Η ανέγερση του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Όθους-Ο ρόλος του Συνταγματάρχη Παναγιώτη Κανονάρχου

Η ανέγερση του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Όθους-Ο ρόλος του Συνταγματάρχη Παναγιώτη Κανονάρχου
γράφει ο Μανώλης Χατζηαντωνίου
Το 1954 μετά την εξεύρεση του ποσού των ,$9075.00 Αμερικής ο Μακαριστός Σεβασμιώτατος Μιτροπολιτης Καρπάθου και Κάσου όρισε δωδεκαμελη Επιτροπή για την ανέγερση του Ιερού Ναού Άγιου Παντελεήμονος αποτελούμενη από τους:
Πρόεδρος – Μιτροπολιτης Απόστολος
Αντιπρόεδρος – Δημήτριος Ν. Δεμερτζηδακης
Γραμματέας – Αριστοτέλης Π. Ν. Σταυράκης
Ταμιας – Γεώργιος Σ. Νικολαιδης
Μέλη- Εμμ. Πηλείδης, Μηνας Γ. Μάντης, Γεώργιος Κρητσιωτης, Ιωαννης Αλεξίου, Μιχ. Λαγωνικος
Και τους 3 επιτρόπους του Οθους – Κωστή Μ. Κώστα, Θεμιστοκλή Πρωτοψάλτη και Κωστή Χατζημανωλη.
Η επιτροπή αποδέχθηκε το αρχιτεκτονικό σχέδιο της καινούργιας Εκκλησίας που υπέδειξε ο συγχωριανός μας Παναγιώτης Κανοναρχος – Συνταγματάρχης, το οποίο είχε φέρει από τη Θεσσαλονίκη . Ήταν φτιαγμένη όμοια με τον ναό της Αγίας Φωτεινής της Θεσσαλονίκης και προέβλεπε την ύπαρξη 4 κολονων εντός του κυριως Ναού, για τη στήριξη του θόλου.
Για την ευρυχωρία όμως του Ναού οι τέσσερις κολώνες αντικαταστάθηκαν από. 2 παράλληλους οριζόντιους δοκούς κατά μήκος και πλάτος του .
Η επίβλεψη του όλου έργου έγινε αφιλοκερδώς από τον Παν . Χατζημηνα Κανοναρχο ο οποίος έφερε και 2 σοβατζηδες από τη Ρόδο, το Λερια και Σταμάτη, που μαζί με τον Παπουτσάκη ανέλαβαν το σοβατισμα .
Ο Παναγιώτης Χατζημηνας – Κανοναρχος υπήρξε συνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού και διακρίθηκε στους Βαλκανικούς Πολέμους από το 1912, και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο του 1918 και στον Δεύτερο Παγκ. Πόλεμο του 1940.