Ο Ηλίας Μαστροπαύλος υπεύθυνος της καταγραφή των βοτσαλωτών στην Ηρωική Κάσο!

Ο Ηλίας Μαστροπαύλος υπεύθυνος της καταγραφή των βοτσαλωτών στην Ηρωική Κάσο!

Ανέκαθεν μπέρδευα την καταγωγή του και νόμιζα ότι ήταν Καρπάθιος! Κι όμως, ποτέ δεν έκρυψε την άπειρη αγάπη και την δίχως συστολή αδυναμία του στο νησί του, την πανέμορφη Κάσο.

Ο λόγος για τον σεμνό Ηλία Μαστροπαύλο, ο οποίος από τη στιγμή που επέστρεψε στο νησί του, δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται και να προσφέρει για το κοινό καλό κυρίως μέσα από θέσεις πολιτισμού.

Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος της ΚΟΔΕΔΗΚ αλλά και ενεργότατο μέλος των «περιπατητών της Κάσου» μας έχει συνηθίσει σε αληθινές πρωτοπορίες!

Αυτή τη φορά τοποθετήθηκε ως υπεύθυνος για  την ανάδειξη των παλαιών βοτσαλωτών της Κάσου!

Αρχικά, αναφέρει στα Καρπαθιακά Νέα ο Ηλίας Μαστροπαύλος, «δεν είχα αντιληφθεί το μέγεθος αυτού του εγχειρήματος. Πρόκειται για πολύ σπουδαία κίνηση που θα μας ταξιδέψει 150 χρόνια πίσω και θα γνωρίσει ακόμη καλύτερα την ιστορία του νησιού μας. Ξεκινήσαμε με τη χαρτογράφηση των βοτσαλωτών. Αυτή είναι η πρώτη φάση και ήδη έχουμε μείνει εντυπωσιασμένοι από όλα αυτά που έχουμε συναντήσει».

 

Όπως αναφέρει στο εμπεριστατωμένο άρθρο του για το ΑΠΕ ο Λουκάς Μαστής, τα παλαιά βοτσαλωτά βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο (αυλές) σπιτιών και ναών.

Ο δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος, γνωστός για την ευαισθησία του σε θέματα πολιτισμού, αποδέχθηκε την πρόταση της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Στεφανίας Χλουβεράκη για καταγραφή και αποκατάσταση των παλαιών βοτσαλωτών στην Κάσο, στη διάρκεια ημερίδας που έγινε τον περασμένο Αύγουστο στο νησί, για τα βοτσαλωτά δάπεδα της Δωδεκανήσου. Την παρουσίαση έκανε η προϊσταμένη του τμήματος Συντήρησης Νεωτέρων Μνημείων και Έργων Τέχνης της ΥΝΜΤΕ Δωδεκανήσου Νεκταρία Δασακλή έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών σωματείων Αθηνών-Πειραιώς Γιάννη Φραγκούλη.

Στον Δήμο της Ηρωικής Κάσου τα πράγματα κινούνται γρήγορα έτσι με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η προσπάθεια καταγραφής ήδη έχει ξεκινήσει και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία το προσεχές χρονικό διάστημα, όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος που θεωρεί την προσπάθεια ως ιδιαιτέρως σημαντική.

Στην Κάσο, όπως και στα περισσότερα νησιά της Δωδεκανήσου, υπάρχουν αρκετά κτίρια που έχουν στους εξωτερικούς τους χώρους βοτσαλωτά (εκκλησίες, καπετανόσπιτα κ.λπ.). Αρκετά από αυτά έχουν καταστραφεί από τον χρόνο, εκτιμάται όμως ότι θα πρέπει να διασωθούν και να αναδειχθούν τα εναπομείναντα που αποτελούν σημαντικό στοιχείο της νησιώτικης αρχιτεκτονικής.

Η καταγραφή αυτή, αναφέρει ο κ. Μαστροπαύλος, «γίνεται από ομάδα και εδώ πρέπει να αναφέρουμε την Κατερίνα Χειμωνέτου η οποία έχει αναλάβει να καταγράψει τις ιστορικές μαρτυρίες γιατί έχουμε στόχο για κάθε βοτσαλωτό να μαζέψουμε την ιστορία του. Θα πάμε και στις Πυλές Καρπάθου, εκεί η κα Χειμωνέτου θα καταγράψει όλα όσα γνωρίζει ο παπά Σκαρδέλης»

Όπως μας εξήγησε ο Ηλίας Μαστροπαύλος, είμαστε στην αρχή ενός σχεδίου. Τα βοτσαλωτά θα αναδείξουν άγνωστες ιστορίες, πρόσωπα και πράγματα από το παρελθόν της Κάσου κι όχι μόνο. «Θα επικοινωνήσω και με τα γύρω νησιά στα Δωδεκάνησα, να μάθουμε ιστορικά ονόματα και τεχνήτες. Και σε δεύτερη φάση σε κάθε βοτσαλωτό θα τοποθετήσουμε πινακίδες με πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους. Βέβαια στους στόχους μας είναι και η χαρτογράφηση και η συνολική ψηφιοποίηση του υλικού μας» ανέφερε στα Καρπαθιακά Νέα.

Μανώλης Δημελλάς

29.12.2022

πηγή www.karpathiakanea.gr