Το αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας παρουσιάστηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, τον Οκτώβριο του 2018, σε σκηνοθεσία Ηλία Μαλανδρή και μουσική Χρήστου Λεοντή και Αντώνη Παπαγγελή, με μια μοναδική σύμπλευση κορυφαίων καλλιτεχνών, όπως ο Νικήτας Τσακίρογλου, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Λευτέρης Ελευθερίου, αλλά και ο Ψαραντώνης με τη Νίκη Ξυλούρη, πλαισιωμένων από τη Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής «Τέττιξ», υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη Γιώργου Ναούμ και μια πλειάδα ηθοποιών, μουσικών και χορευτών.
Έργο χαρακτηριστικό της Αναγέννησης, γραμμένο πιθανότατα τον 17ο αιώνα, αποτελεί την ουσιαστική γέφυρα ανάμεσα στο αρχαίο δράμα και το αναγεννησιακό. Στη διάρκεια της πλοκής του το έργο, μέσα από τον μύθο της θρησκευτικής παράδοσης, μετατρέπεται σε λαϊκό δρώμενο που στοχεύει στις ευαίσθητες χορδές του θεατή, χρησιμοποιώντας μοτίβα της λαϊκής μουσικής.
Παράλληλα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά το πρωτότυπο έργο του 16ου αιώνα «Lo Isach» του Luigi Grotto, που θεωρείται ο προπομπός της «Θυσίας», ενσωματωμένο στην παράσταση.
Διατηρώντας την αυθεντικότητα, η σκηνή αναπαριστά μια μεσαιωνική τελετουργία κατά την οποία στο προαύλιο ενός ναού διαβαζόταν από απλούς χωρικούς το κείμενο ως αναλόγιο.
Το έργο ανέβηκε με πρωτοβουλία της Εταιρίας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και τη συνεργασία του The Greek Institute (Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας), που εδρεύει στο Harvard στη Βοστόνη.
Ερμηνεύουν οι: Νικήτας Τσακίρογλου (Αβραάμ), Δέσποινα Μπεμπεδέλη (Σάρρα), Χρυσάνθη Γεωργαντίδου (Άντα), Χριστιάννα Μαντζουράνη (Ταμάρ), Νίκος Τσεργάς (Σιμπάν), Κωνσταντίνος Φερεντούρος (Σώφερ), Γρηγόρης Φρέσκος (Ισαάκ).
Σόλο λύρα ο Ηλίας Τουσούνης
Ο Λευτέρης Ελευθερίου σε κείμενα Luigi Grotto
Στον ρόλο του αφηγητή, ο Γρηγόρης Βαλτινός
Μουσικοί: Βασίλης Ραψανιώτης (βιολί), Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο), Στράτος Σαμιώτης (τυμπάνια)
Μουσική ορατορίου: Χρήστος Λεοντής – Αντώνης Παπαγγελής
Παραδοσιακή μουσική: Ψαραντώνης
Η Νίκη Ξυλούρη στον ρόλο του Άγγελου
Συμμετέχει η Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής «Τέττιξ», υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη Γιώργου Ναούμ
Σκηνοθεσία και επιμέλεια κειμένου: Ηλίας Μαλανδρής
Σκηνικά-κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Μετάφραση ιταλικού κειμένου: Σωτήρης Τσιμπίδας
Λυρική μετάφραση προλόγου και χορικών: Δρ Φώτιος Αποστολός
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Χαραλάμπους (Azad)
Διδασκαλία χορών: Γιώργος Φραγκάκης
Κινησιολογία: Βάσια Αγγελίδου
Ιταλικές μάσκες: Κούλα Γαλιώνη
Φωτογραφίες: Γιούλη Γεωργαντίδου
Ηχοληψία: Δημήτρης Μπουρμπούλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστιάννα Μαvτζουράνη
Δημόσιες σχέσεις & Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Entertain.gr
Διεύθυνση τηλεοπτικής παραγωγής: Γιώργος Στράγκας
Σκηνοθεσία για την τηλεόραση: Πέτρος Τούμπης
Δελτίο τύπου ΕΡΤ
………………………..
O Hλίας Μαλανδρής έγινε γνωστός στο μεγάλο κοινό με την εκπομπή “‘Εστιν Ουν” με θέμα την αναβίωση του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος που προβαλλόταν στο Seven X από το 1992 μέχρι το 2001.
Σκηνοθέτησε για την τηλεόραση την ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης, του Αμφιθεάτρου, του ΘΟΚ. Το 1997 σε συνεργασία με την Euro Info Media και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών παρουσίασε δύο έργα του Άγγελου Σικελιανού “Ο Τελευταίος Ορφικός Διθύραμβος” και “Ο Δαίδαλος στην Κρήτη” σε πρώτη παγκόσμια παράσταση στο αρχαίο στάδιο των Δελφών.
Από το 1998 ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με την μουσική Παράσταση “Η Λειτουργία του Ορφέα” σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου. H «Θυσία του Αβραάμ» του Βιτσέντζου Κορνάρου, που παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, αποτελεί το δεύτερο μέρος (μετά τον «Ντελικανή») μιας άτυπης τριλογίας πάνω στην Κρητική Λογοτεχνία.