Γραιγολεβάντες και όχι Σορόκος ο άνεμος που χτύπησε τα Πηγάδια. Γνωστό το φαινόμενο μας λένε οι κ.κ. Ντ. Καραξής και Νικ. Κανάκης

Γραιγολεβάντες και όχι Σορόκος ο άνεμος που χτύπησε τα Πηγάδια. Γνωστό το φαινόμενο μας λένε οι κ.κ. Ντ. Καραξής και Νικ. Κανάκης

 

Τα Καρπαθιακά ΝΕΑ επικοινώνησαν με τον Ντίνο Καραξή καθώς και με τον Νικόλαο Κανάκη και οι δυο μας εξήγησαν ότι το χθεσινό φαινόμενο που έπληξε των παραλιακό δρόμο στα Πηγάδια το προκάλεσε Γραιγολεβάντες.

Στη ναυτική παράδοση της Μεσογείου ο Γραίγος είναι ο ΒΑ άνεμος, ο οποίος πνέει από την περιοχή της Μαύρης θάλασσας προς τα νότια και δυτικά της Μεσογείου. Το όνομά του παραπέμπει στο ιταλικό vento grecale, κατά λέξη «ελληνικός άνεμος», αφού φαινομενικά προέρχεται από τη μεριά της Ελλάδας.
Ο Γραίγος πιθανόν να ταυτίζεται με τον αρχαίο ευροκλύδωνα, λέξη που ετυμολογείται από τον Εύρο (ανατολικό) άνεμο και τον κλύδωνα (εκ του ρήματος κλυδωνίζω). Ο Γραίγος είναι δριμύς και ψυχρός άνεμος, ο οποίος προκαλεί τρικυμία, ενώ συγγενής άνεμος είναι και ο Γραιγολεβάντες, ο οποίος πνέει από ΒΑ-Α διεύθυνση.

Ο Γραιγολεβάντες δε χτυπά για πρώτη φορά τον παραλιακό, τουναντίον, ο κ. Καραξής θυμάται αντίστοιχες περιπτώσεις από πολλούς χειμώνες ακόμη και καλοκαίρια που τα Πηγάδια γέμιζαν θάλασσα! Και μας εξήγησε ότι αν μιλάμε για την πρόταση Γιαμίν να γνωρίζουμε ότι αυτό το θέμα δεν έχει προβλεφθεί και δεν πρόκειται να λυθεί. Την ίδια άποψη έχει και ο κ. Κανάκης ο οποίος εξήγησε ότι στην πρόταση Γιαμίν είναι τέτοιο το άνοιγμα που ο παραλιακός δεν θα ησυχάσει. Βέβαια σοβαρό θέμα αντιμετωπίζει και η σκέψη για εμπορικό λιμάνι στην περιοχή του Βρόντη, αφού εκεί όταν χτυπά ο Σορόκος η θάλασσα είναι πολύ άγρια.

Λιμάνι που να προστατεύεται από όλους τους ανέμους είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατασκευαστεί στον κόλπο των Πηγαδίων, ωστόσο το θέμα με τον παραλιακό δεν είναι δυνατόν να μην αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν άλλωστε και οι άλλες δυο προτάσεις που οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας.

Τα 9.000.000 ευρώ που υπόσχεται ο Περιφερειάρχης πρέπει να λύσουν «μια και καλή» αυτό το θέμα! Διαφορετικά είναι άσκοπο να μιλάμε για «βελτιώσεις και εκσυγχρονισμό» ενώ κάθε τόσο θα καταστρέφονται επιχειρήσεις και τα Πηγάδια να ζουν αυτό το βάσανο.