Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου.

Εξαίρετος πανθομολογουμένως αγαπητός, σεβάσμιος, ανιδιοτελής, άριστος εκπαιδευτικός λειτουργός είναι ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Βατσών, ο πατήρ Καλλίνικος Μαυρολέων. Προς τιμή του υπηρετεί επί 30 χρόνια τουλάχιστον το μικρό χωριό των Πυλών Καρπάθου.

Η προβολή, η ανάδειξη, τα πρωτοπόρα έργα, η πνευματικότητα ως εξομολόγος, το θείο κήρυγμα, η έντιμη βιοτή του, το καθαρό του βλέμμα, μα προπαντός το παράδειγμα της ζωής του που διδάσκει, έχει γίνει βίωμα της Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου, της Δωδεκανήσου και πανελληνίως. Είναι ο κληρικός που δεν επιδιώκει τις τιμές και τα μεγαλεία, γιατί τα διαθέτει παιδιόθεν, στον πλούσιο και ανεκτίμητο θησαυρό τής αγιοπνευματικής του ψυχής.

Τον αγαπάμε γιατί αγαπά με πάθος την Κάρπαθο, τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, μα προπαντός τον λαό της Καρπάθου, τα νιάτα, τα γηρατειά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον θεσμό της εκκλησίας μας.

Επίσης αξιόλογη και σεμνή παρουσία αποτελεί ο πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως πατήρ Επιφάνιος Χριστοδουλάκης που υπηρετεί την κοινότητα της Βολάδας ως εφημέριος με απλότητα και καλοσύνη.

Σπουδαία παρουσία και ο Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Μαναρουλάς, εφημέριος της ενορίας του Ευαγγελισμού και των Αγίων Αποστόλων στα Πηγάδια. Δραστήριος, με αγάπη στον Θεό και στην εκκλησία. Του αρέσει το ωραίο, οι ανακαινίσεις, και είναι φιλοπρόοδος.

Με τις σκέψεις αυτές συμπεραίνουμε ότι η Κάρπαθος, εκτός από την πλούσια ιστορία και πολιτισμό που διαθέτει, τις παραδόσεις που διατηρεί, τη φιλοξενία των κατοίκων, τον πατριωτισμό των ομογενών ανά τον κόσμο, έχει και μια ευλογημένη Ιερά Μητρόπολη με σπουδαίο έργο.

Να προοδεύουν και να συνεχίσουν να αγαπούν τον τόπο τους οι όπου γης Καρπάθιοι και Κασιώτες και να έχουν την ευχή του καλού τους Μητροπολίτη Αμβροσίου, των Πατέρων και συνεργατών του. Αμήν.

Πηγή www.rodiaki.gr