Πρόεδρος του Ιατρ. Συλλ. Ρόδου Ηλίας Τσέρκης: "Παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις ειδικά στην Αττική"

Πρόεδρος του Ιατρ. Συλλ. Ρόδου Ηλίας Τσέρκης: "Παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις ειδικά στην Αττική"

της Νατάσας Παμπρή στο www.skyrodos.gr

Για το γενικότερο προβληματισμό που τίθεται μεταξύ της κοινωνίας πως ξεκινάει το σταδιακό άνοιγμα στη χώρα τη στιγμή που η Υγεία έχει μπει στην “εντατική”, από τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού και το “έμφραγμα” στα Νοσοκομεία από τις εισαγωγές και τις διασωληνώσεις ασθενών με covid-19, αλλά και το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό υγειονομικών και κυρίως νοσηλευτών αρνείται να εμβολιασθεί, κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στον sky ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης.

Μάλιστα και ο ίδιος το Σάββατο βρισκόταν σε μία μαραθώνια συνεδρίαση μεταξά του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της ολομέλειας των Ιατρικών Συλλόγων με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό, τον Γ.Γ. και τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, αφού καταγράφεται κορύφωση στη χώρα μας και ειδικότερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσέρκης ανέφερε για όλα αυτά:

Έχουν οξυνθεί πολύ τα πράγματα. Παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις ειδικά στην Αττική Η επίταξη των γιατρών είναι κάτι που δεν χαροποιεί κανέναν. Ούτε την Κυβέρνηση που έλαβε την απόφαση, ούτε και τους γιατρούς που καλούνται να συνδράμουν στους νοσοκομειακούς συναδέλφους, για να ανταπεξέλθουν σε μία κατάσταση που είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Ξεκινώντας από τον εμβολιασμό ατόμων που εργάζονται στις δομές υγείας, θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο και αχαρακτήριστο το γεγονός ότι αρνούνται να εμβολιαστούν. Γιατί εδώ έχει να κάνει με τη Δημόσια Υγεία.  Εμβολιασμός δεν είναι μόνο να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τον στενό οικογενειακό κύκλο αλλά είναι να παρέχουμε και προστασία στους σε όλους τους πολίτες που έρχονται και ζητάνε βοήθεια. Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν έχουν εξαλειφθεί οι υπόλοιπες ασθένειες και υπάρχει μόνο κορωνοιός. Επομένως είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, περίπου το 89% του ιατρικού τομέα σε Δημόσιο και ιδιωτικό έχει εμβολιαστεί. Ωστόσο, το υπόλοιπο προσωπικό από τα στατιστικά που έχουμε από 40%-50%.

Είναι ένα θέμα λοιπόν αυτό και θεωρώ ότι τα άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να εργάζονται με ένα αίσθημα ανασφάλειας αυτήν την περίοδο και πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί. Γιατί όπου υπάρχει νοσηλευόμενος ασθενής, που όσο περισσότερο είναι αυτοί οι νοσηλευόμενοι που νοσούν από τον κορωνοιό, τόσο αυξάνεται το ιικό φορτίο, οπότε έχουμε μεγάλη μεταδοτικότητα και για να έρθω στο ερώτημα κατά πόσο είναι η κατάλληλη στιγμή για την άρση του lock down.

Η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα που είχε αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα το διάστημα Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, εκεί δόθηκαν εξετάσεις πραγματικά με επιτυχία και κατάφεραν και ισορρόπησαν το ΕΣΥ χωρίς να εκτεθεί το ΕΣΥ και οι υγειονομικοί. Βέβαια μπορώ να πω ότι τότε 200 συνάδελφοι από τον ιδιωτικό τομέα πρόσφεραν βοήθεια στα δημόσια νοσοκομεία και αυτό που συζητήθηκε στη σύσκεψη που κάναμε το προηγούμενο Σάββατο, είναι οτι όλοι αυτοί παραμένουν απλήρωτοι, αλλά ξέρετε, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια έκτακτη κατάσταση, το θέμα το οικονομικό και της επιβίωσης πάει σε δεύτερη μοίρα.

Εμείς οι γιατροί από μικροί, από το πανεπιστήμιο έχουμε μάθει να προσφέρουμε στην κοινωνία γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο μας μέλημα είναι να μετρήσουμε λιγότερους θανάτους και να δώσουμε περισσότερη υγεία σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας γίνεται και η σκέψη μας είναι πραγματικά όλων εμάς που είμαστε  στην επαρχία, στους συναδέλφους μας που πάνε να συνδράμουν μέσα στα νοσοκομεία, γιατί όλοι έχουμε περάσει από εκεί, από τα νοσοκομεία της Αττικής.

Γνωρίζουμε τις συνθήκες και γνωρίζουμε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, υπάρχουν έκτακτες περιπτώσεις που τα πράγματα οξύνονται και είναι ακόμα χειρότερα. Ας ελπίσουμε να έχει ένα αίσιο τέλος και να έρθει η αποκλιμάκωση σε όλη αυτή την έξαρση της πανδημίας που βιώνουμε και μέχρι τα μέσα Απριλίου, να βλέπουμε τα νούμερα σε πτωτική τάση, γιατί ειλικρινά δεν θέλω να πιστεύω καν ότι θα έχει διάρκεια πάνω από δύο μήνες γιατί τα πράγματα θα είναι πολύ λυπηρά και επικίνδυνα. 

Σίγουρα και η οικονομία της χώρας πλέον δεν αντέχει…”

Αναφορικά με τον αιφνιδιασμό των φαρμακοποιών και των ιατρών για τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού από το σπίτι, ο Πρόεδρος του ΙΣΡ υποστήριξε ότι :

για το θέμα αυτοελέγχου των πολιτών είναι καθαρά μία πολιτική απόφαση. Αιφνιδιάστηκαν τόσο οι γιατροί, όσο και οι φαρμακοποιοί, όπως και ολόκληρη η κοινωνία. Ωστόσο, γνωρίζουμε το πλαίσιο της διαδικασίας, δε γνωρίζουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις. Το πώς θα δηλώνονται τα θετικά κρούσματα, με ποιά διαδικασία, που θα απορρίπτεται αυτό το υλικό από κάποιον που είναι θετικός, με κίνδυνο να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του ιού, αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις…Υπάρχουν ζητήματα ανοικτά και πρέπει να δούμε τι ακριβώς γίνεται…Αρχικά δεν είμαι αρνητικός, αλλά έχω αρκετές επιφυλάξεις” είπε καταλήγοντας.