Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημερίδα από τα Καρπαθιακά Νέα- "Η επόμενη ημέρα της Καρπάθου είναι εδώ". Μπορούμε να τη διαχειριστούμε; (pics)

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημερίδα από τα Καρπαθιακά Νέα- "Η επόμενη ημέρα της Καρπάθου είναι εδώ". Μπορούμε να τη διαχειριστούμε;  (pics)

Τα Καρπαθιακά Νέα ευχαριστούν τους ομιλήτες, τους συμμετέχοντες, τον συντονιστή Παναγιώτη Καραγιαννάκη και ιδιαίτερα τον οικοδεσπότη του φιλόξενου μεγάρου της Ευαγγελίστριας στα Πηγάδια, Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Μαναρουλά. Ευχαριστούμε όλους όσοι αγκάλιασαν την ιδέα και  μας παρέδωσαν τη σκέψη τους για την Κάρπαθο του αύριο.

Στις 15 ομιλίες που καταγράψαμε και ήδη επεξεργαζόμαστε, με σκοπό σύντομα να τις δημοσιεύσουμε, γίνεται φανερή, λίγο ή πολύ, η αγωνία για την Κάρπαθο του αύριο.

 Δανειζόμενος τη φράση με την οποία ξεκίνησε την ομιλία της η κα Φωτεινή Φράγκου, «το αύριο είναι εδώ», ως πρώτο συμπέρασμα να αναφέρουμε την αναγκαιότητα παρόμοιων ανοιχτών συζητήσεων.

Τελικά πιο είναι το ζητούμενο για μια καλύτερη Κάρπαθο;

«Κάποτε έφευγαν από το νησί με σκοπό να ξαναγυρίσουν», μας λέει ο Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Μαναρουλάς, «σήμερα φεύγουν με σκοπό να μείνουν μακριά από το νησί»!

Μπορούμε να διαχειριστούμε τη βαριά κληρονομιά των προγόνων μας; ενώ παράλληλα να δώσουμε στο νησί στίγμα και προσανατολισμό στη νέα εποχή που πολλές φορές έχει έναν παγκόσμιο δυστοπικό χαρακτήρα;

Θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε όλες τις ομιλίες, να κρίνεται ποια ομιλήτρια, ποιος ομιλητής, ανταποκρίθηκε με ακρίβεια στα αρχικά ερωτήματα των Καρπαθιακών Νέων.

Δυο ζητήματα, που φάνηκε ότι απασχόλησαν, ήταν το 5λεπτο που έθεσα ως ανώτατο όριο σε κάθε ομιλητή και η ΜΗ ύπαρξη διαλόγου.

Για το 5λεπτο είναι φανερό ότι η διαχείριση του χρόνου κι ο σεβασμός, προς εκείνους που μας παρακολουθούν, θα έπρεπε να είναι πρώτιστο μέλημα στις  δράσεις μας. Το αυτονόητο λοιπόν έγινε και στην 1η ημερίδα, που οργάνωσαν τα Καρπαθιακά Νέα, με μια μονάχα από τις ομιλίες να ξεφεύγει, αυτή του κ. Τσαμπανάκη κι αυτό γιατί πρόκειται για πρωτότυπη έρευνα που δεν γινόταν να κοπούν κι άλλα στοιχεία από την παρουσίαση. Για αυτόν άλλωστε το λόγο ο κ. Τσαμπανάκης παρουσίασε την εξαιρετικού ενδιαφέροντος μελέτη του, με θέμα: «το πως ψηφίζουν διαχρονικά οι Καρπάθιοι»,  τελευταίος.

Επίσης ακούσαμε μπόλικη «γκρίνια» γιατί δεν επιτρέψαμε τον «διάλογο». Υπάρχουν πολλοί χώροι που γίνεται ανοιχτός «διάλογος». Πιστεύω λοιπόν ότι πολύ πριν από το διάλογο χρειάζεται να σταθούμε, να αφουγκραστούμε τον συνομιλητή μας. Να τον ακούσουμε. Σε πολλές περιπτώσεις οι διαφωνίες είναι ήδη γνωστές, από πριν γνωρίζουμε τις τάσεις, μέσα λοιπόν από την ανάγκη να έρθουμε σε ρήξη δεν ακούμε κανέναν. Τα Καρπαθιακά Νέα θέλησαν να αποφύγουν τις a priori ρήξεις και το κατάφεραν με τις όποιες απώλειες σε φυσικές παρουσίες προσώπων από το Μέγαρο της Ευαγγελίστριας. Σημειώνουμε ότι προσκαλέσαμε αρκετούς ανθρώπους, που επιθυμούν να έχουν ρόλο στην κοινωνία του νησιού ωστόσο, για τους δικούς τους λόγους, αρνήθηκαν να συμμετέχουν.

Η 1η ημερίδα των Καρπαθιακών Νέων με θέμα «Ατενίζοντας το Μέλλον της Καρπάθου – Σκέψεις και προτάσεις για το αύριο του νησιού» ανοίγει έναν κύκλο ουσιαστικής επικοινωνίας. Τα Καρπαθιακά Νέα πραγματώνουν την αιτία της «γέννησης» τους σε μια περίοδο που το νησί βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι τα Καρπαθιακά Νέα θα ανεβάσουν τα videos των ομιλητών με την ελπίδα να μην είναι αληθινή η πρόβλεψη του Γιώργου Τσαμπανάκη, ο οποίος στην έρευνα που παρουσίασε στην ημερίδα μας λέει:

«…Καταλήγοντας μπορώ, μετά τα όσα ανέφερα, να προβλέψω ότι παρά τα παθήματα των Καρπαθίων από μακρά σειρά άστοχων αυτοδιοικητικών επιλογών τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει τα επόμενα πενήντα (50) χρόνια, όπως δεν άλλαξε τίποτε στη διάρκεια των είκοσι (20) μεταπολεμικών χρόνων και των πενήντα (50) περίπου μεταπολιτευτικών στα εκλογικά τους κριτήρια, τα οποία κινούνται διαχρονικά σε συναισθηματικές ή συμφεροντολογικές ατραπούς, μακριά από τις λεωφόρους του ορθολογισμού…»

 

Μανώλης Δημελλάς

Καρπαθιακά Νέα

 

Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Μαναρουλάς

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Μαναρουλάς, υποψήφιος Διδάκτορας Θεολογίας, στο τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Θέμα: -Ξενιτιά αναγκαστική – όχι όμως κατάργηση των πάντων. Ηθικες αρχες η εκπτώσεις προς χάριν τουρισμού. Πρωτογενής τομέας

-Σκέψεις για το μέλλον του νησιού. Γενιά 90ριδων τι εζησε. Γενιά εξηνταριδων τι έζησε. Γενιά σαρανταριδων

Ομιλητής και Συντονιστής: Παναγιώτης Πήτερ Καραγιαννάκης

Ομιλητής και Συντονιστής: Παναγιώτης Πήτερ Καραγιαννάκης

Περίληψη: Η ηγεσία είναι ένα ομαδικό άθλημα. Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει τον αγώνα μόνος του. Πώς λοιπόν κτίζεται μια ομάδα που κερδίζει; Ο κ. Καραγιαννάκης θα μας περιγράψει πως βλέπει την ηγεσία και τι χρειάζεται για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Επιπλέον θα αναφερθεί σ΄ ένα μοντέλο ηγεσίας που έφερε αποτελέσματα σ΄ ένα τόπο που είχε μεγάλες προκλήσεις.

Δήμαρχος Καρπάθου: Γιάννης Νισύριος

Ομιλητής 3  Δήμαρχος Καρπάθου: Γιάννης Νισύριος

Θέμα:  Σύντομος χαιρετισμός στην ημερίδα. Αναφορά  στις μέχρι σήμερα δράσεις κ στη συνέχεια οι προοπτικές για τον τόπο σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Νισύριου

Πόπη Νικολαίδου Έπαρχος Καρπάθου Κάσου

Ομιλητής  Πόπη Νικολαίδου Έπαρχος Καρπάθου

Θέμα: Τα δομικά χαρακτηριστικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα δεδομένα και η προοπτική της Καρπάθου στο μέλλον

Μανώλης Παραγυιός Αντιδήμαρχος Καρπάθου

Ομιλητής  Μανώλης Παραγυιός Αντιδήμαρχος Καρπάθου

Θέμα “Kάρπαθος 2042 ” το οραμα μου για το νησι μας 

– οι απαιτούμενες δράσεις και τα απαραίτητα εργαλεία για να το υλοποιήσουμε την επόμενη εικοσαετία

Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης

Ομιλητής  Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης

Ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Θέμα: Η παιδεία στην Κάρπαθο και την ανάγκη ίδρυσης τμήματος πανεπιστημίου στο νησί.

Γιώργος  Βασιλαράκης

Ομιλητής  Γιώργος  Βασιλαράκης

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών. Γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στη Περιφέρεια Δωδεκανήσου.

Θέμα: Η ανάγκη να συμμετέχουν οι νέοι της γενιάς μου στα κοινά του τόπου που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και σήμερα δραστηριοοποιούνται. Οι ρυθμοί ανάπτυξης Ο ρόλος των νέων στο μέλλον των τοπικων κοινωνιών. Οι περιβαλλοντικές ανάγκες και οι ψηφιακές δεξιότητες

Γιάννης Μπέρτος

Ομιλητής  Γιάννης Μπέρτος

Οικονομολόγος και Ασφαλιστικός Master Θεολογίας από ΑΠΘ-ΕΚΠΑ.

Αντιπρόεδρος Κοινότητας Καρπάθου.

Θέμα Η μεγάλη μου οικογέννεια που λέγεται Κάρπαθο

Δέσποινα Νταργάκη

Ομιλητής  Δέσποινα Νταργάκη

Μέλος της ομάδας τουρισμού του Δήμου Καρπάθου.

Θέμα Το μέλλον της Καρπάθου σε συνάρτηση με τον τουρισμό

Σοφία Οικονομίδου

Ομιλητής  Σοφία Οικονομίδου

Πρωην διευθυντρια Εθνικης τραπεζας Καρπαθου.Προεδρος Συλλογου Ομονοιας Απεριου Καρπαθου

Θέμα: Ένα Δημοτικό Πάρκο: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ.

Νίκος Πρωτόπαπας

Ομιλητής Νίκος Πρωτόπαπας

Υπάλληλος e-εφκα. Πρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Καρπάθου

Μέλος ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής Πανελληνίας ομοσπονδίας Συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών

Θέμα O Εθελοντισμού και ιδιαίτερα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην Κάρπαθο.

 

Φωτεινή Φράγκου

Ομιλητής Φωτεινή Φράγκου

Στέλεχος Τράπεζας Πειραιώς. Πρώην Δημοτική Σύμβουλος Καρπάθου (2014-2019)

Πρώην Μέλος του ΔΣ ΚΟΠΑΠ

Θέμα Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Καρπάθου. Αδυναμίες και τις προκλήσεις

Δράσεις για το μέλλον και το παρόν της Καρπάθου.

Μιχάλης Χανιώτης

Ομιλητής Μιχάλης Χανιώτης

πρώην Δήμαρχος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ υποψήφιος βουλευτής

Θέμα: Η απόλυτη  αναγκαιότητα της ομοψυχία και της ομαδικότητας ΕΜΕΙΣ και ΕΓΩ

 

Γιώργος Χατζηκουτσός

Ομιλητής Γιώργος Χατζηκουτσός

Σπουδές στην Πολιτική οικονομία. Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών ,

Μέλος του Α.Σ. Καρπάθου “ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ”. Δημοτικός Σύμβουλος 2011 – 2014 και Πρόεδρος του Κ.Ο.Π.Α.Π.

Πρόεδρος Κοινότητα Καρπάθου , 2019 μέχρι και σήμερα

Μουσική – Λαούτο

Θέματα:

  1. Η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των νέων
  2. Η στελέχωση δομών παιδείας και υγείας
  3. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινη ανάπτυξη, ανακύκλωση. 
  4. Η Κάρπαθος πόλος έλξης για τον ακαδημαϊκό κλάδο
  5. Τουρισμός 
Γιώργος Τσαμπανάκης

Ομιλητής Γιώργος Τσαμπανάκης

Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου (Π.ΟΡ.Ο.Κ.)

Πρώην Διευθυντής Συντάξεως και Σύμβουλος Έκδοσης του τοπικού ενημερωτικού εντύπου “Η φωνη της ολυμπου” και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού καρπαθιακη ηχω.

θεμα: “Διαχρονική διερεύνηση των αυτοδιοικητικών εκλογικών κριτηρίων των Καρπαθίων”